Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για απόρριψη ενός εμβολίου έναντι άλλου»

Offsite Team
- 12.02.2021

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για απόρριψη ενός εμβολίου έναντι άλλου»

Thumbnail
Όλα όσα είπε ο Υπουργός Υγείας στη Διάσκεψη Τύπου με θέμα την υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού

Παρόλο που πλέον μέσω της Πύλης Εμβολιασμού δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης και επιλογής του καθενός από εμάς για το είδος το εμβολίου που θα του χορηγηθεί, δεν υπάρχουν περιθώρια για απόρριψη ενός εμβολίου έναντι άλλου, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, και η γενική παραδοχή είναι ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές», σημείωσε μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου κατά την οποία εξήγησε την απόφαση του Υπουργείου να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών.

Ήδη, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις, οι πρώτες ενδείξεις σε εκατομμύρια δόσεων που έχουν χορηγηθεί στο ΗΒ είναι θετικές για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικιωμένα άτομα.

Το ρίσκο από την καθυστέρηση του εμβολιασμού είναι πολλαπλάσιο από το όφελος, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες, αφού πιθανή επιμόλυνση στο διάστημα που θα περιμένει κάποιος για το εμβόλιο της επιλογής του, βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία του, ανέφερε ο Υπουργός

Σε ερώτηση για το αν έχουν εμφανιστεί οποιεσδήποτε παρενέργειες μέχρι στιγμής στην Κύπρο η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι έχουν αναφερθεί στο 0,01% των χορηγηθέντων ή 72 αναφορές πιθανών παρενεργειών οι οποίες είναι πολύ ήπιες παρενέργειες και ήταν οι αναμενόμενες.  

Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για το εμβόλιο της AstraZeneca

Απαντώντας σε ερώτηση για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «το θέμα ασφάλειας δεν τίθεται από κανένα οργανισμό. Είναι το θέμα της αποτελεσματικότητας ελλείψει δεδομένων όσον αφορά τις άλλες ηλικίες».

«Το μήνυμα είναι ότι είναι αποτελεσματικό», είπε, προσθέτοντας ότι «και με τα τρία εμβόλια μειώνονται κατακόρυφα οι θάνατοι, δεν θα υπάρχουν θάνατοι, μειώνονται οι νοσηλείες που είναι αυτό το σημαντικό άρα δεν πρόκειται να προκύψει κάτι στο μέλλον.  

Μείωση σχεδόν στο μηδέν βαριάς νόσησης, νοσηλείας και το θανάτου και από τα τρία εμβόλια, λέει ο Χρ. Πέτρου

Ο Σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα εμβολίων Χρίστος Πέτρου ανέφερε από την πλευρά του ότι το πρωταρχικό σημείο είναι να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι και να μειωθούν οι νοσηλείες ή η σοβαρή νόσηση λόγω της COVID-19.  

Αυτή την στιγμή έχουμε τρία εγκεκριμένα εμβόλια, της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca, είπε, προσθέτοντας ότι «και τα τρία εμβόλια δείχνουν ακριβώς αυτό το πράγμα, ότι μειώνουν σχεδόν στο μηδέν την βαριά νόσηση, τη νοσηλεία και το θάνατο».  

Τα ρυθμιστικά σώματα, αυτοί δηλαδή που έχουν όλα τα στοιχεία και όλα τα επιστημονικά τεκμήρια, ο EMA, ο HRA και ο ΠΟΥ, «έχουν γνωμοδοτήσει για την χρήση και των τριών εμβολίων και είναι απόλυτα σύμφωνοι και οι τρεις».  

