Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαρτυρία Κύπριου φοιτητή στην Κίνα για τον κορωναϊό

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 09.02.2020

Μαρτυρία Κύπριου φοιτητή στην Κίνα για τον κορωναϊό

Thumbnail
“Οι μέρες μου, με το άκουσμα του ιού ήταν αργές και βασανιστικές. Ήμουν κλεισμένος στο σπίτι σχεδόν ένα μήνα"

Χαμός και αναστάτωση επικρατεί ανά το παγκόσμιο τις τελευταίες εβδομάδες με τον ιο κορωναϊό, στον οποίο οφείλεται και ο θάνατος αρκετών ανθρώπων. Η αρχή του φονικού ιού έγινε στην Κίνα και την πόλη Ουχάν από όπου προέρχονται και τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής. 

Η Offsite επικοινώνησε με 27χρονο Κύπριο φοιτητή στην Κίνα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα και μοιράστηκε μαζί μας την περιπέτεια που έζησε εκεί, μας μετέφερε το κλίμα, καθώς και τις διαδικασίες μέχρι να φτάσει πίσω στην Κύπρο. 

“Ήμουν κλεισμένος μέσα στο δωμάτιο μου στο Πανεπιστήμιο για περίπου ένα μήνα. Δεν μπορούσα να βγω έξω ούτε για τις βασικές μου ανάγκες. Δεν μπορούσα να πάω στο σούπερ μάρκετ να πάρω ένα κανονικό φαγητό, για να ζήσω μια φυσιολογική ζωή όπως πριν” ήταν τα πρώτα λόγια που μας μετέφερε ανατρέχοντας λίγες μέρες πριν. 

“Οι μέρες μου στο Πεκίνο, με το άκουσμα του ιού ήταν αργές και βασανιστικές. Ήμουν κλειδωμένος μέσα στο δωμάτιο μου και προσπαθούσα να βρω τρόπο να πάω στο σούπερ μάρκετ του Πανεπιστημίου - το οποίο ήταν πολύ μικρό - για να πάρω φαγητό. Έτρωγα φαγητά που ήταν μπαγιάτικα, γιατί λόγω του ιού δεν υπήρχαν φρέσκα, μέχρι που αποφάσισα να κλείσω εισιτήριο για να επιστρέψω στην Κύπρο, αφού δεν άντεχα άλλο την κατάσταση”. 

-Πως πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στην Κύπρο; Σε προσέγγισε κάποιος από την Κύπρο για να σε βοηθήσει να επιστρέψεις πίσω;

Έβλεπα ότι ο ιός προχωρούσε. Ένιωθα άβολα και περίεργα, δεν μπορούσα να μείνω μόνος μου σε μια χώρα όπου ήξερα ότι ο ιός προχωρά περισσότερο μέρα με τη μέρα. Όσο βρισκόμουν στην Κίνα, δεν με προσέγγισε κάποιος για να με βοηθήσει πάρα μόνο η Πρεσβεία της Κύπρου, η οποία μας έδωσε μερικές οδηγίες ασφαλείας και πληροφορίες για τον ιό που ήδη γνωρίζαμε. 

Ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο να βρω εισιτήριο, γιατί οι εταιρείες ανέβαλλαν τις πτήσεις τους και τα εισιτήρια ήταν αρκετά ακριβά. Μέσω κινέζικων ιστοσελίδων κατάφερα τελικά και έκλεισα ένα εισιτήριο για την επιστροφή, το οποίο όμως περιλάμβανε αρκετές στάσεις και το ταξίδι μου διήρκησε γύρω στις 16-17 ώρες.

-Πως αντιμετώπισε ο κόσμος στην Κίνα τον ιό; Τι κλίμα επικρατούσε;

Αρχικά δεν έδωσαν σημασία στον ιό. Ακούστηκε ότι υπάρχει, αλλά οι περισσότεροι δεν έδωσαν σημασία νομίζοντας ότι δεν είναι κάτι. Υπήρχαν αρκετοί που είχαν τον ιό και δεν ήθελαν να πάνε στο νοσοκομείο, γιατί δεν ήθελαν να το παραδεχτούν ότι είναι φορείς. Ο ιός σκορπίστηκε και μετά ήταν πολύ δύσκολο. Έκλεισαν σχολεία, δουλειές, εργοστάσια κτλ. 

Γενικότερα, επικρατούσε αναστάτωση στην Κίνα αλλά και τις γύρω χώρες, με τις αρχές να λαμβάνουν άμεσα μέτρα.

