Κύπρος: Τροχαία δυστυχήματα από το 2004 μέχρι σήμερα (Στοιχεία)

ΠΙΝΑΚΕΣ: Τι λένε τα στατιστικά την τελευταία δεκαπενταετία

Αναμφίβολα ένα διαχρονικό πρόβλημα της Κυπριακής κοινωνίας είναι η οδική συνείδηση και κατ' επέκταση τα τροχαία ατυχήματα.

Τα ατυχήματα στους κυπριακούς δρόμους είναι πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο με ολέθριες επιπτώσεις.

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο φαινόμενο αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς υπολογίζεται πως σχεδόν 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτή την αιτία.

Διαβάστε επίσης: Σας «τσάκωσε» η Τροχαία; Δείτε πόσα θα πληρώσετε το πρόστιμο

Η Οffsite σήμερα σας παρουσιάζει τους αναλυτικούς πίνακες με τις τροχαίες συγκρούσεις στο νησί μας την τελευταία δεκαπενταετία.

Συγκεκριμένα όπως φαίνεται και από τις γραφικές παραστάσεις πιο κάτω, η μείωση στις κατηγορίες που παρουσιάζουμε είναι εντυπωσιακή.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση φτάνει και το 80%. 

Διαβάστε επίσης: Οι πιο ασφαλείς δρόμοι στην Ευρώπη - Στο βάθρο η Κύπρος

Μιλώντας στην Offsite ο Υπεύθυνος Τροχαίας του Αρχηγείου Χάρης Ευριπίδου ανέφερε ότι υπάρχει μείωση στα τροχαία στην Κύπρο, ωστόσο δεν είναι ραγδαία σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σταθερή.

Σε ερώτηση μας τι συνέβαλε αυτά τα τελευταία χρόνια η μείωση, ο ίδιος ανέφερε ότι από το 2004 έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική ζώνη σε φορτηγά και λεωφορεία αλλά και οι βαθμοί ποινής. 

Επίσης, πλέον έχουν εντατικοποιηθεί οι ενημερωτικές εκστρατείες από πλευράς Αστυνομίας και όχι μόνο. 

Τέλος όπως μας λέχθηκε, άλλος ένας παράγοντας ήταν και ή ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, αφού από τότε η χώρα μας τροποποίησε διάφορες νομοθεσίες όπως για παράδειγμα η μείωση του επιτρεπτού όριου αλκοόλης

Δείτε αναλυτικά τις πιο κάτω γραφικές παραστάσεις:

Οδικές συγκρούσεις 2004 - 2018

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία οι συνολικές οδικές συγκρούσεις το 2004 ήταν 3284 ενώ όπως παρατηρούμε με τα χρόνια η μείωση είναι σημαντική με το 2018 να αριθμούμε μόνο 634 σε σχέση με το 2004.

συγκρουσεις

Θανατηφόρα τροχαία 2004 - 2018

Όπως μαρτυρούν και τα στατιστικά στοιχεία μέσα σε 15 χρόνια τα θανατηφόρα τροχαία μειώθηκαν κατά 50%. Συγκεκριμένα το 2004 είχαμε 110 θανατηφόρα ενώ μέχρι το τέλος του 2018 οι θανατηφόρες συγκρούσεις μειώθηκαν στις 51.

θανατηφορα

Θύματα από τροχαία 2004 - 2018

Σημαντική μείωση έχουμε και στα θύματα, αφού το 2004 οι νεκροί από θανατηφόρα τροχαία έφτασαν τους 117, ενώ από τότε παρατηρείται μείωση ανά χρονιά φτάνοντας το 2018 όπου αριθμούμε 50 νεκρούς, κάτι που σημαίνει μείωση πέραν του 50%.

θυματα

Έκτορας Γεωργίου

10