Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυθρεώτης / ατυχήματα: Στην Κύπρο ποτέ δεν φταίνε οι χάλια δρόμοι

Offsite Team
- 10.02.2021

Κυθρεώτης / ατυχήματα: Στην Κύπρο ποτέ δεν φταίνε οι χάλια δρόμοι

Thumbnail

Το πρόβλημα συντονισμού στην Κύπρο για βελτίωση οδικής ασφάλειας - ''Με τα 45 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις κάμερες μπορούν να βελτιωθούν οι δρόμοι'' - Η ταχύτητα, οι πίστες και τα πειραγμένα αυτοκίνητα - Οι στόχοι του Στέλιου Κυθρεώτη ενόψει Βουλευτικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλεσμένος στην εκπομπή ‘’Offsite On Air’’ της Digital Tv, ήταν το πρωί της Τετάρτης (10/2) ο Στέλιος Κυθρεώτης, εμπειρογνώμονας οδικής ασφάλειας και Αριστίνδην υποψήφιος με το ΔΗΣΥ στις Βουλευτικές εκλογές, στην Επ. Λευκωσίας. 

Ο κ. Κυθρεώτης μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο στην Κύπρο και το πρόβλημα συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών ούτως ώστε να λυθούν προβλήματα και να δοθούν λύσεις ώστε να βελτιωθούν προβλήματα στους δρόμους όπως το κακό οδικό δίκτυο. Ανέφερε τρόπους όπου μπορούν οι νέοι στην Κύπρο να αναπτύξουν κουλτούρα οδικής συνείδησης ενώ τοποθετήθηκε και για τις κάμερες τροχαίας τονίζοντας ότι με τα 45 εκατ. Ευρώ που θα δώσει το κράτος μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ούτως ώστε να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. 

Μίλησε για τα ‘’πειραγμένα’’ οχήματα για τα οποία υπάρχει συζήτηση τελευταίως και τόνισε ότι μετατροπές γίνονται και προς την βελτίωση των οχημάτων και υπάρχει σχετικό εγχειρίδιο από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών το οποίο όμως χρειάζεται εκσυγχρονισμό.

Τέλος όσον αφορά την υποψηφιότητα του στις Βουλευτικές, είπε ότι σε αυτή την δύσκολη εποχή χρειάζονται νέα πρόσωπα και αλλαγή νοοτροπίας και θα ασχοληθεί κυρίως με θέματα διαφάνειας, στήριξης της μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται πολύ αυτή την περίοδο και φυσικά τα θέματα αυτοκινήτου.

Το αρχικό του σχόλιο για την οδική ασφάλεια στην Κύπρο:

‘’Το μεγαλύτερο πρόβλημα οδικής ασφάλειας στην Κύπρο είναι ο συντονισμός διαφόρων τμημάτων ειδικών για τα θέματα οδικής ασφάλειας. Υπουργείο, Αστυνομία και διάφορα άλλα τμήματα του κράτους δεν συντονίζονται εύκολα για να βελτιωθούν κάποια πράγματα. 

Οι 3 βασικοί πυλώνες της οδικής ασφάλειας είναι: 

  • Ασφαλές δίκτυο
  • Ασφαλή οχήματα
  • Ασφαλείς οδηγοί

Το καθένα από αυτά ελέγχεται από διαφορετικό τμήμα και υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση. Η Αστυνομία π.χ. έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, τιμωρητική και όχι αποτρεπτική κατά την άποψη μου’’.

Η αποτυχία της Κύπρου για τα θανατηφόρα και νέος στόχος

‘’Υπάρχει μια βάση από την Ευρώπη (σχέδιο safe system 2020-2030) που λέει ότι σε 10 χρόνια πρέπει να έχουμε 50% λιγότερους θανάτους και σοβαρά ατυχήματα.  Τον ίδιο στόχο είχαμε και για την δεκαετία 2010-2020 αλλά στην Κύπρο πετύχαμε μείωση μόνο 10%. Κανένας δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί δεν το πετύχαμε. Για να πετύχει τώρα χρειάζεται να γίνονται κινήσεις σε όλους τους πυλώνες''

Το παράδειγμα με το Lane Assist και τις υποδομές στην Κύπρο

''Π.χ. Πρέπει να βλέπουμε και την υποδομή του δικτύου στην Κύπρο που είναι χάλια και δεν γίνεται να μην συζητάμε για την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων στην Κύπρο. Είναι γνωστό ότι όσο πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, τόσο πιο ασφαλή είναι. Π.χ όμως σε πολλά αυτοκίνητα πλέον υπάρχει το lane assistant που όταν βγεις από την λωρίδα τρέμει το τιμόνι. Στην Κύπρό όμως επειδή οι λωρίδες δεν είναι καλά σχεδιασμένες, αυτό το σύστημα δεν μπορεί να δουλέψει. Ένα παράδειγμα γιατί το τι γίνεται’’.

