Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μάχη στην Πάφο: Βίντεο από το αεροπλάνο της Πυροσβεστικής

Offsite Team -
07.06.2019 - 14:57

Μάχη στην Πάφο: Βίντεο από το αεροπλάνο της Πυροσβεστικής

Thumbnail
Επιχειρούν 8 εναέρια μέσα - Για κακόβουλη ενέργεια κάνουν λόγο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα στην περιοχή της Σαλαμιούς της Επαρχίας Πάφου. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά μαίνεται από τις 05:18 μεταξύ των περιοχών Σαλαμιού- Παναγιά του Σίντη προς Άγιο Ιωάννη και αυτή την ώρα βρίσκεται σχεδόν υπό έλεγχο .

Για την κατάσβεση της, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κεττής, έχουν επιστρατευθεί εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης από τις Επαρχίες Πάφου και Λεμεσού. Ωστόσο, συνέχισε, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από τις πρωινές ώρες έχουν καταστήσει το έργο της πυρόσβεσης δύσκολο.

Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 12 μονάδες, της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας, δύο καδενοφόρα οχήματα, δύο γεωργικοί εκσκαφείς από την Επαρχιακή Διοίκηση και οκτώ εναέρια πτητικά μέσα  βάσει του "Σχεδίου Ίκαρος", όπως δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας, δύο μικρά αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, ένα της Αστυνομίας και τρία των Βρετανικών Βάσεων.

2

Ο κ. Κεττής είπε πως η φωτιά εκδηλώθηκε σε ένα πολύ απροσπέλαστο σημείο, δυσχεραίνοντας το έργο πυρόσβεσης, ενώ, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εξετάσεις και λόγω της ώρας, υπάρχουν υποψίες για κακόβουλη πρόκληση της. Επιπρόσθετα κάλεσε το κοινό να ενημερώνουν έγκαιρα μόλις αντιληφθούν εστίες φωτιάς αλλά και τις ύποπτες κινήσεις, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτών που προβαίνουν σε κακόβουλες ενέργειες. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κελοκεδάρων Μάριος Ζαχαριάδης επανέφερε το θέμα της πρόσβασης από την πλευρά του Ξερού, σημειώνοντας πως σήμερα εάν υπήρχε πρόσβαση,  η πυρκαγιά δεν θα είχε τη σημερινή έκταση. 

«Εμάς των κοινοταρχών της περιοχής» είπε ο κ. Ζαχαριάδης, πάντα η έννοια μας «ήταν η δημιουργία εύκολων προσβάσεων ώστε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση από την περιοχή της Νατάς προς τα Κελοκέδαρα » .

Διαφορετικά, όπως εξήγησε, ο πλούτος που έχουμε στην κοιλάδα του ποταμού μια μέρα θα εξαφανιστεί.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Σαλαμιούς Κωστάκης Αυγουστή ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν καεί 15 – 20 εκτάρια ξηρών χόρτων και άγριας βλάστησης. Εξέφρασε την λύπη του γιατί πρόκειται, όπως είπε, για κακόβουλη ενέργεια.

Δυστυχώς, σημείωσε, για να προστατεύεις το περιβάλλον πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα. Επί του θέματος, συνέχισε, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη τη Δευτέρα στην Επαρχιακή Διοίκηση για συζήτηση του θέματος της προσβασιμότητας του Ξερού Ποταμού. Η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη, κατέληξε .

Δείτε το βίντεο:

Home