Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυριακίδου: Αλληλεγγύη, πληροφόρηση και συντονισμός για κορωνοϊό

Offsite Team -
06.03.2020 - 14:47

Κυριακίδου: Αλληλεγγύη, πληροφόρηση και συντονισμός για κορωνοϊό

Thumbnail
Όσα ζήτησε η Επίτροπος Κυριακίδου από τα Κ-Μ για τον COVID19

Μήνυμα για αύξηση της αλληλεγγύης και του συντονισμού, αλλά και προειδοποιήσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διαθεσιμότητα προστατευτικού εξοπλισμού για του γιατρούς και τους νοσηλευτές, μετέφερε στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. Το ζήτημα του εξοπλισμού και των εξαγωγών σχετικού υλικού από κράτος σε κράτος, απασχόλησε ιδιαίτερα τους Υπουργούς, ειδικά μετά την πρόθεση Γαλλίας και Γερμανίας να περιορίσουν τις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Κυριακίδου δήλωσε στο Έκτακτο Συμβούλιο ότι "όλοι έχουμε δει τις τελευταίες μέρες πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση του κορωνοϊού και ποιες σημαντικές συνέπειες μπορεί να έχει μια διασυνοριακή απειλή για την υγεία". "Σε αυτήν την κατάσταση, η προστασία των πολιτών μας είναι, φυσικά, η κύρια προτεραιότητά μας και γνωρίζω ότι όλες οι προσπάθειές σας και οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην εξασφάλιση αυτού ακριβώς. Κατανοώ πλήρως την ανάγκη λήψης τολμηρών αποφάσεων, αποφάσεων και μέτρων που μερικές φορές δεν είναι εύκολο να ληφθούν ή να εξηγηθούν αλλά πάντοτε λαμβάνονται προς το συμφέρον των πολιτών μας. Αυτό που είναι επίσης σαφές για τον εαυτό μου είναι ότι είμαστε όλοι καλύτερα προστατευμένοι αν όλοι συνεργαστούμε. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι βεβαίως στο συμφέρον όλων μας", τόνισε η Επίτροπος.

Προειδοποίησε δε ότι "πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η έλλειψη αλληλεγγύης, προς το παρόν, προς τους Ευρωπαίους εταίρους σε οποιαδήποτε πτυχή της κρίσης σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αλληλεγγύης στην πορεία. Οποιοδήποτε από τα Κράτη Μέλη σήμερα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ίσες δυσκολίες αύριο. Και θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να τονίσω ότι η συνεργασία μας κάνει όλοι μας ισχυρότερους απέναντι στον ιό - είτε πρόκειται για προστατευτικό ή ιατρικό εξοπλισμό ή για φάρμακα, η σημαντική αρχή εδώ είναι η συνεργασία σε εταιρική σχέση".

Η Επίτροπος Κυριακίδου ξεκαθάρισε ότι "καθώς έχουμε καθιερώσει μια στενή και θετική συνεργασία τους τελευταίους μήνες, θέλω πραγματικά να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να σας ευχαριστήσω για αυτή τη στενή επικοινωνία και για όλη την υποστήριξη, αλλά πάντα  υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Σας καλώ όλους να μοιραστείτε πληροφορίες μαζί μας και μεταξύ μας σχετικά με τα μέτρα που έχουν εγκριθεί και σχεδιαστεί στις χώρες σας. Χρησιμοποιήστε τα κανάλια που έχουμε δημιουργήσει για να μας ενημερώσετε για τυχόν ανάγκες που μπορεί να έχετε και για οποιαδήποτε πρόσθετη υποστήριξη που μπορεί να σας παρέχουμε. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερο συντονισμό και δράσεις που μπορούν μόνο να ενδυναμωθούν".

Δεύτερον, όπως είπε "γνωρίζω πολύ καλά ότι όλοι αντιμετωπίζουν διαφορετικές καταστάσεις, αλλά επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι έχουμε να κάνουμε με μια διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση. Είναι σημαντικό να προετοιμαστεί ο καθένας για τα επόμενα σενάρια, καθώς σχεδιάζουμε μαζί. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του ΠΟΥ να σχεδιάσετε τα επόμενα σενάρια", τόνισε.