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca για το οποίο γίνεται πολλή συζήτηση και οι τρεις οργανισμοί έχουν δεχθεί ότι παρόλο που αριθμός των ατόμων άνω των 75 ήταν περιορισμένος στις κλινικές μελέτες αναμένεται προστασία γιατί παρατηρείται ανοσοαπόκριση σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Βιβλιογραφικά αυτό είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι στη φάση ΙΙ και ΙΙΙ της μελέτης της AstraZeneca οι συμμετέχοντες από κάθε ηλικιακή ομάδα ανέπτυξαν αντισώματα «σε όλες τις ηλικίες τα οποία ήταν συγκρίσιμα χωρίς μεγάλη διακύμανση», ανέφερε, παραπέμποντας και σε σχετική δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού The Lancet.

Ο κ. Πέτρου συνέχισε λέγοντας ότι «είναι λοιπόν ηθικό και επιστημονικά ορθό να εγκρίνεται ένα εμβόλιο αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και έχουμε και τα τρία εμβόλια να έχουν κριθεί από αυτούς που πρέπει ως ασφαλή και αποτελεσματικά». Εξήγησε ότι η διστακτικότητα της χρήσης από κάποιες χώρες σε πληθυσμούς άνω των 75 μπορεί να βασίζεται σε κάποιες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, όμως η απουσία της απόδειξης δεν αποτελεί απόδειξη της απουσίας της αποτελεσματικότητας.

Εξήγησε ότι «για να μπορούμε να συγκρίνουμε τα εμβόλια μεταξύ τους - που έχουμε δυστυχώς μπει σε μια διαδικασία αδόκιμης σύγκρισης - πρέπει να βρούμε κοινούς παρανομαστές, αφού η κάθε κλινική μελέτη ήταν σχεδιασμένη διαφορετικά και έχει διαφορετικά χρονικά σημεία συλλογής στοιχείων».

Το πρωταρχικό σημείο που έψαξαν οι μελέτες ήταν η ανάπτυξη συμπτωμάτων μετά τη δεύτερη δόση. Η ανάπτυξη συμπτωμάτων θεωρείται βαθμός αποτυχίας μιας κλινικής μελέτης όπως έχει σχεδιαστεί. Και εδώ είχαν βασικές διαφορές.  Σε σχέση με την σοβαρή νόσηση, τη νοσηλεία ή το θάνατο, είπε ότι «και τα τρία εμβόλια σχεδόν μηδένισαν τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου».

«Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν υπήρξαν περιπτώσεις νοσηλείας από τη νόσο Covid-19, σοβαρής νόσου ή θανάτου σε συμμετέχοντες σε ηλικία 65 ετών από έστω τους 660 εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν στην κλινική μελέτη και αυτό το υπογραμμίζει και ο ΠΟΥ».

Οι αποφάσεις του EMA και του ΠΟΥ αφήνουν στα κράτη μέλη την ελευθερία να αποφασίσουν με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις και ενδεχομένως την πρόσβαση σε άλλα εμβόλια, ανέφερε.

O κ. Πέτρου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα για το εμβόλιο της AstraZeneca από το ΗΒ, λέγοντας ότι «αναμένουμε τις επόμενες μέρες την ανάλυση του πρώτου μήνα του προγράμματος στο ΗΒ όπου έχουν χορηγηθεί κάποια εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο θα απαντήσει και σε πολλές ερωτήσεις».

Υπενθύμισε ότι όλα τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα υπό όρους «και περιμένουμε με βάση τον όρο της άδειας να υποβάλουν σύντομα ακριβέστερες εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας (effectiveness) αλλά και δεδομένα και για την ασφάλεια και για πληθυσμούς οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύτηκαν αποτελεσματικά σε όλη την κλινική μελέτη».

