Λευκωσία – Αναγέννηση: Ποδηλατόδρομοι ενώνουν Πανεπιστήμια

Λευκωσία – Αναγέννηση: Ποδηλατόδρομοι ενώνουν Πανεπιστήμια

Έρευνα της offsite για τα μεγάλα έργα που έρχονται και θα αναγεννήσουν την Λευκωσία - Οι ποδηλατόδρομοι που θα ενώνουν τα Πανεπιστήμια με το κέντρο της πρωτεύουσας - Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα - Τα νέα συστήματα για τη διασταύρωση των ποδηλάτων και η κατασκευή γέφυρας πάνω από τον Πεδιαίο 

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Το φάκελο των μεγάλων project τα οποία έρχονται για να αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας άνοιξε η Offsite από την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου παρουσιάσαμε το έργο που αφορούσε τα 3 νέα Υπουργεία που έρχονται στο κέντρο της Λευκωσίας πλησίον του παλαιού ΓΣΠ

Ήδη αρκετά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να επηρεάσουν αρκετές περιοχές της Λευκωσίας. Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο Γραμμικό Πάρκο, στην Παλιά πόλη, ενώ θα γίνουν και ποδηλατόδρομοι!

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σήμερα παρουσιάζουμε άλλο ένα μεγάλο έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, και αυτό αφορά τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων το οποίο θα συνδέει τα πανεπιστήμια της Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης. 

Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε από το Δήμο Λευκωσίας και υλοποιείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λευκωσίας, ενώ το υπόλοιπο μέρος του εμπίπτει στα όρια του Δήμου Έγκωμης.

Ολοκληρώθηκε η Α’ φάση - Τρέχει η Β’ τώρα 

Η φάση Α’ του έργου έχει εδώ και χρόνια ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα ο ποδηλατόδρομος ξεκινά από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και καταλήγει πίσω από το Γυμνάσιο Έγκωμης.  

Στην παρούσα φάση, όπως πληροφορείται η Offsite από αρμόδια πηγή του Δήμου Λευκωσίας, εκτελούνται κατασκευαστικές εργασίες της φάσης Β' του έργου, οι οποίες ξεκινούν από το Μετόχι του Κύκκου στην Έγκωμη και καταλήγουν μέχρι και Πλατεία Σολωμού. 

Στο μεταξύ παράλληλα, προχωρά η μελέτη των κατασκευαστικών για τις φάσεις Γ’ και Δ’ που αποτελούν συνέχεια της φάσης Β’,  και στοχεύουν στη σύνδεση με τις περιοχές Καϊμακλίου-Παλλουριώτισσας.

Πηγή από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέφερε στην Offsite ότι στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη των σχεδίων για την φάση Γ’ και ακολούθως θα ξεκινήσουν τα έργα. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Γέφυρα πάνω από τον Πεδιαίο

Έχοντας ως προτεραιότητα την ασφαλή διακίνηση των ποδηλατών, σε σημεία διαβάσεων πεζών αλλά και φώτων τροχαίας, τοποθετούνται νέα συστήματα που περιλαμβάνουν κουμπί και ενδείξεις για ποδηλάτες, ώστε να διασταυρώνουν με ασφάλεια, καθώς και επιπλέον φωτισμός όπου κρίνεται αναγκαίο.

«Το μεγαλύτερο μήκος της ποδηλατοδιαδρομής είναι πάνω στο υφιστάμενο οδόστρωμα», δήλωσε αρμόδια πηγή προσθέτοντας πως «το υπόλοιπο μήκος της ποδηλατοδιαδρομής που δεν είναι πάνω στο υφιστάμενο οδόστρωμα, βρίσκεται μέσα στο Δημόσιο Κήπο Λευκωσίας, επί του σκεπαστού οχετού Παλλουριώτισσας και πάνω σε πεζοδρόμια, όπου υπάρχει περιθώριο πλάτους κοινής διέλευσης πεζών-ποδηλατών».  

Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή μιας γέφυρας μήκους 20 μ. πάνω από τον Πεδιαίο Ποταμό, για χρήση μόνο από πεζούς και ποδηλάτες, η οποία συνδέει την οδό Γλάδστωνος με την οδό Δήμου Ηροδότου. Η συγκεκριμένη γέφυρα ήδη κατασκευάζεται, στα πλαίσια της Φάσης Β’ του έργου.

Καταληκτικά σημειώνεται πως όραμα του Δήμου είναι η δημιουργία υποδομών για την ασφαλή διέλευση ποδηλατών, προωθώντας τις βασικές αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, ενισχύοντας τη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, φιλικών προς το περιβάλλον, και αναπτύσσοντας ένα ευρύτερο αστικό περιβάλλον προσβάσιμο για όλους.

Home