Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαρία Παπά: Σε εγρήγορση η Πολιτική Άμυνα λόγω Ουκρανικού

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 22.10.2022

Μαρία Παπά: Σε εγρήγορση η Πολιτική Άμυνα λόγω Ουκρανικού

Εκτενέστερη εκπαίδευση στα καταφύγια - Η Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας αναλύει στην Offsite News το πλάνο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το θέμα των πολεμικών καταφυγίων στην Κύπρο επανήλθε στη δημόσια συζήτηση με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό. Η Offsite News επαναφέρει το θέμα το οποίο η ιστοσελίδα μας ανέδειξε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ.

Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν 2.233  καταφύγια  που καλύπτουν το 40% του πληθυσμού. Τα καταφύγια  στην πλειοψηφία τους αποτελούν ιδιωτικές περιουσίες και δίνονται κατόπιν εξουσιοδότησης των ιδιοκτητών τους.

Η Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας Μαρία Παπά μίλησε στην Offsite News απαντώντας σε όλα όσα αφορούν τα καταφύγια. Η κα Παππά έδωσε λεπτομέρειες για το που βρίσκουμε τα καταφύγια, με ποιον τρόπο ενημερώνεται το κοινό και ποια πολιτική ακολουθείται. 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κας Παπά στην Offsite News είναι το ακόλουθο:

-Σήμερα, γνωρίζει ο κάθε πολίτης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν πρέπει να πάει σε κάποιο καταφύγιο και σε ποιο; Έγινε, γίνεται αυτή η ενημέρωση από πλευράς Πολ. Αμυνάς;  *Η διαδικασία που ακολουθείται για την ενημέρωση των πολιτών για το καταφύγιο της γειτονιάς τους είναι η ακόλουθη:

Οι πολίτες απευθύνονται στο Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της Γενικής Διοίκησης Πολιτικής Άμυνας, στο τηλέφωνο 22403451,το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση ακριβώς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το Κέντρο διαθέτει ηλεκτρονικά τον κατάλογο των διαθέσιμων καταφυγίων και μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες με βάση τη διεύθυνση διαμονής του κάθε πολίτη. Σημειώνεται ότι η Δύναμη δεν μπορεί να προβεί σε ευρεία δημοσιοποίηση του καταλόγου των καταφυγίων για ευνόητους λόγους.

Η Δύναμη προτρέπει δε τους πολίτες να επισκέπτονται τη σελίδα της Δύναμης για ενημέρωσή τους σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λάβουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είτε από βομβαρδισμούς ή εχθροπραξίες, αλλά ακόμα και από φυσικές καταστροφές, σεισμούς και άλλα φαινόμενα».

Τι γίνεται σε έκτακτη ανάγκη

-Εντοπίσαμε ότι οι κάτοικοι (πέραν των ανδρών εφέδρων / εθνοφυλάκων) των ακριτικών περιοχών δεν γνωρίζουν τι κάνουν και που πάνε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή σύρραξης. Δεν είναι η Πολιτική Άμυνα υπεύθυνη για το πλάνο και τον σχεδιασμό; Και γιατί οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν σήμερα τι θα πράξουν σε μια τέτοια περίπτωση;

- Νοείται ότι υπάρχει ο σχεδιασμός ο οποίος θα τεθεί σε άμεση λειτουργία όταν θα υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Η Πολιτική Άμυνα είναι οργανωμένη σε Σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν σε μικρές γεωγραφικές περιοχές σε όλες τις πόλεις και στη ύπαιθρο. Οι εθελοντές αξιωματικοί που υπηρετούν στους σταθμούς είναι μέλη της τοπικής κοινωνίας και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Σε περίπτωση, λοιπόν, ανάγκης θα δοθούν οδηγίες για αντιμετώπιση της κατάστασης με βάση τα σχέδια που υπάρχουν και τα οποία εκπονήθηκαν με τη συνεργασία και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών.