Ζήτησε μάλιστα ενίσχυση της επικοινωνίας με τους πολίτες σχετικά με τη σημασία της προσωπικής υγιεινής, να λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις σχετικά με μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις και να λαμβάνουν λογικές ταξιδιωτικές αποφάσεις, αποφεύγοντας τις πληγείσες περιοχές όπου είναι δυνατόν.

Η Επίτροπος προειδοποίησε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε και να διασφαλίσουμε τις ικανότητες των νοσοκομείων, την ειδική εκπαίδευση του προσωπικού της υγειονομικής περίθαλψης και τη διαθεσιμότητα προστατευτικού εξοπλισμού και να στοχεύσουμε ειδικά στους ευάλωτους πληθυσμούς.

"Τρίτον και τελευταίο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι επαρκώς εξοπλισμένοι", ξεκαθάρισε η Στ. Κυριακίδου.

"Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους μας, αν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι πρώτοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Ξεκινήσαμε την κοινή προμήθεια για να υποστηρίξουμε 20 συμμετέχοντα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Θέλω να ενημερώσω όλους ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένουμε να πάρουμε τις προσφορές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κοινή προμήθεια είναι επιτυχής και ότι η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί προς όφελος όλων", δήλωσε η Επίτροπος.

"Όσον αφορά τα φάρμακα, κάτι που αποτελεί και άλλο ζήτημα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους επικεφαλής των εθνικών γραφείων φαρμάκων και θα μπορέσουμε να ακούσουμε μια ενημέρωση σχετικά με αυτό σήμερα. Επιπλέον, έχουμε αυξήσει την χρηματοδότηση της έρευνας μας με πρόσθετα € 37,5 εκατ. τα οποία μαζί με τα € 10 εκατ. που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, θα χρηματοδοτήσουν 17 έργα που περιλαμβάνουν 136 ερευνητικές ομάδες από όλη την ΕΕ".

"Εργαζόμαστε τώρα για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών, διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών συστημάτων", σημείωσε η Επίτροπος.

ΚΥΠΕ

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Offsite Team -
03.07.2022 - 15:36

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Thumbnail
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας τους

Την Αδελφοποίηση μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Αμμοχώστου υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης και Σίμος Ιωάννου αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Πειραιά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς  Συμβούλους Ανδρέα Φλουρέντζου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργο Τσίσιο και την Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πειραιά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητα αν υπάρχει μια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και παρά το θλιβερό καθεστώς, ο δήμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν πολιτιστικά  και αθλητικά  σωματεία, τα οποία λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μπορούμε να  αναλάβουμε από κοινού πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο πόλεων», ανέφερε, κατά την υπογραφή της Αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

«Σημαντικό  ρόλο σε αυτή την αδελφοποίηση και στην ένωση των δύο πόλεων θα διαδραματίσει και η νέα  ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς μετά από 21 χρόνια συνδέθηκε ξανά η Κύπρος με την Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Δήμος Πειραιά θα συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στη μεγαλύτερη επικοινωνία του προβλήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αδελφοποίηση «ήταν μια επιθυμία πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα». 

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή συνεργασία. Έχουμε ανάγκη αυτές οι μεγάλες πόλεις να βοηθήσουν στο ζήτημα της Αμμοχώστου και να κάνουμε έναν μεγάλο, διπλό αγώνα: αφενός να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή fora - και ο Πειραιάς που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με άλλες πόλεις σίγουρα θα βοηθήσει - αφετέρου να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, όπως είναι τα σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, το ΕΒΕΑ», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας,  η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και  Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζηλάκου Χαραλαμπία και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πειραιά, «η αδελφοποίηση των δύο Δήμων αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, καθώς και στην διεύρυνση των ιστορικών δεσμών Πειραιά και Αμμοχώστου».

«Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μώραλης στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πειραιά, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου υπέγραψε με τον κ. Ιωάννου Πρωτόκολλο Συνεργασίας», προσθέτει ο Δήμος Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεναγήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ο Δήμος Πειραιά είναι αδελφοποιημένη πόλη και με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995.

ΚΥΠΕ

Home