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο του Υπουργείου για θέματα εμβολίων «τα ρυθμιστικά σώματα πήραν μια ρεαλιστική απόφαση να συστήσουν όλα τα εμβόλια χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς και αυτό λόγω του ειδικού βάρους που έχει η COVID-19 και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε σε μια πανδημία και με μια περιορισμένη προμήθεια εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Οποιαδήποτε απόφαση να μείνουν ευάλωτοι πληθυσμοί εντελώς απροστάτευτοι είναι επικίνδυνη αυτή την στιγμή», είπε. Ο κ. Πέτρου, επισήμανε επίσης ότι «ο εμβολιασμός μόνο μέρους του ευάλωτου πληθυσμού θα συνεχίσει την αύξηση των κρουσμάτων, και της νόσου Covid-19 φυσικά, με όλα αυτά που συνεπάγονται και τους θανάτους».

Όταν οι πόροι των δόσεων είναι περιορισμένοι και τα άτομα εμβολιασμών πολλά τότε ο εμβολιασμός περισσότερων ατόμων με την ειδικά λιγότερη αποτελεσματικότητα είναι αποδεδειγμένα καλύτερος από την πλήρη κάλυψη μόνο μερικών. Η αντιμετώπιση της πανδημίας χρειάζεται ταχύτητα και ένα εμβολιαστικό πλάνο πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα ανάλογα φυσικά και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Η ταχύτητα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι τις επιτυχίας, είπε.

Προειδοποίησε ότι «όσο αφήνουμε τον ιό να κυκλοφορεί θα έχουμε περισσότερες μεταλλάξεις και κάποιες από αυτές θα δραπετεύουν από τα εμβόλια». Έδωσε το παράδειγμα της Δανίας, όπου οι μεταλλάξεις από το αγγλικό στέλεχος αυξήθηκα σε μια εβδομάδα από το 20% στο 27%. «Τα κρούσματα όμως μειώνονται επειδή αποδίδουν οι γνωστές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, τα μέτρα, σε συνδυασμό με μια πολύ επιθετική εμβολιαστική κάλυψη.

Στο ερώτημα αν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι καλό είπε ότι «η απάντηση είναι ναι, το είπαν αυτοί που έπρεπε να το πουν». Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο απάντησε ότι «θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα δεδομένα αν οι ίδιοι οι ερευνητές είχαν σχεδιάσει καλύτερα την κλινική τους μελέτη».

Στο ερώτημα αν υπάρχει τέλειο εμβόλιο, είπε ότι «η απάντηση είναι όχι». Όλα τα εμβόλια, πρόσθεσε, «έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα». Είμαστε, ανέφερε, «ακόμα στην πρώτη γενιά εμβολίων και θα περιμένουμε να δούμε την δεύτερη και ενδεχομένως και την τρίτη γενιά εμβολίων».

«Η πρόκληση, λοιπόν, είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τον βαθμό αβεβαιότητας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεδομένων των στοιχείων και των περιορισμένων πόρων», σημείωσε. Ζήτησε «την εμπιστοσύνη όλων στην επιστήμη και τα αρμόδια επιστημονικά σώματα που διαθέτουν όλα τα στοιχεία, τα οποία στοιχεία είναι ογκώδη».  

Ο κ. Πέτρου ανέφερε επίσης σε σχέση με τα εμβόλια ότι αναμένεται στους ηλικιωμένους να υπάρχει πάντα χαμηλότερη απόκριση φυσιολογικά αλλά αυτή η χαμηλότερη απόκριση σε αντισώματα δεν ήταν σημαντικά χαμηλότερη μέχρι την ηλικία των 55. Οι συγκρίσεις για την αντίδραση στα αντισώματα δείχνουν την αισιοδοξία, είπε, και ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί άλλες λέξεις που τείνουν προς την βεβαιότητα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα είναι ψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και στα άτομα άνω των 65 ετών.

Σημαντικό να γίνει γνωστό το χρονικό βάθος προστασίας των εμβολίων

 

«Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί μέχρι να πάρουμε αποδείξεις από όλες τις εταιρείες, είναι το βάθος της προστασίας στο χρόνο», επισήμανε ο κ. Πέτρου. Αν είναι, δηλαδή, είπε, έξι μήνες, εννιά μήνες ή δώδεκα μήνες.