Επίσης η Πολιτική Άμυνα έχει συνεργασία με πυρήνες στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την ετοιμότητα για άμεση ανταπόκριση και επίλυση προβλημάτων, εφόσον χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο.

Να πούμε τέλος ότι τα υπόχρεα μέλη της Πολιτικής Άμυνας που υπηρετούν βάσει της νομοθεσίας, στη Δύναμη για δύο χρόνια, μετά την απόλυση τους, παραμένουν στην εφεδρεία και σε περίπτωση που χρειαστεί θα κληθούν να βοηθήσουν»

Μέχρι 200  άτομα η χωρητικότητα

- Είναι εύκολο να πληροφορηθούμε πόσα καταφύγια  υπάρχουν στην Κύπρο και πόσα είναι κατάλληλα εξοπλισμένα;

«Η δημιουργία καταφυγίων/χώρων προστασίας αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας αμάχων πολιτών για μικρή χρονική περίοδο σε περίπτωση εχθροπραξιών. Τα καταφύγια αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Δημόσια (για προστασία γενικού πληθυσμού).Τα κοινά/ιδιωτικά (για αποκλειστική χρήση από τους ιδιοκτήτες και τους ενοίκους του κτιρίου). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σήμερα υπάρχουν 2,233 καταφύγια τα οποία επιθεωρούνται και συντηρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η Πολιτική Άμυνα διαθέτει τα δεδομένα των καταφυγίων σε ηλεκτρονική μορφή και έχει γίνει χαρτογράφηση για σκοπούς ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι σε περίπτωση που επιθυμούν, μπορούν να ενημερωθούν επικοινωνώντας με το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Άμυνας το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, στο τηλέφωνο 22403451». 

>>>>Διαβάστε επίσης: 2.250 καταφύγια Πολιτικής Άμυνας στην Κύπρο/Πώς θα τα εντοπίσετε;<<<<

Καταφύγιο μόνο για συμβατικό πόλεμο

-Ένα καταφύγιο με ποιο τρόπο είναι πλήρως εξοπλισμένο;

«Στα καταφύγια θα βρεθούν μόνο πολίτες που κινδυνεύουν από βομβαρδισμούς, γι αυτό σημαντικό είναι να θωρακίζονται τα όποια ανοίγματα ενός καταφυγίου. Ένα καταφύγιο χαρακτηρίζεται ως τέτοιο στη  βάση κριτηρίων που εξετάζονται από Επιτροπή. Ειδικότερα τα καταφύγια προσφέρουν  προστασία μόνο από συμβατικά όπλα και δεν προορίζονται για συνθήκες χημικού πολέμου ή βιολογικής καταστροφής.  

Τα καταφύγια είναι επαρκώς εξοπλισμένα αφου περιλαμβάνουν μεταλλικές θύρες, φεγγίτες, ντεπόζιτο νερού, τουαλέτες, εξόδους διαφυγής, ενώ διαθέτουν επάρκεια σε εξαερισμό. Ωστόσο, όσοι πολίτες αναγκαστούν να βρεθούν σε καταφύγια πρέπει να έχουν μαζί τους ξηρή τροφή, φάρμακα και τα απαραίτητα προσωπικά τους είδη. Η χωρητικότητα των καταφυγίων κυμαίνεται μεταξύ 100 -200 ατόμων».

Εκπαίδευση λόγω Ουκρανικού

-Μπορούμε να μάθουμε εάν ενόψει Ουκρανικού άλλαξε η πολιτική μας και η εκπαίδευση των μονίμων και εθελοντών/ντριων;

Σε όλες της τις εκπαιδεύσεις της Πολιτικής Άμυνας, οι οποίες αφορούν είτε βασική είτε ειδική εκπαίδευση, γίνεται αναφορά για την χρήση, τον σκοπό της δημιουργίας και τον τρόπο λειτουργίας των καταφυγίων.  Ενόψει του Ουκρανικού, γίνεται εκτενέστερη αναφορά και εκπαίδευση στο θέμα των καταφυγίων σε όλα τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας, μόνιμους, εθελοντές και υπόχρεους».   . 

Home