Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος: Οι καταρράκτες που πρέπει να επισκεφθείτε (Φωτος-Βίντεο)

Της Μικαέλλας Μέεσιου
- 15.08.2021

Κύπρος: Οι καταρράκτες που πρέπει να επισκεφθείτε (Φωτος-Βίντεο)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ: Βγάλτε πρόγραμμα και ξεκινήστε για εκδρομή!

Της Μικαέλλας Μέσσιου

Σε... mood διακοπών είναι χιλιάδες κόσμος αυτές τις μέρες και σίγουρα όλοι αναζητούμε τρόπους για να σπάσουμε την ρουτίνα της καθημερινότητας, και να δροσιστούμε με ένα διαφορετικό τρόπο, μακρυά από τις παραλίες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι εκδρομές σαφώς και είναι στο πρόγραμμα όλων και ψηλά στις επιλογές είναι και οι όμορφοι καταρράκτες που έχουμε στην Κύπρο. 

Τι πιο καλύτερο λοιπόν από μία καλοκαιρινή εξόρμηση με την παρέα ή την οικογένεια σου στα ορεινά για να επισκεφτείτε τους υπέροχους καταρράκτες του νησιού μας.

Σας παρουσιάζουμε 7+2 επιλογές που σας... προκαλούν να τους επισκεφτείτε. Βγάλτε πρόγραμμα και ξεκινήστε.

Καταρράκτες Κρήτου Τέρρα (Κρεμμιώτης)

kremmiotis

Η ιστορία του ξεκινά το 1930, όταν κάτοικος του χωριού και ιδιοκτήτης περβολιών στην περιοχή, ήθελε να εκμεταλλευτεί το νερό από έναν από τους τέσσερις νερόμυλους που μετέφερε ο καταρράκτης, προκειμένου να ποτίσει τις εκτάσεις του. Γι' αυτό χάραξε το βράχο που σχηματίζει το σπήλαιο, το οποιο σήμερα οδηγεί στην ειδυλλιακή τοποθεσία. Έτσι άθελα του, δημιούργησε ένα επίγειο παράδεισο. Η τρύπα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά μετά από πολλά χρόνια οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες δημιουργήθηκαν κάνοντας το δύσκολο να περάσει κάποιος από μέσα.

Που βρίσκεται 

KRITOU-TERRA

Ο καταρράκτης Κρεμμιώτης βρίσκεται στη Κύπρο, στην πόλη της Πάφου σε ένα σημείο έξω από το χωριό Κρήτου Τέρρα. Ο καταρράκτης Κρεμμιώτης βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της κοινότητας, εκεί όπου είναι δηλαδή ο ομώνυμος ποταμός από τον οποίο πήρε το όνομά του ο καταρράκτης. 

Το σημείο όπου βρίσκεται έχει υψόμετρο 570 μέτρα, ενώ ο μεγάλος καταρράκτης αποκαλύπτεται μετά από μια πεζοπορία σχεδον 2 χιλιομέτρων σε ένα απόκρυφο μονοπάτι της φύσης που έχει αναδιαρθρωθεί και χρειάζεται κάποια προσοχή σε διάφορα σημεία δύσβατα. Η διαδρομή περνά μέσα από μια πλούσια και άγρια βλάστηση που αποτελείται από θάμνους, δέντρα και λουλούδια .

Καταρράκτης του Μιλλομέρη (Πλάτρες)

millomeris

Ο καταρράκτης πρέπει να πήρε την ονομασία του από τις λέξεις «μιλλός», που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός, και τη λέξη μέρος (μιλλός + μέρος = Μιλλομέρης). Η ροή νερού που φτάνει από τον Κρυό Ποταμό έκανε το μέρος υγρό και δροσερό και έτσι οι κάτοικοι ονόμασαν τον καταρράκτη Μιλλομέρη. Το νερό του καταρράκτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη, της οποίας η στάθμη ανεβαίνει και ενίοτε υπερχειλίζει κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο όγκος του νερού αυξάνεται σημαντικά.

Που βρίσκεται 

Ο καταρράκτης βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών και κοντά του σε οδηγεί και ένα μονοπάτι μήκους 1 χιλιομέτρου, με σημείο εκκίνησης στην είσοδο των Πλατρών, λίγο πριν την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Η διαδρομή είναι σχετικά ομαλή, αν και έχει κάποια κλίση, καθώς ακολουθεί καθοδική πορεία προς τον καταρράκτη.

