Μ. Ηλιάδης: Ο 1ος υποψήφιος στις Προεδρικές 2023 στην Offsite

Μ. Ηλιάδης: Ο 1ος υποψήφιος στις Προεδρικές 2023 στην Offsite

Οι στόχοι και θέσεις του για τις προεδρικές εκλογές - Όσα είπε στην "Offsite on Air"

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Γράφει η Αλεξία Μιχαηλίδου,

Ο πρώτος Ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας για τις εκλογές του 2023, Μάριος Ηλιάδης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Offsite on Air την Τετάρτη 24/11.

Κατά την παρουσία του στην εκπομπή μίλησε για τους στόχους του, τον λόγο που ρίχθηκε στην μάχη για εκλογή στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παράλληλα αναφέρθηκς στις θέσεις του στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την Κυπριακή κοινωνία.

Στόχος στην παρούσα φάση, δήλωσε πως είναι να προκαλέσει το ενδιαφέρον, να δημιουργήσει το αίσθημα αφύπνισης γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία της Κύπρου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Αυτό που έχω ξεκινήσει δεν το αποκαλώ εγώ προεκλογική εκστρατεία, το αποκαλώ και το ονομάζω εκστρατεία αφύπνισης της Κυπριακής κοινωνίας γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που μας ταλανίζουν και μας απασχολούν», δήλωσε. «Είναι γνωστά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα μέσα στα οποία βρισκόμαστε ολόκληρη η Κυπριακή Κοινωνία», πρόσθεσε.

Κατά την άποψη του κ. Ηλιάδη, η ανεξάρτητη υποψηφιότητα σημαίνει να είναι κάποιος υποψήφιος και να θέσει την υποψηφιότητα του μπροστά στην Κυπριακή κοινωνία και αυτηνής της Κυπριακής κοινωνίας να ζητήσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Δήλωσε ότι απευθύνεται στην κοινωνία στην οποία περιλαμβάνει όλους τους θεσμούς που την συναποτελούν. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν αφορά μόνο μόνο τον απλό πολίτη αλλά και τους θεσμούς όπως είναι τα κόμματα, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα εργατικά συνδικάτα, την εκκλησία και τόσοι άλλοι θεσμοί που αποτελούν την Κυπριακή κοινωνία.

Σχολίασε ότι στην διαδρομή και αφού κατατεθεί επίσημα η υποψηφιότητα του, εφόσον παρουσιαστεί το πρόγραμμα, το μανιφέστο, όπως ο ίδιος φαντάζεται και το οραματίζεται, εάν αυτό λοιπόν προκαλέσει το ενδιαφέρον και την πιθανή υποστήριξη των θεσμών θα είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο. 

Εκτιμά ότι ο πολίτης πρέπει να είναι πολύ πιο ενεργός και αυτή είναι η έννοια της δικής του παρουσίας στη δημόσια ζωή, δηλαδή του ενεργού πολίτη ο οποίος νοιάζεται για τα κοινά, αγωνιεί για το που πηγαίνει ο τόπος και καταθέτει αυτό που νομίζει ότι μπορεί να προσφέρει στην Κυπριακή κοινωνία.

Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη έννοια της ανεξάρτητης υποψηφιότητας τύχει της υποστήριξης της Κυπριακής κοινωνίας τόνισε ότι θα συνοδευτεί και με κάτι άλλο το οποίο ο ίδιος θεωρεί, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που ζούμε σήμερα εξαιρετικά σημαντικό. Να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που αποκαλεί ο ίδιος συλλογικής αποδοχής, συλλογικής υποστήριξης.

«Δεν είναι ευσεβής πόθος αυτό το πράγμα αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει σε άλλες γειτονικές μας χώρες. Κοιτάξτε τι γίνεται στο Ισραήλ, 9 κόμματα στηρίζουν μια κυβέρνηση, παρά τις αγεφύρωτες σχεδόν διαφορές που έχουν μεταξύ τους. Επειδή διέγνωσαν τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους βρίσκετε και η δική τους χώρα, συμφιλιώθηκαν και κατέληξαν να σταματήσουν αυτού τους είδους την κυβέρνηση», ανάφερε.