-Όταν έγινε γνωστό ότι είναι επικίνδυνος, ποια ήταν τα μέτρα που έλαβαν;

Έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα όπως ο καθημερινός έλεγχος με θερμόμετρο για να ελέγχουν ότι δεν έχουμε κάποιο θέμα υγείας, παρόλο που ήμασταν κλειδωμένοι μέσα στο Πανεπιστήμιο. 

Κάποιοι έβγαιναν έξω για να φέρουν τρόφιμα ή να δουλέψουν, οπότε η κατάσταση δεν ήταν εντελώς ασφαλής. Τα μέτρα που παίρναμε εμείς ήταν να φοράμε μάσκες, να μας ελέγχουν με θερμόμετρα, να κλεινόμαστε σπίτι αρκετές ώρες και να αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους. Επίσης, δεν επιτρεπόταν να βγούμε έξω χωρίς μάσκα. 

-Με το άκουσμα του ιού ο κόσμος έγινε εχθρικός; 

Γενικά, ο κόσμος απέναντι στους ξένους ήταν πολύ δεκτικός. Η κυβέρνηση της Κίνας έβαλε στόχο, πάνω απ’ όλα, την προστασία των ξένων που ήταν στη χώρα, στα πανεπιστήμια κτλ. Προσπάθησαν να κλείσουν τους ξένους σε ασφαλείς χώρους για να μην κολλήσουν και έτσι να μας προστατέψουν όσο μπορούσαν. Ήταν τα ασφαλέστερα μέτρα που μπορούσαν να πάρουν στην Κίνα, δεν μας άφησαν αβοήθητους, μας σκέφτηκαν.

-Κατά το ταξίδι σου για επιστροφή στην Κύπρο, γινόταν έλεγχος σε όλα τα αεροδρόμια που πέρασες και ποιος ήταν αυτός; 

Μας έκαναν έλεγχο σε όλα τα αεροδρόμια. Ωστόσο στη Μόσχα, όπου ήταν μια από τις στάσεις μου, ο έλεγχος ήταν πιο αυστηρός, με κάμερες λέιζερ που μπορούσαν να δουν τα μικρόβια που υπάρχουν στον άνθρωπο, με τη χρήση μιας εξειδικευμένης τεχνολογίας. 

Στο αεροδρόμιο της Κύπρου μας έκαναν ένα απλό έλεγχο με θερμόμετρο και διάφορες ερωτήσεις. Μερικές εκ των οποίων ήταν αν επισκεφθήκαμε πρόσφατα την Ουχάν, αν είχαμε επαφή με κάποιον που πήγε ή με κάποιον που είχε τον ιο. Στη συνέχεια μας έδωσαν οδηγίες αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, πονοκέφαλο, βήχα ή αναπνευστικά προβλήματα να πάμε αμέσως στο νοσοκομείο για εξέταση. 

Επίσης, μας ενημέρωσαν και για τη μετάδοση του ιού λέγοντας μας να προσπαθήσουμε να είμαστε περιορισμένοι ή κάπως απομονωμένοι για δύο εβδομάδες, μέχρι να είναι σίγουρο ότι δεν έχουμε τον ιο και έτσι να μην ρισκάρουμε και την υγεία ανθρώπων που ζουν μαζί μας. 

-Τι θα θυμάσαι για πάντα από αυτή την περιπέτεια σου;

Αυτό που θα θυμάμαι για αρκετό καιρό είναι οι μέρες που πέρασα μόνος μου στο δωμάτιο μου. Έψαχνα μανιωδώς τα τελευταία νέα για τον ιό και πότε θα περάσει για να μπορώ να κινηθώ ελεύθερα, στο Πεκίνο που είναι μια τεράστια πόλη σε συνεχή κίνηση και ζωή. Δεν μπορούσα να κάνω σχεδόν τίποτα, το πανεπιστήμιο ήταν σχεδόν άδειο. 

-Και με τις σπουδές σου τι γίνεται; Έχεις κάποια ενημέρωση;

Ήταν το τελευταίος μου χρόνος στην Κίνα, θα έπαιρνα το πτυχίο μου στο τέλος του χρόνου και θα έφευγα. Τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Δεν ξέρω αν θα επιστρέψω πίσω, μου έμεινε ένα εξάμηνο. Ωστόσο, δεν έχω υπόψη μου να πάω πίσω, γιατί είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση εκεί με τον ιό. Θέλω να πάω πίσω μόνο αν βρεθεί η θεραπεία, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Περιμένω ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο για το τι θα γίνει και ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά και δε θα υπάρξουν άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών. 

*Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία της ταυτότητας του 27χρονου Κύπριου φοιτητή 

 

Home