 Καταρράκτης Χαντάρας

xantaras

Ο καταρράκτης του Φοινιού, βρίσκεται στην περιοχή Χαντάρα. Χωρίς αμφιβολία,  ο καταρράκτης, ένα εξαίσιο δημιούργημα της φύσης, μαγεύει και εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Η πρόσβαση στον επιβλητικό καταρράκτη γίνεται μέσω ενός «ευχάριστου και σύντομου χωματόδρομου». Ο καταρράκτης αναδύεται στο μέσο ενός άγριου παρθένου τοπίου με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδι και κουμαριές. Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τις μυρουδιές του λάδανου, της φασκομηλιάς και της λεβάντας, σε συνδυασμό με τις εξαίσιες μελωδίες της φύσης, το ρόχθο του νερού καθώς πέφτει, και το γλυκό κελάδημα του αηδονιού.

Το νερό του καταρράκτη πέφτει ορμητικά από ύψος περί τα οκτώ μέτρα, σχηματίζοντας στη βάση μια μικρή λιμνούλα. Το αφρώδες νερό κυλάει πάνω στα «σκληρά ηφαιστειογενή πετρώματα του γάβρου τα οποία γέμισαν με μικροσκοπικά βελούδινα βρύα, ενώ δίπλα ο κισσός σφιχταγκάλιασε τους ευθυτενείς λιγνούς κορμούς των πλατανιών.

Ιστορία και μύθοι

Μάλιστα, συντηρείται μέχρι σήμερα ένας θρύλος που υποστηρίζει ότι στον υπέροχο αυτό καταρράκτη λουζόταν κάποτε η θεά Αφροδίτη.

Σύμφωνα με τον θρύλο, έπιασε νεροποντή την ώρα που λουζόταν η θεά και ο ποταμός Διάριζος την παρέσυρε μέχρι τις εκβολές του, στα Κούκλια της Πάφου, όπου χτίστηκε ο αρχαίος ναός προς τιμήν της.

Καταρράκτης Καληδόνια

kallidonia

Ο καταρράκτης βρίσκεται στις Πλάτρες και εκεί σε οδηγεί ένα μονοπάτι που ακολουθεί την πορεία του Κρυού Ποταμού, που τον τροφοδοτεί με νερό, έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα. Ξεκινά βόρεια της τοποθεσίας Ψηλό Δέντρο και ακολουθεί ανηφορική πορεία, προς το Τρόοδος. Η υψομετρική διαφορά από τη μία άκρη του μέχρι την άλλη είναι 400 μέτρα (1200 μέτρα υψόμετρο στο Ψηλό Δέντρο, 1600 μέτρα υψόμετρο στο ψηλότερο σημείο) και χρειάζεται κανείς 1 — 2 ώρες για να το διασχίσει. 

Η διαδρομή είναι ολόκληρη κρυμμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση, με έντονα τα αρώματα των ενδημικών δέντρων και των θάμνων δίπλα στο ποτάμι.  

kallidonia

Ιστορία 

Όταν οι Άγγλοι έφθασαν στις Πλάτρες, στα τέλη του 19ου αιώνα, είδαν κάτι που δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν μέχρι τότε οι ντόπιοι. Στην πλαγιά αυτή, λίγα χιλιόμετρα κάτω από την κορυφή του Τροόδους, αναγνώρισαν μια τοποθεσία ιδανική για παραθεριστικό θέρετρο. Μάλιστα, αντικρύζοντας τον καταρράκτη που σχηματιζόταν λίγο βορειότερα του χωριού, θεώρησαν πως βρίσκονταν στα μέρη τους, στην αρχαία Καληδονία, κι έτσι ονόμασαν και τον καταρράκτη αυτό.

Καταρράκτης Μέσα Ποταμού

mesa-potamos-waterfall

Ο καταρράκτης του Μέσα Ποταμού βρίσκεται κοντά στο χωριό Σαϊττάς και το ξακουστό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. 

Δημιουργείται από τα νερά του ομώνυμου ποταμού (ή αλλιώς ποταμού της Αρκολαχανιάς) να πέφτουν από ύψος 7 μέτρων πάνω στα πετρώματα του γάβρου και είναι προσβάσιμος μέσω χωματόδρομων από πολλές διαφορετικές περιοχές: μέσω χωματόδρομου 5 χιλιομέτρων από το Σαϊττά, μέσω χωματόδρομου 5,5 χιλιομέτρων από το Μονιάτη, μέσω χωματόδρομου 6 χιλιομέτρων από τις Πάνω Πλάτρες, αλλά και από χωματόδρομο7 χιλιομέτρων από τον Αμίαντο.