Το δεύτερο παράδειγμα του υποψηφίου είναι η εμπειρία της Ιταλίας η οποία ήταν ο μεγάλος ασθενής της Ευρωπαϊκής οικογένειας και χάρης ένα μεγάλο ηγέτη κατά την άποψη του, τον Μάριο Τράγκι, κατάφερε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση, ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας.

«Αναλογιστείτε μια χώρα όπως είναι η Ιταλία με πολιτικό σύστημα πολύ πιο προβληματικό από το δικό μας. Πιστέψτε με είναι πολύ πιο προβληματική η πολιτική πραγματικότητα της Ιταλίας από ότι είναι σε εμάς», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, εξήγησε ότι, «εάν λοιπόν αυτή η χώρα κατάφερε οπωσδήποτε να επιτύχει αυτό γιατί όχι η μικρή Κύπρος, η πατρίδα μας, η οποία αντιμετωπίζει ανάλογα για να μην πω ακόμη χειρότερα προβλήματα, υπαρξιακά προβλήματα, προβλήματα που απειλούν αυτή την ίδια την επιβίωση μας σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο».

Η διαφθορά είναι η «Λερναία Ύδρα» αυτής της κοινωνίας

Σε ερώτηση του υποψηφίου όσον αφορά τα θέματα διαφθοράς που απασχολούν έντονα την χώρα μας τα τελευταία χρόνια και πρωταγωνιστούν κατά καιρούς και στις πολιτικές συζητήσεις, δήλωσε ότι η διαφθορά ως φαινόμενο στην Κυπριακή κοινωνία αποτελεί την «Λερναία Ύδρα» αυτής της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι είναι καρκίνωμα το οποίο αν δεν ξεριζώσουμε, θα μας καταστρέψει όλους χωρίς καμία αμφιβολία.

Εξήγησε ότι η διαφθορά, δεν είναι μόνο οπωσδήποτε οι άνθρωποι που χρηματίζονται, δεν είναι οι άνθρωποι που επιδιώκουν οπωσδήποτε να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη μέσα από αθέμητες, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, αλλά είναι και κάθε συμπεριφορά η οποία αφίσταται από μια ενάρετη , έντιμη, καθαρή οπωσδήποτε συμπεριφορά απέναντι σε τόσα και τόσα πράγματα.

Ως παράδειγμα έθεσε ότι ο άνθρωπος ο οποίος καταδέχεται να προωθεί και να ευνοεί κάποιον επειδή τον γνωρίζει ή συγγενικό του πρόσωπο σε βάρος των άλλων συμπολιτών, τους οποίους ενδεχομένως δεν γνωρίζει, κατά την άποψη του συμπεριφέρεται με ένα τρόπο ο οποίος είναι διεφθαρμένος. Επομένως, το θέμα διαφθορά έχει μια ευρύτερη έννοια την οποία πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να συνειδητοποιήσουμε και στη συνέχεια με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να την καταπολεμήσουμε, όπως ανέλυσε. 

Σε πρακτικό επίπεδο, ο κ.Ηλιάδης προγραμματίζει να συγκροτήσει μια ομάδα κρούσης εναντίον της διαφθοράς, την οποία να αποτελούν ότι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, σχολιάζοντας ο τόπος αυτός διαθέτει πολλούς ενάρετους, τίμιους ανθρώπους.

Παράλληλα, θα ζητήσει την συνδρομή και την βοήθεια Ευρωπαϊκών θεσμών που επίσης ασχολούνται με το θέμα της διαφθοράς, γιατί όπως είπε η διαφθορά δεν είναι προνόμιο δικό μας, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της δικής μας κοινωνίας. Η διαφθορά είναι διάχυτη σε ολόκληρο το σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι τυχαίο το ότι έχει συσταθεί πρόσφατα θεσμός ο οποίος θα ασχοληθεί μεθοδικά και συστηματικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ανέλυσε.

