Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος: Γίνονται δικαστές χωρίς επιμόρφωση - Τι αλλάζει πλέον

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 06.03.2020

Κύπρος: Γίνονται δικαστές χωρίς επιμόρφωση - Τι αλλάζει πλέον

Thumbnail

Προκηρύχθηκαν θέσεις νέων δικαστών

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να αλλάξει το στάτους και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες που προχώρησαν σε μελέτη για την αναδιάρθρωση στο χώρο των κυπριακών Δικαστηρίων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει σύστημα για τη συνεχή επιμόρφωση των Δικαστικών Λειτουργών.

Η επιμόρφωση των Δικαστών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι όχι μόνο υποχρεωτική, αλλά και αναγκαία. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιεί το σχεδιασμό για τη λειτουργία Σχολής Δικαστών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης μιλώντας στη Βουλή την Τετάρτη τόνισε ότι η Κυβέρνηση προκήρυξε τις θέσεις διορισμού νέων δικαστών ώστε να καλυφθούν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στο χώρο των Δικαστηρίων.

Ο κ. Σαββίδης επεξήγησε ότι η διαδικασία πλήρωσης θέσεων των νέων δικαστών ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο με την ανακοίνωση των νέων κριτηρίων πρόσληψης δικαστών. Ο Υπουργός τόνισε ότι «είμαστε στον Μάρτιο και συμπληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των προσωπικών συνεντεύξεων των υποψήφιων δικαστών. Πρέπει να αφεθούν οι διαδικασίες να προχωρήσουν ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση».

Η προκήρυξη θέσεων δικαστών 

Ήδη, προκηρύχθηκαν 35 θέσεις νέων δικαστών. Αυτές αφορούν όλες τις βαθμίδες αφού προκηρύχθηκαν 23 θέσεις επαρχιακών δικαστών, πέντε ανώτερων επαρχιακών  δικαστών και επτά θέσεις προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Όσοι ενδιαφέρθηκαν υπέβαλαν  τις αιτήσεις τους στο Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

>>>>Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις>>>>

Όσοι διεκδικούν θέση προέδρου επαρχιακού δικαστηρίου πρέπει να είναι άμεμπτοι και να έχουν 10ετη πείρα στη δικηγορία.

‘Εξι δικαστές θα προσληφθούν (από τους 35) για να απασχοληθούν αποκλειστικά με υποθέσεις τραπεζών (δάνεια, ομόλογα κ.ά.). Οι υποθέσεις αυτές είναι χιλιάδες και δεν μπορούν να εκδικαστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα από τους υφιστάμενους δικαστές. Επίσης, πέντε δικαστές θα προσληφθούν για το υπό σύσταση Εμπορικό Δικαστήριο. 

Άλλοι δέκα δικαστές θα προσληφθούν για το νέο Εφετείο που αναμένεται να συσταθεί για να εκδικάζει εφέσεις που καταχωρήθηκαν πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος, αλλά και τις νέες εφέσεις.

Έτσι θα λειτουργεί

Η Σχολή Δικαστών θα έχει έδρα της το Ανώτατο Δικαστήριο. Θα είναι υπεύθυνη για όλες τις πτυχές της επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των δικαστών, αλλά και για την ανάπτυξη ερευνών σε θέματα που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη. Παράλληλα θα έχει υπό την ευθύνη της τη συνεργασία και ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις ή/και οργανισμούς που προωθούν αντίστοιχους σκοπούς

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά από έγκριση από το αρμόδιο Συμβούλιο που θα ιδρυθεί θα μπορούν να παρακολουθούν κάποιες διαλέξεις ή μαθήματα και δικηγόροι, αλλά και λειτουργοί άλλων νομικών επαγγελμάτων όπως οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι Πρωτοκολλητές. 

Πώς θα γίνονται οι διορισμοί

Θα ιδρυθεί Συμβούλιο, του οποίου Πρόεδρος του θα είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή άλλο πρόσωπο που ο Πρόεδρος του Ανωτάτου θα υποδείξει. 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα διορίζει μετά από συννενόηση με τα μέλη του Ανωτάτου, τα μέλη του Συμβουλίου τα οποία θα αποτελούνται από: 

  • Δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου 
  • Ένα Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου (με δικαιοδοσία σε πολιτικές υποθέσεις)
  • Ένα Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου (με δικαιοδοσία σε ποινικές υποθέσεις )
  • Ένα Δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου
  • Ένα Δικαστή Δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας
  • Τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και
  • Ένα ακαδημαϊκό νομικό 

Εξαιρουμένου του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών, η θητεία των διοριζόμενων πιο πάνω μελών θα είναι πενταετής, με δυνατότητα επαναδιορισμού. Κανένας μέλος του Συμβουλίου όμως δεν θα δικαιούται να υπηρετήσει πέραν των δύο συνεχόμενων θητειών. 

Διορισμός του Διευθυντή της Σχολής Δικαστών

Ο διορισμός του Διευθυντή της Σχολής Δικαστών θα γίνεται από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από συννενόηση με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίο είτε θα πρέπει να υπηρετεί σε ανώτερο δικαστικό σώμα ή έχει πρόσφατα αφυπηρετήσει από ανώτερο δικαστικό σώμα. 

Η θητεία του διευθυντή θα είναι τριετής, με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου όμως να μπορεί να την ανανεώσει για όση χρονική περίοδο θέλει. 

Η Σχολή Δικαστών αποτελεί ένα από τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για τη Δικαιοσύνη του εξετάζει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής και ήδη ολοκληρώθηκε η κατ’άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου. Σύντομα η Σχολή θα ξανασυζητηθεί στην Επιτροπή με στόχο το συντομότερο να κατατεθεί στην Ολομέλεια.

 

Home