Επίσης, η εναλλακτική διαδρομή για τους λάτρεις της φύσης είναι το στενό και κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο Μέσα Ποταμού με 200 περίπου σκαλοπάτια και πριν τη γέφυρα που ενώνει τις όχθες του ποταμού.

Ενώ το όνομα του καταρράκτη προέρχεται από το όνομα του ομώνυμου ποταμιού που ρέει στην περιοχή.

Καταρράκτης Πραστειού Αυδήμου

prastiou-avdimou

Βρίσκεται νότια της κοινότητας του Πραστειού Αυδήμου (επαρχία Λεμεσού). Η ονομασία του χωριού είναι Πραστειό αλλά λόγω της γειτνίασης του με το χωριό Αυδήμου είναι γνωστό και σαν Πραστειό Αυδήμου.

prastiou-avdimou2

Το νερό, που αναβλύζει πλούσιο μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των χειμερινών μηνών, πέφτει ορμητικό από την άκρη ενός γκρεμού, πρασινίζοντας έναν ιδιότυπο «κρατήρα» που έχει δημιουργηθεί μέσα στους λόφους της περιοχής. Ενώ, το σημείο είναι εύκολα προσβάσιμο από τον κύριο δρόμο Αυδήμου - Πραστειού, όπου υπάρχει σχετική πινακίδα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Λουτρά του Άδωνη

adonis_baths_waterfall

Τα Λουτρά του Άδωνη είναι καταρράκτης στο χωριό Κοίλη, είναι ένα από τα αξιοθέατα φύσης της Κύπρου, και απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας Πάφου.

adonis-baths1

Στο σημείο, υπάρχει ένα «μαγικό» καθώς λέγεται άγαλμα, του Πρίαμου και σύμφωνα με την παράδοση όταν αγγίζουν αυτό το άγαλμα οι επισκέπτες κατά θαυματουργό τρόπο μπορούν να τεκνοποιήσουν. Βάσει λοιπόν αυτού δεν είναι λίγοι οι ξένοι που έρχονται στην Κύπρο για να το επισκεφτούν, εναποθέτοντας σε αυτό, τις ελπίδες τους για τεκνοποίηση.

Λουτρά της Αφροδίτης

louytra-afroditis

Το «Λουτρά της Αφροδίτης» είναι μια περιοχή στον Ακάμα μεταξύ της Πόλης και του ακρωτηρίου Αρναούτη. Το σημείο συμπεριλαμβάνεται στην πολιτιστική διαδρομή «Αφροδίτη».

Συνδυάζει το μύθο με τη φυσική ομορφιά του τοπίου και προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στη ψυχή του επισκέπτη. 

Από που πήρε το όνομά του

loutra-afrodotis

Τα «Λουτρά της Αφροδίτης», πήραν το όνομά τους από μια μικρή σπηλιά πίσω από μια παλιά συκιά, στα νερά της οποίας, σύμφωνα με το θρύλο, η θεά του Έρωτα, η Αφροδίτη συνήθισε να λούζεται.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί ήταν και το σημείο που συναντούσε τον Άδωνη, τον αγαπημένο της, τον οποίο συνάντησε στην περιοχή αυτή, όταν αυτός σταμάτησε για να πιει νερό ενώ κυνηγούσε. Ο Άδωνης την ερωτεύτηκε μόλις ήπιε το νερό από το σπήλαιο.

Καταρράκτης Green Valley

green-valley

O Καταρράκτης Green Valley ή καταρράκτης της Τριμίκλινης υπάγεται στην Τριμίκλινη της επαρχίας Λεμεσού και βρίσκεται κοντά στο δρόμο Λεμεσού-Πλατρών, μέσα σε ιδιωτική έκταση γης κοντά στο ομώνυμο καφεστιατόριο, από όπου πήρε και το όνομά του.

green-valley1

Ο Καταρράκτης Green Valley σχηματίζεται 100 περίπου μέτρα από τις φυσικές πηγές που αναβλύζουν στην περιοχή και θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος που υπάρχει στο νησί, μετά τον  καταρράκτη Μιλλομέρη.

 

Home