Λευκωσία - Αναγέννηση: Έρχονται 3 Υπουργεία πλησίον παλαιού ΓΣΠ

Λευκωσία - Αναγέννηση: Έρχονται 3 Υπουργεία πλησίον παλαιού ΓΣΠ

Έρευνα της offsite για τα μεγάλα έργα που έρχονται και θα αναγεννήσουν την Λευκωσία - Αρχή με τα 3 νέα Υπουργεία - Που βρίσκεται το θέμα, ποια υπουργεία θα μετακινηθούν - Και μνημείο απέναντι από τα Υπουργεία -  Στόχος η Λεωφόρος Σεβέρη να γίνει άξονας δραστηριότητας των δημόσιων υπηρεσιών. 

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Πολλά και σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία το διάστημα που διανύουμε ή έρχονται τα επόμενα χρόνια. Τα μεγάλα projects τα οποία θα παρουσιάσει η Offsite το επόμενο διάστημα, έρχονται για να αλλάξουν την αισθητική εικόνα της πρωτεύουσας αλλά και να ελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.

Τα έργα αφορούν και θα επηρεάσουν πολλές περιοχές της Λευκωσίας και θα αλλάξουν για τα καλά την πόλη. Μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα έρχονται ποδηλατόδρομοι, σημαντικές αλλαγές στο Γραμμικό Πάρκο, έργα στην Παλιά πόλη αλλά και τα 3 νέα Υπουργεία πλησίον του Παλιού ΓΣΠ, θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, ξεκινώντας την μεγάλη μας έρευνα μας για την... Αναγέννηση της Λευκωσίας.

Με στόχο τη δημιουργία κέντρου Υπηρεσιών της πόλης το Υπουργικό Συμβούλιο αρχές Φεβρουαρίου του 2020, ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για μεταστέγαση Υπουργείων και Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα στο χώρο που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών απέναντι από το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ στο κέντρο της Λευκωσίας θα κτιστούν κτήρια στα οποία θα στεγάζονται τρία Υπουργεία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή με τον οποίο επικοινώνησε η Offsite, ο συγκεκριμένος χώρος έχει έκταση συνολικά 7000 τετραγωνικά μέτρα. Βάσει σχεδιασμού θα κτιστούν ένα υψηλό κτήριο στο οποίο θα στεγάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα δύο πιο χαμηλότερα κτήρια που θα είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Μεταφορών. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Νουρής υπογράμμισε πως θα γίνει ένας πλατειακός χώρος μεταξύ των υπουργείων και ακριβώς απέναντι θα ανεγερθεί ένα μνημείο. 

Πληροφορίες της Offsite αναφέρουν πως το μνημείο που θα ανεγερθεί θα είναι το μνημείο για απόδοση τιμών στους πεσόντες των αγώνων για την ελευθερία. Ο χωροταξικός σχεδιασμός υπάρχει και σύντομα το Υπουργείο Παιδείας θα προκηρύξει διαγωνισμό για την ανέγερση του μνημείου. 

Ψάχνουν τον συντονιστή του έργου 

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών στην προκειμένη φάση οι αρμόδιοι βρίσκονται στο ψάξιμο για διορισμό ενός project manager. «Υπάρχει μια μικρή δυστοκία γιατί η διαδικασία προχώρησε ωστόσο αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα με τον διορισμό του project manager που στην ουσία θα είναι ο συντονιστής του έργου. Είναι το άτομο που την δεδομένη χρονική στιγμή θα τρέξει όλες τις συμβάσεις και θα συντονίσει τους πάντες».

Παράλληλα πρόσθεσε πως δεν μπορεί να είναι αποσπασματικός ο σχεδιασμός του έργου. «Πρέπει να είναι ένας σχεδιασμός που θα ληφθεί υπόψη και η περιβάλλουσα περιοχή επειδή υπάρχουν σπουδαία μνημεία όπως για παράδειγμα το κτίριο της Αρχιγραμματείας». 

«Θα γίνει ένα ευρύτερο σχέδιο της περιοχής για να λάβουμε υπόψη μας τη διαμόρφωση του όλου χώρου έτσι ώστε να γίνει κάτι το οποίο θα συνάδει με το περιβάλλον. Και βεβαίως θα ληφθεί υπόψη και ο χώρος του παλιού ΓΣΠ που θα διαμορφωθεί βάσει του σχεδιασμού του Δήμου Λευκωσίας». 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σημειώνεται ότι σε ακτίνα 300 μέτρων θα υπάρχουν συνολικά 1000 χώροι στάθμευσης. Κάτω από τα κτήρια των τριών Υπουργείων θα δημιουργηθούν 540 χώροι στάθμευσης, ενώ λίγο πιο κάτω σύμφωνα και με τον Δήμο Λευκωσία, στο χώρο του παλιού ΓΣΠ θα υπάρχουν πέραν των 500 νέων χώρων στάθμευσης.  

Ο άξονας από το Προεδρικό μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών

Η φιλοδοξία της Κυβέρνησης και το μεγάλο όραμα της όλης προσπάθειας είναι να γίνει η λεωφόρος Σεβέρη, ξεκινώντας από τον λόφο του Προεδρικού μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό που ορίζει η πολεοδομική υπηρεσία, άξονας δραστηριότητας των δημόσιων υπηρεσιών. 

«Όταν γίνουν πράξη όλα αυτά, σημαίνει ότι ξεκινώντας από το Προεδρικό θα υπάρχουν σε ένα άξονα τα εξής: το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Εξωτερικών απέναντι, πιο κάτω η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μετά το ΚΕΒΕ, η ΠΑΣΥΔΥ, ο Γενικός Ελεγκτής», εξήγησε ο κ. Νουρής και πρόσθεσε πως στα αριστερά θα είναι τα τρία Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταφορών ενώ εάν όλα πάνε καλά απέναντι θα είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων. «Θα υπάρχει η Αρχιγραμματεία όπου εδώ θα φιλοξενηθεί το Κρατικό Αρχείο, και τέλος το Υπουργείο Οικονομικών με τον Έφορο Φορολογίας». 

Φωνές από ΕΤΕΚ για καθυστερήσεις 

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε το ΕΤΕΚ καλώντας τον να αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε να τροχοδρομηθεί άμεσα ο σχεδιασμός για τη στέγαση Υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια.

Μιλώντας στην Offsite ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή εξέφρασε την απογοήτευση αλλά και την ανησυχία του αφού όπως ανέφερε το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνονται οι ίδιες αστοχίες που χρόνια μαστίζουν το θέμα της στέγασης Υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών. 

«Υπάρχει έλλειψη προγραμματισμού, συντονισμού και μη ορθολογικές επιλογές» σημειώνει ο κ. Κωνσταντή.

Αναφορικά με την ανέγερση των τριών Υπουργείων στην περιοχή της Αρχιγραμματείας, το έργο χαρακτηρίζεται από το ΕΤΕΚ ως θεμελιώδους σημασίας για την Λευκωσία. 

Ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους και του πολίτη, σύμφωνα με την επιστολή, το ΕΤΕΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε πρωτοβουλία να συντονίσει τις εμπλεκόμενες αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να συγκροτηθεί από κοινού εισήγηση για βέλτιστη μέθοδο υλοποίησης του έργου. Ωστόσο παρά την υποστήριξη που έχουν από τον Υπουργό Εσωτερικών, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Home