Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λ. Ζαννέτου: Στα πρότυπα της Ελλάδας ο νέος νόμος για το άσυλο

Offsite Team
- 09.11.2022

Λ. Ζαννέτου: Στα πρότυπα της Ελλάδας ο νέος νόμος για το άσυλο

Απλοποιούνται και γίνονται πιο γρήγορες οι διαδικασίες - Το πλαίσιο του νέου νόμου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Με στόχο να είναι έτοιμο το νέο κείμενο που αφορά τις αλλαγές που ενδεχομένως να τεθούν στην 22χρονη νομοθεσία που αφορά το άσυλο ώστε να δοθεί στον Υπουργό Εσωτερικών, εργάζεται η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδούλου Ζαννέτου και η ομάδα της, ανέφερε η ίδια στην εκπομπή Offsite on Air, επισημαίνοντας πως αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε το draft το οποίο συγγράφει τώρα θα έχει συζητηθεί με τα αρμόδια τμήματα και φορείς.

Οι αιτητές ασύλου είναι το 6% του πληθυσμού σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών, όπως σημείωσε η Επίτροπος και οι αιτήσεις οι οποίες χρειάζονται 1,2 ή και 3 χρόνια να εξεταστούν απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες που δημιουργούν άλλα προβλήματα, όπως η συσσώρευση δικαστικών υποθέσεων, η υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσφέρει επιδόματα, χώρους διαμονής κλπ.

Αναφερόμενη στο νέο πλαίσιο της νομοθεσίας που ετοιμάζεται από την ίδια και την ομάδα της, σημείωσε ότι έχουν αντλήσει ιδέες από το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία το έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία 1-2 χρόνια. Για παράδειγμα, έχουν ενταχθεί κάποιες πρόνοιες οι οποίες θα υποβοηθήσουν τις Αρχές να εξετάσουν τις αιτήσεις πιο σύντομα, όπως η δημιουργία ενός νέου τομέα υποδοχής ό για οργάνωση και προτεραιοποίηση των αιτήσεων.

Διαβάστε την συνέντευξη της κας Ζαννέτου: 

- Θα θέλαμε ένα αρχικό σχόλιο. Πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα αφού το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκo.

Δεν μου αρέσει να προκαθορίζω πριν τον βαθμό δυσκολίας μια διαδικασίας αλλά νομίζω πως σε αυτή την περίπτωση είναι όντως ένα δύσκολο εγχείρημα αυτό που έχω αναλάβει και το γνώριζα από την αρχή που άρχισα να συνομιλώ με τον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά είναι γεγονός ότι συνειδητοποιώ και της θέσεως μου αλλά και λόγω προηγούμενων εμπειριών από την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας καθώς είχα έντονη ενασχόληση με αυτά τα θέματα. Ο νόμος αυτός είναι 22 χρονών και είναι γεγονός ότι οι νόμοι πρέπει να επιθεωρούνται να βελτιώνονται να αναθεωρούνται και να ανταποκρίνονται στα δεδομένα που υπάρχουν την συγκεκριμένη στιγμή.

- Από πότε είναι η τρέχουσα νομοθεσία και ποια τα προβλήματα εφαρμογής της;

 Στην Κύπρο οι αιτητές ασύλου είναι το 6% του πληθυσμού. Ο νόμος αυτός είναι ένας Ενωσιακός νόμος. Δηλάδή συνάδει και είναι σε συμμόρφωση με τις οδηγίες της ΕΕ, σε συμμόρφωση με διεθνή σύμβαση, επομένως είναι όλες οι πρόνοιες αυτές των ενεργειών και συμβάσεων αυξημένης ισχύος. Άρα έχουν πάρα πολλά δικαιώματα οι αιτητές ασύλου – ανθρώπινα δικαιώματα – σεβασμού, της οικογενειακής ζωής, διαφόρων άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να τρέχουν σεβασμού. Αυτό σημαίνει ότι η ΚΔ έχει την υποχρέωση για να προσφέρει επιδόματα, χώρους διαμονής κλπ. Με το να καθυστερεί η αίτηση να εξεταστεί από την αρμόδια υπηρεσία και αργότερα από το δικαστήριο σημαίνει ότι αυξάνονται οι υποχρεώσεις και ο χρόνος που αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται. Επίσης, βλέπουμε να υπάρχει συνωστισμός στα κέντρα, στα προαναχωρησιακά αλλά και στο Πουρνάρα και τα βλέπουμε καθημερινά. Ένα πολύ δυσάρεστο θέαμα δεδομένου ότι υπάρχουν μικρά παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι και διάφοροι που λόγω του συνωστισμού προκαλούν πολλές εντάσεις.  