Είναι αποτρεπτικός παράγοντας οι ποινες;

''Είναι αποτρεπτικός αλλά δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρέπεί να γίνουν γνωστές στον κόσμο οι εναλλακτικές που έχει για να τρέξει, οι πίστες π.χ. Υπάρχει η πίστα Achnaspeedway όπου μπορούν να γίνουν αγώνες αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να πάρει το αυτοκίνητό του ή την μοτοσικλέτα του και να τρέξει. Υπάρχουν και άλλες πίστες. Πρέπει να γίνεται ενημέρωση των νέων για τις διάφορες μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού από το Λύκειο για να ξέρουν τις εναλλακτικές. Αν δεν τις ξέρουν, θα τρέξουν τον δρόμο. Έτσι χτίζεται και κουλτούρα οδικής συνείδησης’’

Οι Μοτοσικλέτες και η εκπαίδευση

‘’Η μοτοσυκλέτα είναι πιο ευάλωτη σε περιπτώσεις ατυχημάτων γι’ αυτό και δυστυχώς έχουμε αρκετούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς. Υπάρχουν σχολές οδήγησης που μαθαίνουν τους οδηγούς που μαθαίνουν τους οδηγούς πώς να αντιδρούν στους κινδύνους, πώς οδηγώ στην στροφή ή σε βρεγμένο δρόμο πχ’’.

‘’Ποτέ δεν φταίει το οδικό δίκτυο στην Κύπρο στα ατυχήματα’’

‘’Στις αναλύσεις ατυχημάτων στην Κύπρο δεν είδαμε ποτέ την ευθύνη που φέρει το οδικό δίκτυο στην Κύπρο. Οι αναλύσεις στην Αγγλία λένε ότι 22-24% τα ατυχήματα οφείλονται στην κατάσταση οδικού δικτύου. Στην Κύπρο δεν ξέρουμε. Υπάρχει πάντα ένας από τους οδηγούς’’.

Οι κάμερες θα βοηθήσουν;

‘’Εγώ διαφωνώ με την τοποθέτηση των καμερών. Έχουμε άλλες προτεραιτότητες τώρα. Δεν εννοώ ότι δεν βοηθήσουν αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μειώθηκαν όσο έπρεπε τα ατυχήματα. Με τα 45 εκατ. ευρώ που θα δώσει το κράτος, θα μπορούσε π.χ. να κλείσει τις λακούβες, να βάλουν σύγχρονες μπαριέρες όπου πέρσι 3 άτομα έχασαν σε αυτά τα σημεία την ζωή τους. Το να βάλεις σε 20 σημεία κάμερες και να σου στοιχίσει 45 εκατ. δεν λέει κάτι’’.

Φάκελος πειραγμένα οχήματα

‘’Δεν είναι έγκλημα να ασχολείται κάποιος με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα. Εμένα με ενοχλεί η λέξη ‘’πειραγμένα’’. Να ξεχωρίσουμε την μετατροπή και την βελτίωση. Αν είναι προς το καλύτερο, δηλαδή να βάλω καλύτερα φρένα και καλύτερη ανάρτηση για να σταματά το αυτοκίνητο μου καλύτερα τότε σαφώς και είναι λάθος αν μας πει κάποιος είναι παράνομη αυτή η μετατροπή. Υπάρχει το εγχειρίδιο μετατροπών από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και εκεί αναγράφονται οι μετατροπές που επιτρέπεται να γίνουν σε κάθε όχημα. Θέλουμε να βελτιώσουμε αυτό το εγχειρίδιο και να το κάνουμε πιο σύγχρονο.  Σε άλλες χώρες βελτιώνεις το αυτοκίνητό σου, το πηγαίνεις στην αρμόδια υπηρεσία, γίνεται έλεγχος, πιστοποιείται ότι είναι ασφαλές και είναι νόμιμο πλέον να κυκλοφορεί στον δρόμο. Φυσικά πρέπει να τηρούνται τα όρια ταχύτητας και ήχου’’.

Για την υποψηφιότητα του στις Βουλευτικές με το ΔΗΣΥ στην Επ. Λευκωσίας

‘’Είναι σημαντικό στην άσχημη κατάσταση που βιώνουμε να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Σε αυτές τις αλλαγές είναι και οι αλλαγές προσώπων και νοοτροπίας. Είμαι ενεργός πολίτης εδώ και πολλά χρόνια, και είχα συμμετοχή π.χ. Στο θέμα της καθιέρωσης οριζόντιας ψηφοφορίας, στο θέμα με την διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων κτλ. Είναι σημαντικό να μπορέσουν να εκλεγούν τέτοια άτομα από όλα τα κόμματα. Οπότε η δική μου προσπάθεια είναι να ασχοληθώ με θέματα διαφάνειας, οικονομίας της μικρομεσαίας επιχείρησης που πλήττεται πολύ αυτή την περίοδο και φυσικά τα θέματα αυτοκινήτου που ασχολούμαι τόσα χρόνια. Υπάρχουν πολλά θέματα για να γίνουν έργα για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας’’.

Home