«Θα ζητήσω λοιπόν και την εμπειρογνωμοσύνη και την γνώση που έχουν πάνω σε αυτά τα θέματα καταξιωμένοι άνθρωποι οι οποίοι αποδεδειγμένα  βοήθησαν στο να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο. Αυτές οι συνθήκες νομίζω δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε  το φαινόμενο όσο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μπορούμε», δήλωσε. 

Να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτούς που πλήττονται καίρια από αυτό το φαινόμενο της ακρίβειας 

Μιλώντας για την ακρίβεια και την ανατίμηση στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, δήλωσε ότι είναι μια καινούργια απειλή η οποία στρέφεται εναντίον της κοινωνίας στο σύνολο της. Πριν όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτό το φαινόμενο, η ακρίβεια, πλήττει την κοινωνία μας δεν είναι ο ίδιος  για όλες τις κοινωνικές τάξεις, αφού δεν πλήττεται το ίδιο, ο άνθρωπος ο οποίος είναι ευκατάστατος με αυτόν το οποίο ζει στο προσφυγικό συνοικισμό, όπως εξήγησε.

«Αυτός που ζει στον  προσφυγικό συνοικισμό ενδεχομένως να μην έχει τη δυνατότητα σήμερα με την αναβάθμιση, με την ακρίβεια των τιμών να αγοράσει γάλα για το παιδί του, ψωμί, τα πιο στοιχειώδη καταναλωτικά αγαθά. Συνεπώς, η άποψη μου είναι ότι δεν μπορεί να είναι οριζόντια η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι, «Πρέπει να στρέψουμε ιδιαίτερα την προσοχή μας σε αυτούς που πλήττονται καίρια από αυτό το φαινόμενο της ακρίβειας της ζωής και της ακρίβειας των καταναλωτικών αγαθών. Είναι πράξη δικαιοσύνης και δίκαιης μεταχείρισης του πληθυσμού, η διαφορετική αντιμετώπιση των ανθρώπων οι οποίοι είναι σε διαφορετικές θέσεις»

Συμπερασματικά για το θέμα είπε ότι ο εύπορος άνθρωπος που ζει μέσα στη χλιδή και μέσα στη μεγάλη άνεση δεν βιώνει αυτό το φαινόμενο με τον ίδιο τρόπο που το βιώνει ο άνθρωπος ο οποίος παλεύει από μέρα σε μέρα για να κερδίσει το μεροκάματο του ή ο άνθρωπος ο οποίος είναι μέσα στο προσφυγικό συνοικισμό. «Πρέπει να τα κοιτάξουμε αυτά τα θέματα με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι ως τώρα τέλος πάντων έχουμε ενεργήσει», σχολίασε για το ζήτημα. 

Η θέση του κ. Ηλιάδη για το Κυπριακό ζήτημα

Στο ερώτημα όσον αφορά το Κυπριακό που βρίσκεται ουσιαστικά στον πάγο εδώ και καιρό χωρίς να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ, είπε πως είναι γενικά αποδεχτό το ότι όσο ο κύριος Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία και επιμένει στο αφήγημα των 2 κρατών, δεν υπάρχει προοπτική να επαναρχίσει ο διάλογος, με στόχο την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση των ψηφισμάτων του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών τα οποία στηρίζει η Διεθνής Κοινότητα, στηρίζουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαική Ένωση, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, οι πάντες στηρίζουν αυτή τη βάση λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

«Αυτή είναι πολύτιμη κατάκτηση για την Κύπρο, για το σύνολο του λαού της Κύπρου και ελπίζω και εύχομαι ότι θα μείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι σε αυτό το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Χωρίς παρεκκλίσεις, ταλαντεύσεις και χωρίς οποιαδήποτε διάθεση να διαφοροποιήσουμε εμείς οι ίδιοι τη βάση λύσης του Κυπριακού προβλήματος», ανάφερε.