Μπορεί κάποιο εμβόλιο να παρέχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την ανάπτυξη συμπτωμάτων αλλά μακροχρόνια να είναι καλύτερο από κάποιο άλλο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν το ξέρει κανένας αυτό αν δεν το δούμε στο βάθος χρόνου».

Φυσικά, είπε, όταν μάθουμε αν ο χρόνος αποτελεσματικότητας είναι χαμηλότερος και ανάλογα με την μορφή της πανδημίας και του στελέχους που θα επικρατεί τότε ενδέχεται ενισχυτική δόση και από κάποιο άλλο εμβόλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι πέραν των 14 εκατ. ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί, όπου υιοθετείται η ίδια στρατηγική εμβολιασμού με την Κύπρο, πρώτα των ηλικιωμένων και «ήδη οι πρώτες ενδείξεις – και αναμένεται την άλλη εβδομάδα να έχει ανακοινώσεις - μιλούν για ουσιαστική μείωση στις νοσηλείες και στους θανάτους σε αυτές τις ηλικίες ένεκα του εμβολιασμού από το συγκεκριμένο εμβόλιο». Κατ’ ακρίβεια, επισήμανε, «είναι και το μόνο εμβόλιο που έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια ηλικιωμένους με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, πρακτικά αποτελέσματα, δεν μιλούμε για κλινικές μελέτες».  

Στο 0,01% και πολύ ήπιες οι παρενέργειες από τα εμβόλια στην Κύπρο

Απαντώντας σε ερώτηση για παρενέργειες που έχουν αναφερθεί στην Κύπρο η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγοπούλου είπε ότι υπάρχει σύστημα παρακολούθησης των παρενεργειών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

«Μέχρι στιγμής αφορά γύρω στο 0,01%», ανέφερε. Δηλαδή, πρόσθεσε, «είχαμε γύρω στις 72 περίπου αναφορές πιθανών παρενεργειών». Εξήγησε ότι πρέπει να εξακριβωθεί επίσης κατά πόσο οι παρενέργειες οι οποίες παρατηρούνται σχετίζονται με τον εμβολιασμό και δεν σχετίζονται με κάτι άλλο.

«Οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι πολύ ήπιες παρενέργειες», είπε. Είναι, πρόσθεσε, παρενέργειες οι οποίες ήταν οι αναμενόμενες, που αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών χρήσης του ασθενούς και στην περίληψη χαρακτηριστικών περιγραφής του προϊόντος και αφορούν συνήθως πόνο στο σημείο της ένεσης, κάποιος πυρετός, κόπωση και ρίγος που είναι παρενέργειες που παρατηρούνται ακόμα και σε παιδικά εμβόλια.

«Δεν παρατηρήθηκε κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό, σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκε ανάγκη για νοσηλεία», είπε, προσθέτοντας ότι από τα στοιχεία που λαμβάνονται ούτε και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ανησυχητικό.

Είπε επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι ο ΕΜΑ βρίσκεται σε επαφή με πάρα πολλές εταιρείες για κατασκευή εμβολίων.  

14.105 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, 41.673 έχουν εμβολιαστεί

 

«Βρισκόμαστε πλέον στην γ’ φάση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχοντας ολοκληρώσει τον εμβολιασμό στους οίκους ευγηρίας, ενώ εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται και η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου στην εισαγωγική του ομιλία.

Μέχρι και χθες, πρόσθεσε, «εμβολιάστηκαν 41.673 άτομα, εκ των οποίων τα 14.105 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, αφού έλαβαν και τις δύο δόσεις, ενώ από σήμερα άνοιξε η Πύλη των Εμβολιασμών για άτομα άνω των 76 χρονών, με στόχο και σύμφωνα με τις συνολικές παραδόσεις και των 3 εμβολίων της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, να θωρακίσουμε μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου την ηλικία των 75 χρόνων και άνω, καθώς και συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων».  

