Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος: Ίσως οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης

Offsite Team
- 23.07.2019

Κύπρος: Ίσως οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης

Thumbnail
Δεν θα υπάρξει χαλάρωση, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Την εκτίμηση πως φέτος η Κύπρος πιθανώς να παρουσιάσει  τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο διά του Προέδρου του τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης περιορίζουν τους κινδύνους σε περίπτωση επιβράδυνσης και πραγματοποίησης κινδύνων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

 

Στις δηλώσεις του, ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε ευχαρίστηση για τη συμφωνία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τις μακροοικονομικές και τις άλλες παραδοχές, επί των οποίων βασίζεται ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, καθώς και τη διαπίστωσή του ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και ότι για τα επόμενα χρόνια τηρούνται οι προϋποθέσεις για ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό σχεδιασμό.

 

«Κατ’ ακρίβεια, είναι μία διαβεβαίωση και δέσμευση την οποία είμαι σε θέση να επαναλάβω προς το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά και δημοσίως, ότι θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών», είπε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει πως «εκτιμούμε ότι για τη φετινή χρονιά οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου θα είναι πιθανώς οι καλύτερες στην Ευρωζώνη και ότι με τον ίδιο τρόπο θα σχεδιάσουμε για το 2020».

 

«Δηλαδή», εξήγησε, «ένας προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα, αλλά κατ’ ακρίβειαν με πλεονάσματα που να επιτρέπουν την ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».

 

Ο κ. Γεωργιάδης διατύπωσε επίσης την συμφωνία του με τις επισημάνεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και αναφορικά με την καταγραφή των δημοσιονομικών κινδύνων και όσον αφορά τις προειδοποιήσεις για πιθανές εστίες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρέκκλιση από αυτή την πορεία.  

«Καταγράφουμε και συμμεριζόμαστε αυτές τις υποδείξεις και όλες οι προσπάθειες στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής θα είναι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτών των δυνητικών κινδύνων, αλλά και μία προσπάθεια για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ούτως ώστε να βασίζεται η αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου σε στέρεα θεμέλια».

 

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν και βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και αναμένεται η προώθησή τους αργότερα φέτος.  

«Ολοκληρώνοντας να πω πως αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα είναι συνεχής. Δεν ολοκληρώνεται ποτέ μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ούτε και ποτέ μπορεί να υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας η οποία αποτελεί βασικότατο πυλώνα ή προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.  

 

Στις δικές του δηλώσεις ο Δημήτρης Γεωργιάδης επεσήμανε πως στόχος και του Συμβουλίου αλλά και του Υπουργείου είναι «να διατηρήσουμε αυτό το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί».  

Αναφέρθηκε στους δυνητικούς κινδύνους που διαφαίνονται από τις δικαστικές αποφάσεις για τις απολαβές του δημοσίου τομέα, λέγοντας πως ο ΥΠΟΙΚ έχει καταγράψει τον τρόπο αντίδρασης που θα έχει η κυβέρνηση σε περίπτωση οριστικοποίησης των αποφάσεων.  

Αφού επεσήμανε τη ανάγκη σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό, το οποίο το Συμβούλιο εγείρει στις εκθέσεις του, λέγοντας πως ο ΥΠΟΙΚ τους ενημέρωσε πως το νομοσχέδιο για την ενοποίηση της εποπτείας των συνταξιοδοτικών ταμείων και ταμείων εποπτείας θα προχωρήσει στους επόμενους μήνες.  

«Το θεωρούμε πολύ κρίσιμο το συνταξιοδοτικό διότι είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμο και έχει να κάνει όχι μόνο με το αν οι συμπολίτες μας θα διασφαλίσουν επαρκή σύνταξη, αλλά έχει και δημοσιονομικό κόστος», είπε.  

Είπε τέλος πως λαμβάνονται και μέτρα διεύρυνσης της παραγωγικής, «οπόταν με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε και τα ρίσκα σε περίπτωση επιβράδυνσης και πραγματοποίησης κινδύνων που έχουν να κάνουν με άλλους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και άρα γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια», κατέληξε.  

Home