Εν τέλει για το ζήτημα, πρότεινε για την ώρα να στραφεί η προσοχή κατά κύριο λόγο στο να «νοικοκυρέψουμε» το σπίτι μας, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα τα οποία απειλούν στο εσωτερικό της χώρας και στη συνέχεια να στοχεύσουν μαζί με τους πάρα πολλούς Τουρκοκύπριους οι οποίοι επιμένουν και αυτοί στην ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με περιεχόμενο αληθινά ομοσπονδιακό για να μπορέσουν οπωσδήποτε να κάνουν το επόμενο βήμα και στο θέμα δια του προβλήματος.

Θα είμαι πιο κοντά οπωσδήποτε στους νέους από οποιοδήποτε άλλο

Την ίδια ώρα τόνισε ότι θα είναι πιο κοντά στους νέους δήλωσε πως θα είναι ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, από οποιοδήποτε άλλο θα είναι υποψήφιος.

«Θα κάνω ότι είναι κατορθωτό για να μιλήσω και να επικοινωνήσω με αυτή την νέα γενιά των ανθρώπων. Και ξέρετε επενδύω πάρα πολύ στους νέους ανθρώπους. Αν δεν τους κοιτάξουμε με διαφορετικό τρόπο, αν δεν δημιουργήσουμε προϋποθέσεις  για την δική τους ομαλή ένταξη στην κοινωνία τη Κυπριακή, στην ευκαιρία να δημιουργήσουν για τους ίδιους, για τις οικογένειες τους, για την ίδια την κοινωνία, δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά», ανέλυσε.

Κατέληξε στο ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε την νέα γενιά με ένα εντελώς καινούργιο και διαφορετικό τρόπο και αφού επεξεργαστεί πλήρως το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει στην Κυπριακή κοινωνία, ο κόσμος θα δει πόση έμφαση θα δίνεται στη νέα γενιά των ανθρώπων και στη νέα παιδεία των Κυπρίων, στην οποία επίσης δίνει ιδιαίτερη σημασία.

«Εγώ δεν μιλώ πια για μεταρρύθμιση στην παιδεία. Μιλώ για επανίδρυση της Κυπριακής εκπαίδευσης και της Κυπριακής παιδείας. Και κέντρο βάρους σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους από οποιαδήποτε άλλη βαθμίδα της μετεκπαίδευσης, στην προδημοτική και τη δημοτική εκπαίδευση, με στόχο να μεταγγίσουμε, να μεταδώσουμε σε αυτούς τους νέους ανθρώπους όχι γνώσεις αλλά αξίες ζωής οι οποίες φαίνεται ότι παρουσιάζουν σημαντικά ελλείματα στην Κυπριακή κοινωνία», είπε αναφορικά.

Κλείνοντας δήλωσε «η μετάδοση αξιών στην νέα γενιά των ανθρώπων θα είναι κεντρικό σημείο της δικής μου προσπάθειας, όταν θα απευθυνθώ επίσημα με το μανιφέστο στην Κυπριακή κοινωνία». 

Το μήνυμα προς τον κόσμο

Εν κατακλείδι ο Ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας έδωσε ένα μήνυμα στον κόσμο το οποίο ήταν¨

«Να μην χαθεί η ελπίδα. Δεν μπορώ να ακούω νέους ή παλαιότερους ανθρώπους να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και να λένε ότι τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε ακόμη να κάνουμε πολλά. Ζητώ από όλους ανεξάρτητα από ηλικία, θέση, οτιδήποτε άλλο κριτήριο να πιστέψουν ξανά στο ότι μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας.

Τους ζητώ λοιπόν αντί να μένουν παγιδευμένοι στο «Κρύψε να περάσουμε», να τολμήσουν, να ορθώσουν το ανάστημα τους και να μιλήσουμε επιτέλους όλοι δυνατά για να σωθεί αυτός ο τόπος, να σωθεί αυτή η πατρίδα».

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή 'Offsite on Air':

Home