Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λαϊκές αγορές: Μόνο οι παραγωγοί στους πάγκους - Έξω οι έμποροι

Της Αγάθης Χατζηκωστή -
10.08.2019 - 06:00

Λαϊκές αγορές: Μόνο οι παραγωγοί στους πάγκους - Έξω οι έμποροι

Thumbnail
Τι αλλάζει σύμφωνα με το νομοσχέδιο

Πάγκο στις λαϊκές αγορές αναμένεται να εξασφαλίσουν σύντομα οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και όχι οι έμποροι - που ισχύει μέχρι σήμερα - , αφού τη θέση αυτή πιθανόν θα τους δώσει το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. 

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η δημόσια διαβούλευση για το Προσχέδιο Νόμου που έχει ετοιμαστεί για αναθεώρηση του υφιστάμενου Νόμου «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμο του 2013 μέχρι 2015» ξεκίνησε από την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019. 

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που προτείνει το νομοσχέδιο

Όπως ανέφερε λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας στην Offsite, η ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας και γενικά η εποπτεία λειτουργίας των λαϊκών αγορών μεταφέρεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Βασική αλλαγή του νομοσχεδίου στη λειτουργία των λαϊκών αγορών θα είναι το δικαίωμα συμμετοχής μόνο των παραγωγών και όχι εμπόρων. “Σήμερα επιτρέπεται και η συμμετοχή εμπόρων, μελλοντικά θα συμμετέχουν μόνο οι παραγωγοί με μόνο γεωργικά προϊόντα. Θέλουμε οι λαϊκές αγορές να είναι ένας χώρος απευθείας διάθεσης προϊόντων των παραγωγών προς τους καταναλωτές και να υπάρχει άμεση σχέση και ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή” ανέφερε χαρακτηριστικά λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι διαδικασίες υποβολής και έγκρισης άδειας για συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές θα απλοποιηθούν, καθώς μέχρι τώρα ένας παραγωγός για να συμμετέχει σε μια λαϊκή αγορά έπρεπε να υποβάλει αίτηση και να πάρει άδεια συμμετοχής για την συγκεκριμένη λαϊκή. Παράλληλα, με την απλοποίηση των διαδικασιών ο έλεγχος στις λαϊκές αγορές θα είναι πιο εύκολος και αποτελεσματικός

Σε ερώτηση μας σχετικά με τις αντιδράσεις που ίσως προκάλεσε η μελλοντική τροποποίηση του νομοσχεδίου ο λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας ανέφερε: “Προς τον παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις από μεσέμπορες. Παρόλα αυτά το σχέδιο συνεχίζει να είναι σε δημόσια διαβούλευση που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να στείλει τις απόψεις του μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει και δημόσια παρουσίαση στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας. Ο καθένας μπορεί να πει τις απόψεις του, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου πριν να πάει στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη βουλή".

Στόχος η αύξηση των λαϊκών αγορών 

“Στόχος μας είναι να αυξηθούν οι λαϊκές γιατί έτσι προωθούνται οι απευθείας πωλήσεις παραγωγών προς τους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες. Στην Κύπρο το μεγαλύτερο μέρος της τιμής ενός γεωργικού προϊόντος πάει στους μεσάζοντες. Επομένως θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν οι τιμές από τη μία για τους καταναλωτές και από την άλλη να αυξηθεί η τιμή για τους γεωργούς. Επιπλέον η αμεσότητα είναι κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο αφού τα προϊόντα θα είναι είναι φρέσκα της προηγούμενης ημέρας". 

 

Home