Όντως, είπε, «έχει ανοίξει η Πύλη για τους άνω των 76», προσθέτοντας ότι «στην φαρέτρα μας έχουμε πλέον και τα τρία διαθέσιμα εμβόλια».

Για την πρόβλεψη υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αν και το εμβόλιο της AstraZeneca προβλέπει ότι η 2η δόση χορηγείται στις 12 εβδομάδες, αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εμβολιαστούν σχεδόν 240.000 άτομα».

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλύψουμε και όλες τις ευπαθείς ομάδες ακόμα και άτομα άνω των 65 ετών», πρόσθεσε.  

«Όσον αφορά τη συλλογική ανοσία, εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα αναμένουμε ότι θα εμβολιαστούν 240,000 άτομα μέχρι το τέλος Μαρτίου και μέχρι το τέλος Ιουνίου, περί τις 500,000 άτομα, άρα αντιλαμβάνεστε ότι με αυτά τα δεδομένα και εάν  προσέχει ο κόσμος τότε έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ανοσία από τον Ιούνιο», είπε ο κ. Ιωάννου.

Ο Υπουργός Υγείας, είπε επίσης «πέραν της ασφάλειας και των τριών εμβολίων και της αποτελεσματικότητας, εφόσον δεν υπάρχει η επάρκεια συνολικού εμβολιασμού με ένα εκ των τριών, χρησιμοποιούμε και τα τρία».

«Αν κάποιος επιλέξει ένα τρων τριών πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εμβολιαστική του κάλυψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται», προειδοποίησε. Σύμφωνα με τον Υπουργό, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι το δικό μας εμβολιαστικό πλάνο όπως σχεδιάστηκε δίνει προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και οι ευάλωτες ομάδες όσον αφορά τον κορωνοϊό είναι οι ηλικιωμένοι».  

Εξήγησε ότι «για να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους υιοθετήσαμε την εισήγηση του EMA όπως δεν υπάρχουν ηλιακοί περιορισμοί».

Αν όμως, πρόσθεσε, «κάποιος επιλέξει ένα από τα τρία εμβόλια, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες μέχρι να εμβολιαστεί». Αυτό σημαίνει, συνέχισε, «ότι κάποιες εβδομάδες ή για μήνες θα είναι ανοχύρωτος έναντι του ιού με το ρίσκο που αυτό συνεπάγεται. Άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι άνω των 65 ή άνω των 70 είναι ευάλωτοι, υπάρχουν τρία διαθέσιμα εμβόλια».

Είπε επίσης ότι λογικώς εχόντων των πραγμάτων την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε την Πύλη για άνω των 74 γιατί θα υπάρχει νέα παραλαβή από Pfizer και AstraZeneca και έτσι θα πορευθούμε.

Σε ερώτηση για το ενδιαφέρον των πολιτών μέχρι στιγμής να εμβολιαστούν, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πέραν του 70% των άνω των 79 ετών που είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και συνάδει και με την έρευνα αγοράς που είχαμε κάνει την περασμένο Δεκέμβριο για την πρόθεση του κόσμου να εμβολιαστεί. Η πρόθεση του κόσμου στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστεί ήταν πολύ ψηλή και μειωνόταν όσο προχωρούσαμε στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες.  

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς των μεταναστών, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «εντάσσονται και αυτοί στους εμβολιασμούς που θα γίνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στις ομάδες προτεραιότητας και εντάσσονται και διάφορες ευπαθείς ομάδες όπου γίνεται μια κατηγοριοποίηση των ατόμων αυτών».  

Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «εμείς προχωράμε παράλληλα με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων μας και τις διάφορες ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι εύκολο να γίνει η αξιολόγηση αυτών των ανθρώπων αλλά τώρα έχουμε συστήσει μια επιτροπή, με τη συμμετοχή των οργανωμένων ασθενών και αναμένουμε ότι εβδομάδα με εβδομάδα παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα να εντάσσονται και αυτές οι ομάδες».  

