Λευκωσία: Εμπορικό Κέντρο - Πότε ολοκληρώνονται τα έργα

Λευκωσία: Εμπορικό Κέντρο - Πότε ολοκληρώνονται τα έργα

Τα έργα και η θέση του δήμου Λευκωσίας
Το εμπορικό τρίγωνο Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου. Τι υποστηρίζει ο δήμος Λευκωσίας

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα μετά και τις τοποθετήσεις και τα παράπονα καταστηματαρχών στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας, με αφορμή τα έργα ανάπλασης που γίνονται από το δήμο. 

Επικοινωνήσαμε με το δήμο Λευκωσίας, για να πάρουμε απαντήσεις σε σχέση με κάποια βασικά ερωτήματα.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και είναι προς τιμή του δήμου, είναι το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται ότι τα έργα προκαλούν μια κάποια ταλαιπωρία στους καταστηματάρχες και εκφράζουν μάλιστα και τη λύπη τους γι'αυτό. 

Αποδίδουν δε την αναστάτωση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, στο γεγονός ότι η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει μια μικρή καθυστέρηση στους ρυθμούς με τους οποιούς ευελπιστούσαν να κινηθούν τα πράγματα. 

Oh my god Nicosia center

Ο δήμος κοντά στους ιδιοκτήτες - καταστηματάρχες

Από την πρώτη στιγμή και καθ' όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού και της έναρξης των κατασκευαστικών έργων, ο Δήμος ήταν σε επαφή με τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες - καταστηματάρχες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο δήμος έγκαιρα ενημέρωσε (είμασταν δέκτες της ενημέρωσης αυτής) για τα έργα και προσάρμοσε στο βαθμό που ήταν δυνατόν τις εργασίες, βάσει αιτημάτων των καταστηματαρχών. Με εξαίρεση τον τελευταίο ιδιαίτερα βροχερό μήνα, οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά βάσει χρονοδιαγράμματος, αναφέρουν στο δήμο Λευκωσίας. 

Για το λόγο αυτό κυρίως οι άνθρωποι του δήμου εκφράζουν τη λύπη τους, καθώς όπως παρουσιάζουν κάποιοι τα πράγματα, είναι λες και θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει επαρκής επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους δεν ισχύει. 

Θα πρέπει να πούμε κάτι στο σημείο αυτό, που έχει να κάνει με το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας. Υπάρχει κάτι που είναι δεδομένο και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι α δεν γίνουν τα συγκεκριμένα έργα, στο τέλος χρόνο με το χρόνο ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων θα μειώνεται. 

Και αυτό θα γίνεται γιατί τα εμπορικά κέντρα(malls) θα συνεχίσουν να κερδίζουν τη μερίδα των καταναλωτών, ενώ το κέντρο χωρίς τις αλλαγές που προωθούνται χρόνο με το χρόνο θα χάνει όλο και περισσότερο την αίγλη του. 

Το όραμα για το κέντρο της πόλης 

Η αναζωογόνηση του κέντρου της Λευκωσίας αποτελεί όραμα όλων. Η ριζική ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου Γ’ – Στασικράτους – Ευαγόρου αποτελεί στοίχημα και απαραίτητο έργο, για να επιτευχθεί η αναζωογόνηση αυτή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. 

Το συγκεκριμένο έργο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, αφού επιδιώκει να καταστήσει το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλο.

Η έναρξη κατασκευής της Φάσης Α’ του σημαντικού αυτού Έργου για το Κέντρο της Λευκωσίας έχει οριστεί για τις 3 Σεπτέμβριου 2018. Ο Δήμος Λευκωσίας έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση του Έργου από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία 2014-2020. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της Φάσης Α΄ ανέρχεται σε €8,000,000 και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 16 μήνες. 

Το Έργο επιδιώκει να καταστήσει ολόκληρο το «Εμπορικό Τρίγωνο» του Αστικού Κέντρου της Λευκωσίας, πρότυπο φιλικού στον άνθρωπο και το περιβάλλον αστικό χώρο, ανταγωνιστικό για επενδύσεις και εμπορική δραστηριότητα και την πρώτη νησίδα έξυπνης πόλης στη χώρα μας, με πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους κάτοικους και τους επισκέπτες. 

Το επενδυτικό αυτό Έργο μεταξύ άλλων, στοχεύει: 

  • Στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και την αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό. .
  • Στη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων με εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου, για να διευκολύνει την προσβασιμότητα πεζών και ΑμεΑ και να αυξήσει την επισκεψιμότητα. 
  • Στη δημιουργία μικρών πλατειών με δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων. Με την προσθήκη μεγάλου αριθμού δέντρων (πέραν των 330) και την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα ενισχυθεί η σκίαση, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση, ενώ με την ενσωμάτωση των υδάτινων στοιχείων οι συνθήκες άνεσης και ελκυστικότητας της περιοχής θα αναβαθμιστούν σημαντικά. 
  • Στην υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας

Πότε ολοκληρώνονται οι εργασίες 

Στο πρώτο τμήμα των οδών Μνασιάδου – Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας η τοποθέτηση γρανιτών θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019 για να μπορέσει να ανοίξει για τα οχήματα.

Έχει ήδη αρχίσει και η πρώτη φάση των εργασιών στην οδό Στασικράτους, με στόχο να τοποθετηθούν γρανίτες τον Ιούνιο, ενώ η δεύτερη φάση της οδού αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2019.

Να πούμε ότι ο δήμος έχει παραχωρήσει χώρους στάθμευσης από την πρώτη στιγμή για όσους διατηρούν καταστήματα στην περιοχή, ιδιαίτερα σε όσους επηρεάζονται σε κάθε φάση των αναπτυξιακών έργων αυτών. Επίσης, όπως αναφέρει ο δήμος, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση να πληρώνουν τα τέλη στο δήμο για όσο διάστημα θα υλοποιούνται τα έργα αυτά. 

 

Home