Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λάρνακα:Φύκια&άμμος προκάλεσαν προβλήματα στο Αλιευτικό Καταφύγιο

Offsite Team
- 14.01.2020

Λάρνακα:Φύκια&άμμος προκάλεσαν προβλήματα στο Αλιευτικό Καταφύγιο

Thumbnail
Τι ανέφερε μέλος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων

Τα φύκια και η άμμος που υπάρχουν στον βυθό της θάλασσας στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου στη περιοχή Ψαρολίμανου στη Λάρνακα, δημιουργούν προβλήματα στους επαγγελματίες ψαράδες, αφού οι βάρκες τους κολλάνε και δεν μπορούν να βγουν στα ανοικτά για να ψαρέψουν.

 

Σε δηλώσεις του ο Λοϊζος Ιωάννου, μέλος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων ανέφερε ότι «οι ψαράδες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αφού από τα φύκια και την άμμο που έχει συσσωρευτεί, έκλεισε η «μπούκα» του αλιευτικού καταφυγίου στη Λάρνακα και δεν μπορούμε να βγάλουμε έξω τις βάρκες μας. Επίσης από τα φύκια υπάρχει πρόβλημα με τις βάρκες αφού αυτά μπαίνουν στα  φίλτρα των μηχανών και την προπέλα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα καούν».

 

Πρόσθεσε ότι «και οι 40 επαγγελματίες ψαράδες που ζούμε από το ψάρεμα είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια, ωστόσο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας στο Τμήμα Αλιείας που είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό των φυκιών και της άμμου στη θάλασσα, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιωάννου είπε ότι «σήμερα ο ιδιοκτήτης βάρκας η οποία παίρνει επισκέπτες στο ναυάγιο «Ζηνοβία»,  προθυμοποιήθηκε να καθαρίσει την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου από τα φύκια. Ωστόσο αυτό είναι απλώς «μιλλοσφοτζίσματα» και το Τμήμα Αλιείας με το οποίο επικοινωνήσαμε πάρα πολλές φορές δεν ήρθαν καν να δουν με τα μάτια τους το πρόβλημα».  

Σημείωσε ακόμα ότι «είναι πολλές οι φορές που διατρέχει κίνδυνο η ίδια η ζωή των ψαράδων, αφού σε περίπτωση που οι βάρκες σφηνώσουν στην άμμο και στα φύκια, στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στο λιμάνι, εάν υπάρχουν κύματα η βάρκα θα γυρίσει και να βουλιάξει».  

Από την πλευρά του ο Φώτης Γαϊτάνος επαγγελματίας ψαράς ανέφερε ότι «το πρόβλημα που έχουμε υπάρχει από τον καιρό που έγινε το αλιευτικό καταφύγιο  στη Λάρνακα, δηλαδή από το 1977 και οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται από το Τμήμα Αλιείας για καθαρισμό των φυκιών, είναι προσωρινή. Εδώ και ένα χρόνο επικοινωνούμε με το Τμήμα Αλιείας να στείλουν άτομα και εξοπλισμό για να καθαρίσουν την είσοδο του καταφυγίου, αλλά αυτό που παίρνουμε είναι ότι θα υποβάλουν πρόταση για προσωρινή καθαριότητα του».  

Πρόσθεσε ότι «από τα φύκια και την άμμο κινδυνεύουν οι ζωές μας, τα σκάφη και οι περιουσίες μας ενώ δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας όταν δεν βγαίνουμε για ψάρεμα. Από τα πρώτα τρία χρόνια της δημιουργίας του λιμανιού αντιμετωπίσαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα».  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γαϊτάνος είπε ότι «έχουμε υποβάλει εισηγήσεις στο Τμήμα Αλιείας για να μεγαλώσει το λιμανάκι ωστόσο δεν μας ακούει κανένας, ουσιαστικά είναι «σαν να ρίχνεις αυγά στον τοίχο», γιατί εμείς έχουμε το πρόβλημα και εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε χωρίς καμιά βοήθεια από κανένα». 

 

Εξάλλου σε γραπτή ανακοίνωση του το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «μετά τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, η είσοδος του αλιευτικού καταφυγίου Λάρνακας έχει κλείσει εν μέρει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν σκάφη με μεγάλο βύθισμα από το αλιευτικό καταφύγιο».  

Το Τμήμα «ως προσωρινό μέτρο έχει ενημερώσει από τις 7 Ιανουαρίου 2020, όλους τους επαγγελματίες ψαράδες που είναι και οι κύριοι χρήστες του αλιευτικού καταφυγίου για να μεταφερθούν, σε περίπτωση που επηρεάζονται, είτε στη Μαρίνα Λάρνακας είτε σε οποιοδήποτε άλλο αλιευτικό καταφύγιο που εμπίπτει στην κυριότητα του Τμήματος, μέχρι την επίλυση του προβλήματος».  

Ταυτόχρονα, σημειώνει η ανακοίνωση «τροχοδρομούνται οι διαδικασίες για το άνοιγμα της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών εκφράζει τη λύπη του για οποιαδήποτε ταλαιπωρία έχει προκληθεί».

ΚΥΠΕ

Home