Η Κύπρος χρησιμοποιεί εμβόλια που αδειοδοτούνται από τον EMA

Σε ερώτηση για το Sputnik- V ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι «εμείς χρησιμοποιούμε εμβόλια εφόσον αδειοδοτούνται από τον EMA». Δεν έχουμε, πρόσθεσε, «ούτε την τεχνογνωσία ως χώρα από μόνη μας να αξιολογήσουμε και να αδειοδοτήσουμε κάποιο εμβόλιο». Προς αυτό είπε ότι μόνο μία χώρα της ΕΕ, η Ουγγαρία, παρέκκλινε της απόφασης των 27 όπως χρησιμοποιούν αδειδοτημένα εμβόλια.  

Από την πλευρά της η κ. Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι τα εμβόλια ανήκουν στην κατηγορία φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας που αξιολογούνται από ειδική επιτροπή του EMA.  

«Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της αξιολόγησης που πρέπει να γίνει», είπε. Είναι, εξήγησε, «ανέφικτη η αξιολόγηση φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας από την Κύπρο αλλά και από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Η αξιολόγηση γίνεται με κεντρική διαδικασία από τον ΕΜΑ». Γνωστοποίησε ότι σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι η εταιρεία που παράγει το Sputnik έχει δείξει ενδιαφέρον για να αξιολογηθεί από τον EMA και βρίσκεται σε συνομιλίες μαζί του, αν και δεν έχει υποβάλει επίσημη αίτηση για αδειοδότηση. Σίγουρα τις προσεχείς εβδομάδες μπορεί να έχουμε νεότερα, είπε.  

Επωφελείς για την Κύπρο οι συμφωνίες που έγιναν από την Κομισιόν

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κατά της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κύπριας Επιτρόπου για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «κακώς κατηγορείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Καθυστέρησε μεν, αλλά δεν άσκησε πιέσεις για τα εμβόλια. Άρα αυτή είναι μια κριτική η οποία δεν ισχύει, πρόσθεσε.

Επειδή, ανέφερε, δέχεται πολλή κριτική η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, προσωπικά θεωρώ ότι οι συμφωνίες που έγιναν διασφαλίζουν όλα τα κράτη, τα οποία χρειάζονται εμβόλια, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους και με αυτή τη συμφωνία διασφαλίστηκε ότι όλα τα κράτη παίρνουν κατ’ αναλογία πληθυσμού όλα τα εμβόλια. Θεωρώ, εν κατακλείδι, σημείωσε, «ότι ήταν μια πολύ σημαντική συμφωνία που διασφαλίζει ειδικά μικρά κράτη μέλη, όπως εμείς», προσθέτοντας ότι «η ισότιμη πρόσβαση είναι βασικός πυλώνας ούτως ή άλλως των αρχών της ΕΕ».

«Αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία θα μας έπαιρνε μήνες αν όχι χρόνο να λάβουμε συγκεκριμένο εμβόλιο λόγω της αγοραστικής δύναμης της Κύπρου και έχουμε τα παραδείγματα με όλα τα καινοτόμα φάρμακα», είπε.

Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και κατά πόσο η παραίτηση του Λεόντιου Κωστρίκη ήταν λόγω διαφορών στις απόψεις που υπήρχαν απαντώντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στην ΣΕΕ, «αλλά είναι δεδομένο και είναι θεμιτό, σε μια επιτροπή που απαρτίζεται από 15 άτομα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

Αλλά, πρόσθεσε, «δεν θεωρώ ότι ο κ. Κωστρίκης αποχώρησε για αυτόν τον λόγο διότι διαφωνίες σαφώς και υπάρχουν και αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, κι άλλοι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους κατά καιρούς. Αυτό δεν σημαίνει κάτι».

Δέιτε το βίντεο:

Home