Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος-Ελλάδα με πλοίο: Τι ισχύει με ασφάλειες των αυτοκινήτων

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
16.05.2022 - 06:00

Κύπρος-Ελλάδα με πλοίο: Τι ισχύει με ασφάλειες των αυτοκινήτων

Θα πας με το πλοίο Ελλάδα αλλά θα έχεις και το αυτοκίνητο μαζί; Όλες οι πληροφορίες για τις ασφάλειες αυτοκινήτων

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Για τις 19 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το πρώτο ταξίδι της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. 

Το ταξίδι το M/V Daleela θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά και θα έχει διάρκεια 30 ωρών.

Σημειώνεται πως προ ημερών έχει ήδη ξεκινήσει η κράτηση των εισιτηρίων.

Στο πλοίο μαζί με το αυτοκίνητο 

Οι πολίτες που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν με πλοίο έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν να έχουν και το αυτοκίνητό τους μαζί τους στην Ελλάδα.

Τι ισχύει όμως με τις ασφάλειες των αυτοκινήτων; Η Offsite επικοινώνησε με τον κ. Ανδρέα Αθανασιάδη, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου ο οποίος σημείωσε πως η έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης φέρνει στο προσκήνιο στην Κύπρο μια διαδικασία η οποία στην Ευρώπη λειτουργεί εδώ και χρόνια, αυτή της διασυνοριακής μετακίνησης οχημάτων. «Ως ΣΑΕΚ έχουμε αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό απασχολεί τους Κύπριους πολίτες και έτσι το επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε το θέμα και στις αρμόδιες επιτροπές του Συνδέσμου».

Τόνισε ότι «ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ασφαλιστήρια, (έναντι τρίτου ή περιεκτικής κάλυψης) που έχουμε για τα αυτοκίνητα μας στην Κύπρο, μας παρέχουν κάλυψη έναντι τρίτου σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης».

Εξηγώντας την κάλυψη έναντι τρίτου ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, σημείωσε πως «είναι η υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη που παρέχεται με σκοπό να καλύψει την ευθύνη του οδηγού ενός αυτοκίνητου οχήματος σε περίπτωση που ο εν λόγω οδηγός ευθύνεται για ατύχημα συνεπεία του οποίου προκαλούνται σωματικές βλάβες και/ή ζημιά σε περιουσία σε τρίτο».  

Συνεχίζοντας ο κ. Αθανασιάδης πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εάν για παράδειγμα στην Κύπρο το όχημα μου είναι ασφαλισμένο με περιεκτική κάλυψη, αυτό δε σημαίνει κατ’ανάγκη ότι η ίδια κάλυψη θα ισχύσει και στην Ευρώπη. Αυτό εξαρτάται από τους όρους του συμβολαίου της κάθε εταιρείας γι' αυτό καλό θα ήταν ο καθένας από εμάς να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική του εταιρεία για να διευκρινίσει τους όρους που διέπουν το ασφαλιστικό συμβόλαιο του οχήματος με το οποίο θα ταξιδέψει».

Όσον αφορά δε τις ζημιές που ενδεχομένως να υποστεί ή προκαλέσει ένα όχημα όσο αυτό θα βρίσκεται πάνω στο πλοίο, ο κ. Αθανασιάδης ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτές θα καλύπτονται από την ασφαλιστική κάλυψη που διαθέτει το ίδιο το πλοίο ή θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να εξασφαλίσει επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη.  Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσει ο Σύνδεσμος με τα μέλη του, όπως αναφέρθηκε και πιο κάτω, προκειμένου να ενημερωθεί κατάλληλα το κοινό.    

Τέλος ο κ Αθανασιάδης παροτρύνει το κοινό όπως για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, προτού ταξιδέψει, να επικοινωνήσει με τον ασφαλιστικό του σύμβουλο ή την ασφαλιστική του εταιρεία.  

Home