Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος/Επιστολή σε φαρμακοποιούς: Προσοχή με ιωδιούχα σκευάσματα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
04.03.2022 - 12:08

Κύπρος/Επιστολή σε φαρμακοποιούς: Προσοχή με ιωδιούχα σκευάσματα

Χαμός στην Ευρώπη με το χάπι ιωδίου - Δεν υπάρχει στην Κύπρο, υπάρχουν όμως άλλα σκευάσματα - Δηλώσεις Παναγιωτοπούλου

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Τα σχόλια του Πούτιν πως η πυρηνική ισχύς της Μόσχας βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό προκάλεσαν ανησυχία στην Κεντρική Ευρώπη με αρκετούς πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν χάπι ιωδίου.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κ. Έλενα Παναγιωτοπούλου απέστειλε εγκύκλιο προς φαρμακοποιούς σημειώνοντας πως ενδεχομένως να υπάρξει αυξημένη ζήτηση από το κοινό προϊόντων που περιέχουν ιώδιο.

Η Offsite εξασφάλισε την εγκύκλιο και σας την παρουσιάζει

1

Μιλώντας στην Offsite η κ. Παναγιωτοπούλου, ξεκαθάρισε πως το χάπι ιωδίου που κυκλοφορεί στις άλλες χώρες -λίγα αποθέματα-, δεν υπάρχει στην Κύπρο, ωστόσο στα φαρμακεία του νησιού κυκλοφορούν άλλα ιωδιούχα σκευάσματα σε διαλύματα. 

«Ο λόγος που δεν έχουμε το χάπι είναι επειδή το συγκεκριμένο είναι ιωδιούχο κάλιο και δίνεται σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού. Είναι παλιό φάρμακο και εμείς έχουμε πιο σύγχρονα». 

Πρόσθεσε πως η Κύπρος συμμετέχει σε forum και μέχρι στιγμής δεν τέθηκε επίσημα από τις αρμόδιες αρχές για το εάν πρέπει κάθε χώρα να έχει αποθέματα του χαπιού ιωδίου. «Δεν είναι σημαντικό φάρμακο για να έχεις απόθεμα».

Παράλληλα η κ. Παναγιωτοπούλου μας ανέφερε πως υπάρχουν στην αγορά σκευάσματα ιωδίου τα οποία δεν πίνεις, όπως το βάμμα ιωδίου, κάποια σπρέι για τον λαιμό, Betadine και άλλα. Γι’αυτό άλλωστε στάλθηκε και η εγκύκλιο ώστε να γίνεται από τους φαρμακοποιούς προσεκτική χορήγησή τους. 

Για να είναι αποτελεσματικό το χάπι ιωδίου, όπως μας εξήγησε η κ. Παναγιωτοπούλου, θα πρέπει να το πιει κάποιος εντός της ώρας που θα γίνει η πυρηνική επίθεση και όχι από πριν. 

Και ο λόγος είναι ο εξής: «ο θυροειδής λαμβάνει το ιώδιο που πίνει κάποιος, γίνεται κορεσμός στον αδένα με αποτέλεσμα όταν γίνει πυρηνικός πόλεμος και υπάρχει ραδιενεργό ιώδιο στην ατμόσφαιρα, δεν προσλαμβάνει άλλο ιώδιο ο οργανισμός από την ατμόσφαιρα, λόγω του ότι έγινε κορεσμός».

Καταληκτικά σημείωσε πως ως Κύπρος, είμαστε σε συνεχή ενημέρωση με όλες τις υπόλοιπες χώρες και τα αρμόδια σώματα για το εν λόγω θέμα. «Το χάπι αυτό είναι ανόργανη ουσία, δηλαδή εύκολα συστατικά, που μπορεί εύκολα να παραχθεί εάν παραστεί ανάγκη».  

Home