-     Ποιο είναι το πλαίσιο στο οποίο στηρίζεστε για τη συγγραφή της νέας νομοθεσίας. Που θα πέσει το βάρος; Δηλαδή θα μειωθούν για παράδειγμα οι δικαιούχοι, ή είναι θέμα διαδικασιών περισσότερο;

Για το νέο κείμενο που συντάσσω, έχω μελετήσει εκτεταμένα την νομοθεσία που έχει εισαγάγει η Ελλάδα εδώ και 1-2 χρόνια όπου έχουν ενταχθεί κάποιες πρόνοιες οι οποίες θα υποβοηθήσουν τις Αρχές να εξετάσουν τις αιτήσεις πιο σύντομα, απλοποιημένα. Ακόμα και οι διαδικασίες Δικαστηρίου, έχω παρατηρήσει ότι έχουν βελτιωθεί και οι διαδικαστικοί κανονισμοί από το Ανώτερο Δικαστήριο και έχουν την τάση να θέλουν να υποβοηθήσουν στον τρόπο που εξετάζουν τις προσφυγές και με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να περιοριστούν οποιαδήποτε δικαιώματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά αντίθετα θα υποβοηθούν οι δικές μας οι αρχές στο να εξετάζουν έγκαιρα και στον χρόνο που πρέπει και την διαδικασία ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου, αργότερα ενώπιον Δικαστηρίου και ακολούθως ο καθένας να μπορεί να ακολουθά τον δρόμο του αν όντως είναι απορριπτική η απάντηση να επιστρέφει στο σπίτι του και να έρχονται νέοι αιτητές με την ανάλογη διαδικασία. Αυτή η υπερβολή των διαδικασιών να χρειάζεται 1-3 χρόνια και να υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα για το αν είναι γνήσια η περίπτωση ή όχι με αποτέλεσμα να χάνουν το νόημα τους οι όντως γνήσιες περιπτώσεις και να διατρέχουν κίνδυνο και πρέπει να τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο της προστασίας των αναγνωρισμένων προσφύγων.

Επομένως, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία που ευελπιστώ ότι με την κατάλληλη συνεργασία που θα έχω όταν παραδώσω το πρώτο draft από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται – το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ο Αρχηγός Αστυνομίας, η ΥΑΜ Αρχηγέιου το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και την Υπηρεσία Ασύλου που έχει το 90% του χειρισμού των περιπτώσεων αυτών.

Τώρα θα δημιουργηθεί και ένας νέος τομέας υποδοχής όπως υπάρχει και στην Ελλάδα, της προτεραιοποίησης και οργάνωσης των αιτήσεων, για το ποιες θα πρέπει να εξεταστούν με την ταχύτερη διαδικασία και αν υπάρχει κάτι που τις κατατάσσει στην κατηγορία αυτών που πρέπει να εξεταστούν πιο άμεσα.

Θα είναι ένας νέος τομέας της Υπηρεσίας Ασύλου, όπου θα στελεχωθεί με άτομα κατάλληλα καταρτισμένα –κάτι που ισχύει για όλα τα τμήματα που ασχολούνται με θέματα προσφύγων και ανηλίκων γιατί χρειάζεται ειδική διαδικασία. Μάλιστα υπάρχει και πρόσφατη οδηγία από ΕΕ για επιμόρφωση όλων των λειτουργών στα θέματα αυτά.

Έχω έρθει και σε επαφή με το Ανώτερο Δικαστήριο και είμαι πολύ ικανοποιημένη για την άμεση ανταπόκριση για να υπάρχει συνεργασία με το Ειδικό Δικαστήριο το Διοικητικό Διεθνούς Προστασίας που έχει κατακλειστεί με προσφυγές. Επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα μου ότι στο draft που περιλαμβάνει διαδικασίες ενώπιον των Δικαστηρίων να έχουμε συνεργασία μαζί τους με σκοπούς καλύτερου κειμένου το οποίο πρέπει να συνάδει με τις διαδικασίες που ρεαλιστικά θα μπορούν τα δικαστήρια να  ανταποκριθούν.

