Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Long covid: Τα συχνά, τα ασυνήθιστα συμπτώματα & το δίκτυο Κύπρου

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 26.04.2022

Long covid: Τα συχνά, τα ασυνήθιστα συμπτώματα & το δίκτυο Κύπρου

20.000-30.000 νοσούν με long covid στην Κύπρο - Δημιουργήθηκε δίκτυο «Long Covid Cyprus»

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ενώ έχουν περάσει 2 και κάτι χρόνια από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε, όπως φαίνεται και στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, το “εμπόδιο” για επιστροφή στην κανονικότητα που έβαζε η Όμικρον 2. Σιγά-σιγά αίρονται και τα μέτρα, με τους πολίτες να αναπνέουν ξανά αέρα ελευθερίας… 

Την ώρα που τα κρούσματα έφθασαν συνολικά τις 470.319, ολοένα και περισσότερες μελέτες -ανά τον κόσμο- εστιάζουν στο σύνδρομο της long covid. 

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, μίλησε στην Offsite και αναφέρθηκε τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου, τα πιο … “ασυνήθιστα” αλλά και το ποιοι είναι πιθανόν να νοσήσουν με long covid.

Τα πιο συχνά και “ασυνήθιστα” συμπτώματα

Η long covid με τον αυστηρό ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ορίζεται ως η εμφάνιση νέων ή η παραμονή συμπτωμάτων μετά την οξεία νόσηση με covid19 για τουλάχιστον 12 εβδομάδες, κι αυτά να μην οφείλονται σε άλλη διάγνωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50 διαφορετικά συμπτώματα.

Τα συχνότερα συμπτώματα που παρατηρούνται, όπως εξήγησε στην Offsite ο δρ Τσιούτης, και είναι επίσης σε συμφωνία με τις καταγραφές στο διεθνή χώρο, είναι:

  • εύκολη κούραση (χαρακτηριστικά οι ασθενείς αναφέρουν ότι είτε ξυπνάνε κουρασμένοι είτε κουράζονται πολύ εύκολα σε σημείο να δυσκολεύονται να κάνουν ακόμα και την καθημερινή τους δραστηριότητα), 
  • δύσπνοια (συνήθως σε μικρή προσπάθεια), 
  • ταχυκαρδία ακόμα και σε μικρή ή καθόλου προσπάθεια,
  • διαταραχές της όρεξης (ανορεξία, αποστροφή σε τροφές),
  • ζαλάδες/αδυναμία, 
  • διαταραχές ύπνου (ανήσυχος ύπνος, αϋπνία, εφιάλτες), 
  • δυσκολία στην συγκέντρωση και διαταραχές μνήμης

«Αξίζει να σημειώσω 2 πράγματα: είναι πολύ ενδιαφέρον και χαρακτηριστικός ο τρόπος που οι ασθενείς- μέλη της τοπικής ομάδας long covid Cyprus περιγράφουν τα συμπτώματα τους, καθώς δίνουν μία λεπτομερέστατη περιγραφή της κατάστασης τους με πάρα πολλά κοινά σημεία μεταξύ τους. Το δεύτερο είναι πως, ακριβώς λόγω της ποικιλίας συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν τη long covid, απαιτείται εμείς οι ιατροί να αφιερώσουμε χρόνο και να πάρουμε ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό».

Για το εάν υπάρχουν “ασυνήθιστα” συμπτώματα ο δρ Τσιούτης επεσήμανε πως στα πιο ασυνήθιστα που έχει καταγράψει είναι οι διαταραχές όσφρησης και γεύσης που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: από πλήρη απουσία της αίσθησης της γεύσης ή/και όσφρησης, έως διαταραγμένη αντίληψη (πχ.κατι που έχει ευχάριστη μυρωδιά, να μυρίζει άσχημα σε έναν ασθενή), μέχρι και (σπανιότερα αλλά έχει συμβεί) να έχει οξυνθεί η αίσθηση γεύσης και όσφρησης. 

«Χαρακτηριστικά μία ασθενής μου περιέγραφε ότι μετά τη νόσηση, μπορεί να αντιληφθεί όλα τα υλικά που υπάρχουν μέσα σε οτιδήποτε γεύεται».

Άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα είναι: 

  • οι εφιάλτες (συνήθως ξεκινούν από τη φάση της οξείας νόσησης), 
  • οι διαταραχές συγκέντρωσης που μπορεί να διαρκούν και μήνες (περιγράφεται στη βιβλιογραφία ως "brain fog", δηλαδή ένα πέπλο που δεν τους αφήνει να σκεφτούν καθαρά ή να κάνουν περίπλοκες σκέψεις), 
  • πόνοι στους μύες που έχουν ενδιαφέρουσα κατανομή στο χρόνο με συχνές εξάρσεις και υφέσεις, 
  • και ένα άλλο φαινόμενο που ονομάζεται παροξυσμική ορθοστατική ταχυκαρδία (POTS) η οποία ενώ ήταν κάτι σπάνιο πριν την πανδημία, τώρα το συναντάμε ολοένα και συχνότερα (εμφάνιση σημαντικής ταχυκαρδίας μετά από αλλαγή της στάσης του σώματος).

Βέβαια, πρόσθεσε ο δρ Τσιούτης, «με την αυξανόμενη πείρα όλα τα συμπτώματα εξηγούνται μέσω των μηχανισμών που εντοπίζονται, καθώς φαίνεται ότι η covid19 μπορεί να προσβάλει διάφορα όργανα και συστήματα του οργανισμού και με διαφορετικούς τρόπους, ενώ η χρονιότητα των συμπτωμάτων και ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν τη λειτουργικότητα των ατόμων αυτών, σίγουρα έχει επίδραση και στην ποιότητα ζωής τους».

