Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαρκάτζιης: Στα ΜΙΕΕΚ το Πρόγραμμα Σπουδών «Μαγειρικές Τέχνες»

Offsite Team
- 06.08.2020

Μαρκάτζιης: Στα ΜΙΕΕΚ το Πρόγραμμα Σπουδών «Μαγειρικές Τέχνες»

Thumbnail
Όλα τα προγράμματα που προσφέρουν τα ΜΙΕΕΚ έχουν πιστοποίηση από τον Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας.

Εντάσσεται στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) το Πρόγραμμα Σπουδών «Μαγειρικές Τέχνες», το οποίο προσφέρεται για πρώτη φορά φέτος στη Λεμεσό.

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Ηλίας Μαρκάτζιης είπε ότι το νέο πρόγραμμα έχει την ιδιαίτερη σημασία του, γιατί αφορά ένα τομέα στον οποίο υπάρχει τεράστια ανάγκη.

 

«Είχαμε λάβει επιστολές στο παρελθόν και εμείς αλλά και οι εκάστοτε Υπουργοί Παιδείας -γιατί από χρόνια έχουμε αυτό το αίτημα, που μας ζητούσε και ο ΠΑΣΥΞΕ και ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων και άλλοι - να προσφέρουμε αυτό το πρόγραμμα της μαγειρικής στα ΜΙΕΕΚ . Σχεδιάσαμε το πρόγραμμα, το πιστοποιήσαμε φέτος και προσφέρεται για πρώτη φορά φέτος στη Λεμεσό», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι άνοιξε η πλατφόρμα και δέχονται ήδη αιτήσεις και για το πρόγραμμα το συγκεκριμένο, αλλά και για τα υπόλοιπα προγράμματα που προσφέρουν τα ΜΙΕΕΚ.  

«Ήδη έχουμε λάβει επιστολή από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων που εκφράζει την ικανοποίηση, τη χαρά του, γιατί επιτέλους θα λειτουργήσει αυτό το πρόγραμμα στα ΜΙΕΕΚ», σημείωσε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι το πρόγραμμα θα προετοιμάσει τους σπουδαστές στις μαγειρικές τέχνες, ούτως ώστε να μπορούν να εργαστούν ως μάγειρες με τη δυνατότητα σιγά – σιγά να γίνουν αρχιμάγειρες, κ.λπ.  

Όπως ανέφερε, σκοπός του Διπλώματος στις Μαγειρικές Τέχνες είναι να εκπαιδεύσει τους/τις σπουδαστές/τριες στις επαγγελματικές γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για ένα πετυχημένο ξεκίνημα καριέρας στον επισιτιστικό κλάδο.  

Το πρόγραμμα, συνέχισε, προσφέρει μια ισορροπημένη επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία στην τάξη, την εκτεταμένη πρακτική εφαρμογή των γνώσεων και των δεξιοτήτων στο εργαστήριο και τη βιομηχανική κατάρτιση, έτσι ώστε οι σπουδαστές/τριες να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου και αναπτυσσόμενου επαγγέλματος.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι τα ΜΙΕΕΚ είναι προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που εμπίπτουν στην ανώτερη εκπαίδευση.  

«Είναι στα πλαίσια της διετούς ανώτερης εκπαίδευσης, το γνωστό Diploma, το οποίο εντάσσεται στο επίπεδο 5 του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Αναγνωρίζεται και από Πανεπιστήμια γιατί είναι 120 ECTS. Είναι πλήρως αναγνωρισμένο και οι απόφοιτοι αν θέλουν να πάνε για σπουδές, τις περισσότερες φορές τους αναγνωρίζουν τα ECTS και μπορούν να μπουν στο δεύτερο έτος των σπουδών πτυχιακού επιπέδου. Είναι δύο ακαδημαϊκά έτη», πρόσθεσε.   

 

Ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε ότι όλα τα προγράμματα που προσφέρουν τα ΜΙΕΕΚ έχουν πιστοποίηση από τον Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας.  