Έχω μια ομάδα στο γραφείο μου η οποία εργάζεται καθημερινά στο γραφείο για πολλές ώρες και εύχομαι πολύ σύντομα να έχουμε ένα draft για να το δούμε με τις Αρχές για συζήτηση και στην πορεία να υπάρξει κατάληξη.

- Που βρίσκεται τώρα η διαδικασία αυτή; Ποια τα βήματα που πρέπει να γίνουν και πότε εκτιμάτε ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία;

Θα καταθέσω πρώτα το draft ενώπιον των τριών βασικών ιστών, με πρώτη την Υπηρεσία Ασύλου. Η υπηρεσία αυτή έχει διάφορα τμήματα τα οποία ασχολούνται με διαφορετικά θέματα και φαντάζομαι θα γίνει μια ενδοτμηματική συζήτηση και θα αποσταλεί πίσω κοντά μου με σχόλια και ενδεχόμενα παρόμοια σχόλια να έρθουν πίσω και από το τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και θα καλώ την κάθε υπηρεσία να σχολιάζουμε και να συζητάμε αυτά τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να προβλέπονται στον νόμο.

Θα ήθελα μέχρι το τέλος του χρόνου το κείμενο να είναι έτοιμο για να αποσταλεί στον αρμόδιο Υπουργό – δηλαδή να έχει συζητηθεί με τους αρμοδίους. Ακολούθως όταν σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών θα πρέπει να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση διότι ναι μεν μπορεί να έχουν ακουστεί οι διάφορες υπηρεσίες από προηγουμένως αλλά θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση διότι υπάρχουν και διεθνείς φορείς, και ΜΚΟ  που ενδεχομένως να θέλουν να πουν κάποια σχόλια ή να τοποθετηθούν για το κείμενο. 

Τώρα, η πρώην ΕΑΣΟ, που τώρα ονομάζεται Οργανισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο σύμφωνα με τη νέα οδηγία, είναι σε διαρκή συνομιλία και συνεργασία και βλέπουμε πως και ο ίδιος ο υπουργός  Εσωτερικών να είναι σε συζητήσεις και προσπάθειες για ενημέρωση των Ευρωπαίων, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και ακόμα και για διάφορες διαδικασίες εντός του Πουρνάρα που είναι το πρώτο κέντρο πρώτης υποδοχής το οποίο θα δεχτεί τους μέλλοντες αιτητές και θα τους κατατάξει σε κάποιες κατηγορίες αφού κάνει ιατρικές ή άλλες εξετάσεις ταυτοποίησης. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι συμφωνημένες και ενώπιον της ΕΕ και υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία συμφωνούνται μεταξύ τους και της Κύπρου. 

Δεν κάνουμε κάτι εξωθεσμικό. Εμείς στην προσπάθεια που κάνουμε είναι να εντοπίσουμε την πλέον λογική προσέγγιση για να τυγχάνουν της γρήγορης και έγκαιρης αντιμετώπισης και δίκαιης πάντοτε για το άτομο που αφορούν, να μην θυματοποιούνται οι γνήσιες περιπτώσεις και να μην διαιωνίζονται αιτήσεις συνέχεια μεταγενέστερες. 

Το σημείο που φτάνει το δικαίωμα του αιτητή ασύλου είναι μετά που τελειώνει η υπόθεση του στο δικαστήριο και στην υπηρεσία ασύλου να υποβάλει μεταγενέστερη αίτηση, να απορριφθεί και να ξανακάνει προσφυγή στο δικαστήριο και ξανά αίτηση και να μην τελειώνει ποτέ η διαδικασία. 

Όταν δεν υπάρχει όριο σε μεταγενέστερη αίτηση μπορεί ένας αιτητής να την κάνει επανειλημμένα.

Δείτε την συνέντευξη της κας Ζαννέτου στην εκπομπή Offsite On Air: 

Home