Πότε παρουσιάζονται τα συμπτώματα της long covid

Η συντριπτική πλειοψηφία συνεχίζει να έχει συμπτώματα μετά την οξεία νόσηση. «Κάποια από τα συμπτώματα είναι τα ίδια που είχαν στην οξεία νόσηση, κάποια όμως μπορεί να είναι καινούργια. Επίσης η ένταση διαφέρει. Μεγαλύτερη πιθανότητα για long covid και για σοβαρά συμπτώματα έχουν τα άτομα που είχαν σοβαρή covid19 (πχ. νοσηλεύτηκαν), όμως στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να προβλέψεις εύκολα ούτε ποιος θα εμφανίσει long covid, ούτε πόσο έντονα θα είναι τα συμπτώματα. Οι περιπτώσεις ατόμων που διαγνώστηκαν με long covid, αφού ανάρρωσαν πλήρως από covid19 είναι λίγες».

Ερωτηθείς ο δρ Τσιούτης εάν υπάρχουν πιθανότητες ένα άτομο που νόσησε ασυμπτωματικά με covid19 να εμφανίσει συμπτώματα long covid απάντησε πως αν και δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό δεν συμβαίνει συχνά. 

«Όσο μαθαίνουμε καλύτερα τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της long covid, τόσο καταλαβαίνουμε ότι, δεν θα ήταν παράξενο, καθώς ο ιός SARS-CoV-2 προσβάλλει διάφορα όργανα, μπορεί να παραμείνει σε κάποια όργανα και να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, και μπορεί να προσβάλει όργανα και συστήματα με διάφορους μηχανισμούς (φλεγμονή, προσβολή αγγείων, μικροθρομβωσεις, ενεργοποίηση άλλων φλεγμονωδών μηχανισμών). Ως εκ τούτου, ακόμα και ασυμπτωματικη νόσηση σημαίνει ότι ο ιός προσβάλλει το άτομο. Όμως, ασυμπτωματική νόσηση σημαίνει παράλληλα ότι το άτομο αυτό αντιμετώπισε "αποτελεσματικά" τον ιό και άρα η πιθανότητα των μηχανισμών που περιέγραψα πιο πάνω μειώνεται».

Το δίκτυο «Long Covid Cyprus»

Τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα δείχνουν ότι το 20-30% των όσων νόσησαν με covid19, στην πορεία εμφάνισαν συμπτώματα long covid.

Παρόλο που στην Κύπρο δεν υπάρχει επίσημα καταγραφή των περιστατικών αυτών, εκτιμάται πως 20.000-30.000 άτομα ζουν με long covid.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου κ. Μάριος Κουλούμας μίλησε στην Offsite για τη δημιουργία του δικτύου «Long Covid Cyprus». 

Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και λόγω του ότι αρκετοί πολίτες της Κύπρου υποφέρουν από την long covid, η ΟΣΑΚ αποφάσισε όπως στηρίξει αυτούς τους ασθενείς και έτσι δημιούργησε το δίκτυο «Long Covid Cyprus». 

«Προχωρήσαμε αρχικά στην σελίδα μας στο Facebook, όπου εκεί καλέσαμε τα άτομα με το σύνδρομο αυτό να εγγραφούν. Τα άτομα αυτά μας περιγράφουν τα συμπτώματα τους, αφού τους αποστέλλεται ένα ερωτηματολόγιο».

Ο κ. Κουλούμας συνεχίζοντας, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί και μια συντονιστική 5μελης επιτροπή η οποία αποτελείται από ασθενείς με long covid και παράλληλα υπάρχει και το Δίκτυο Γιατρών και Επαγγελματιών Υγείας που στηρίζουν τις δράσεις της ομάδας «Long Covid Cyprus». Συντονιστής της ομάδας των γιατρών είναι ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.

«Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την ομάδα ασθενών με διάφορες πρωτοβουλίες. Θα έχουμε συνάντηση με τον ΟΑΥ, με επιστημονικές εταιρείες, το Υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες στήριξης, όπως είναι τα πρωτόκολλα παραπομπών».

Ιατρείο long covid από ΟΚΥπΥ

Στο μεταξύ, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπάρχει ιατρείο με εξειδικευμένο παθολόγο ο οποίο εξετάζει για τους ασθενείς με long covid. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κουλούμας, στο ιατρείο αυτό παραπέμπονται:

  • Ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν κατά την νόσησή τους και αφού λάβουν εξιτήριο παραπέμπονται στο ιατρείο long covid για να γίνεται αξιολόγηση
  • Ασθενείς οι οποίοι παραπέμπονται από Προσωπικούς ή Ειδικούς Ιατρούς

Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο ένας ασθενής να παραπεμφθεί σε οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα ιατρού, παραπέμπεται. 

Η περίπτωση των post covid ασθενών

Από πλευράς υπουργείου Υγείας, τονίζεται ότι οι ασθενείς που νοσούν με long covid θα πρέπει να απευθύνονται στους προσωπικούς τους ιατρούς.

Ταυτόχρονα, post covid ασθενείς, βάσει των όσων μας λέχθηκε από το υπουργείο Υγείας, είναι τα άτομα που νοσηλεύονται και χρειάζονται αποκατάσταση.

«Μόνο για αυτούς που χρειάζονται αποκατάσταση, συμπληρώνει συγκεκριμένο έντυπο ο γιατρός, αποστέλλεται στο υπουργείο, εγκρίνεται από τη Γενική Διευθύντρια και ακολούθως ο ασθενής οδηγείται στην πτέρυγα του Κέντρου Αποκατάστασης Eden Resort στην Τερσεφάνου», εξήγησε αρμόδια πηγή.

Home