Όπως είπε, στόχος των προγραμμάτων σπουδών είναι να ετοιμάσουν τον απόφοιτο να μπει στην πρώτη γραμμή της εργασίας με αξιώσεις και να μπορέσει να δώσει ποιότητα εκεί που θα εργοδοτηθεί, ανεξαρτήτως του τι πρόγραμμα και τι ειδικότητα έχει.  

«Προσπαθούμε πάντα να σχεδιάζουμε τα προγράμματα μας σε συνεργασία με τη βιομηχανία, σε συνεργασία με τους μελλοντικούς εργοδότες αυτών των ανθρώπων και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε τα προγράμματα μας να είναι εύστοχα», συμπλήρωσε.  

Ανέφερε, επίσης, ότι η φοίτηση στα ΜΙΕΕΚ είναι δωρεάν και διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο.  

Περιλαμβάνει, συνέχισε, τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα, καθώς και πρακτική εξάσκηση στη βιομηχανία διάρκειας έξι εβδομάδων για κάθε έτος σπουδών.  

Σημείωσε ότι στο τέλος κάθε εξαμήνου, διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών/σπουδαστριών και κατοχύρωση των αντίστοιχων προσόντων.  

Είπε, επιπρόσθετα, ότι τα μαθήματα διεξάγονται σε απογευματινό και βραδινό χρόνο (πέντε μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα-Παρασκευή), 17:00-21:00.

Όπως ανέφερε, τα Προγράμματα Σπουδών είναι διετούς διάρκειας (τέσσερα εξάμηνα) και προσφέρονται στις εγκαταστάσεις των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.  

Ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ε. κατά το 85% και την Κυπριακή Δημοκρατία.  

«Είναι μια ευκαιρία προς τους νέους και τους μεγαλύτερους να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες δωρεάν και δικαιούνται και το επίδομα της φοιτητικής μέριμνας, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθεται», πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς για το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι στα ΜΙΕΕΚ «πάντοτε έχουμε ένα μωσαϊκό από εκπαιδευτές».  

«Καταρχάς έχουμε έμπειρους εκπαιδευτές της Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάπως πιο συντονιστικό ρόλο και συμβουλευτικό πάνω σε θέματα παιδαγωγικά , εκπαιδευτικά. Ταυτόχρονα, όμως, κάνουμε και συνεργασίες με ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στη βιομηχανία και γίνεται ένα συμβόλαιο και διδάσκουν στο πρόγραμμα. Άρα έχουμε από την μια τον πυλώνα των εκπαιδευτικών και από την άλλη τον πυλώνα των επαγγελματιών που είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό να υπάρχει γνώση και εμπειρία και στο εκπαιδευτικό κομμάτι αλλά και στο επαγγελματικό», συμπλήρωσε.  

Αναφορικά με τα προγράμματα που θα προσφερθούν φέτος, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι στη Λευκωσία, στην Α ́Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, θα προσφερθούν τα προγράμματα σπουδών: Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Ηλεκτρομηχανολογικές-Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία, Γαλακτοκομία – Τυροκομία, Βιομηχανικοί και Οικιακοί Αυτοματισμοί, στη Λεμεσό, στην Γ ́ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, θα προσφερθούν τα προγράμματα: Μαγειρικές Τέχνες, Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Ηλεκτρομηχανολογικές-Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία, Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών – Ναυτιλιακά, Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες, στη Λάρνακα, στην Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, θα προσφερθούν τα προγράμματα: Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών , Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία, στην Πάφο, στην Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, θα προσφερθούν τα προγράμματα: Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών,  Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες.  

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στις 30 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι η υποβολή αιτήσεων για φοίτηση στα Προγράμματα Σπουδών της Δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης –ΜΙΕΕΚ, άρχισε από τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 7 Ιουλίου, στις 12:00.

ΚΥΠΕ

Home