Λεμεσός: Επαγγελματίες ζητιάνοι αλωνίζουν στους δρόμους (Φωτο)

Λεμεσός: Επαγγελματίες ζητιάνοι αλωνίζουν στους δρόμους (Φωτο)

Οι σπείρες ξαναχτυπούν ενόψει εορτών - Βάζουν ακόμη και παιδιά να ζητιανεύουν

Πληροφορίες για μαζική προσέλευση ομάδων στην Κύπρο από χώρες κυρίως όπως η Ρουμανία, Βουλγαρία καθώς και Ρομά από την Ελλάδα οι οποίοι καταφθάνουν με σκοπό την επαιτεία έχει ενώπιον της η Αστυνομία. Πρόκειται για κυκλώματα τα οποία ήδη ενόψει των εορτών έχουν αρχίσει να κατακλύζουν κεντρικές αρτηρίες των πόλεων και ειδικά της Λεμεσού. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο η παράνομη επαιτεία αυξάνεται. Οι ''επαγγελματίες'' ζητιάνοι ''οργώνουν'' φώτα τροχαίας, ενώ τους συναντάμε έξω από υπεραγορές, φούρνους, καταστήματα, ακόμη και εκκλησίες.

Όπως ανέφερε στην Offsite o Υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, Ιωάννης Σωτηριάδης,  όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή. ''Στο παρελθόν είχαμε προχωρήσει και σε συλλήψεις προσώπων που διαφάνηκε ότι επαιτούσαν σε πολυσύχναστους χώρους ή ακόμη έξω από εκκλησίες. Μάλιστα, ακόμη και παιδιά χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους και στην Κύπρο, φαινόμενο το οποίο κυριαρχεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να ζητιανεύουν.

''Αυτό το φαινόμενο θέλουμε να το πατάξουμε και σίγουρα ως Αστυνομία επαγρυπνούμε και εκεί και όπου διαπιστώνονται περιστατικά επεμβαίνουμε. Βέβαια υπάρχει σχετική νομοθεσία και τα πρόσωπα αυτά προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης'', τονίζει ο κ. Σωτηριάδης ο οποίος καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό εκεί και όπου καλείται να δώσει τον οβολό του για να προσφέρει για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό. ''Να ελέγχει και να ξέρει ακριβώς που δίνει τα χρήματα του διότι οι επιτήδειοι βρίσκονται παντού. Οι Κύπριοι χαρακτηρίζονται για τα φιλάνθρωπα αισθήματα τους και θέλουν να προσφέρουν όμως είναι καλό να προσφέρουν εκεί που υπάρχει πράγματι ανάγκη''.

Προσποιούνται ότι έχουν κινητικά προβλήματα

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. ''Στην πραγματικότητα έχουμε διαπιστώσει σε διάφορες περιπτώσεις στο παρελθόν ότι τα πρόσωπα αυτά σε άλλον χώρο θεάθηκαν να είναι αρτιμελή και να μην παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα'', σημειώνει ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού.

Οι ποινές

Οι παραβάτες παραπέμπονται ενώπιον δικαστηρίου και αντιμετωπίζουν ένα μήνα ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο 128 ευρώ. Κατά την περσινή χρονιά εντοπίστηκαν 17 περιπτώσεις επαιτείας παγκύπρια, το 2017, 20 περιπτώσεις, 54 επαίτες το 2016 και 37 το 2015.

Εάν το δικαστήριο επιβάλει ποινή για επαιτεία στο ίδιο πρόσωπο για τρεις φορές οι αρχές έχουν το δικαίωμα να το απελάσουν έστω κι αν είναι ευρωπαίος πολίτης. 

Home