Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαθητές που ανήκουν σ'αυτές τις ευπαθείς ομάδες δεν πάνε σχολείο

Offsite Team
- 14.05.2020

Μαθητές που ανήκουν σ'αυτές τις ευπαθείς ομάδες δεν πάνε σχολείο

Thumbnail

Κανονικά οι απουσίες εκτός για τους μαθητές που βρίσκονται σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να μείνουν σπίτι - Δείτε τον κατάλογο

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι μαθητές για την επιστροφή στο σχολείο στις 21 Μαίου μετά από 2 περίπου μήνες, ενώ αύριο Παρασκευή(15/05) θα αξιολογηθούν τα τελευταία δεδομένα στο Προεδρικό.

Θυμίζουμε ότι στις τάξεις θα βρίσκονται το μέγιστο 12 μαθητές ενώ θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας. 

Όσον αφορά τις απουσίες θυμίζουμε ότι θα μπαίνουν κανονικά όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας αφού το σχολείο πλέον θα δουλεύει κανονικά.

Εξαιρούνται οι μαθητές που ανήκουν στην λίστα με τις ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τη νόσο του κορωνοϊού όπως αυτή ανακοινώθηκε από το Υπ. Υγείας. Όχι γενικά όπως είπε ο κ. Προδρόμου. Οι μαθητές αυτοί θα μένουν στο σπίτι και θα έχουν εκπαιδευτική υποστήριξη από το σχολείο.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη διάσκεψη τύπου, σε ερώτηση αν στους μαθητές που δε θα προσέλθουν στα σχολεία και δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα μπουν απουσίες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι όσα παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχει καθοριστεί επ΄ ακριβώς από το Υπουργείο Υγείας με κατάλογο που έχει εκδοθεί από τις Ιατρικές Υπηρεσίες ποιοι είναι αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τη νόσο του κορωνοϊου, δηλαδή όχι γενικά, και όλοι αυτοί, πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και τα παιδιά όσα είναι που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες και θα παραμείνουν στο σπίτι θα έχουν εκπαιδευτική υποστήριξη από το σχολείο.

«Τα σχολεία λειτουργούν ξανά. Δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Το σχολείο δεν έχει νόημα να λειτουργεί με το ζόρι. Το σχολείο πρέπει να λειτουργεί με παιδιά, τα οποία επιθυμούν να είναι εκεί γιατί θέλουν να πάρουν γνώσεις. Οι γονείς τους να νιώθουν ότι στο σχολείο είναι το σωστό περιβάλλον. Αυτό το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου, από τη στιγμή που τα σχολεία έχουν επαναλειτουργήσει κανονικά, θα ισχύουν βεβαίως οι κανονισμοί που ισχύουν πάντοτε. Εάν το ερώτημα είναι οι απουσίες, που για μένα είναι το τελευταίο, θα τηρούνται απουσίες. Απ΄ εκεί και πέρα, όμως, το κύριο ερώτημα που πρέπει να βάλουν όλοι στο μυαλό τους είναι θα είναι επωφελές ή όχι να πάνε τα παιδιά στα σχολεία», πρόσθεσε.

Ποιες είναι όμως οι ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται στην λίστα του Υπ. Υγειας;

Σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας στις 29 Απριλίου οι ευπαθείς ομάδες είναι οι εξής:

(Σημειώνουμε ότι παραθέτουμε  αυτούσια την ανακοίνωση χωρίς να εξαιρέσουμε τις ευπαθείς ομάδες που δεν ταιριάζουν με τους μαθητές όπως π.χ. την ηλικία άνω των 65

Αναλυτικά οι κατηγορίες ευπαθών ομάδων

Οι πιο κάτω κατηγορίες έχουν επιλεγεί βάσει της υπάρχουσας διεθνούς βιβλιογραφίας και λαμβάνοντας υπόψιν και τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα της επιδημίας της νόσου COVID19 στο διεθνή χώρο και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Α Κατηγορία

Οι ασθενείς στις πιο κάτω κατηγορίες μπορούν να εργαστούν με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε χώρους όπου συναλλάσσονται με κοινό και δεν υπάρχει αυξημένη διέλευση ατόμων.

  • Ηλικία άνω των 65 ετών. 
  • Προϋπάρχουσα Χρόνια Αναπνευστική Νόσος (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα μέτριας βαρύτητας)
  • Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 15-30 ml/min).
  • Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 ή/και με βλάβες οργάνων-στόχων (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακή νόσος, αμφιβληστροειδοπάθεια, χρόνια περιφερική νευροπάθεια – εκτός αν εμπίπτει στην κατηγορία Β).
  • Νοσογόνος παχυσαρκία BMI > 40.
  • Αιμοσφαιρινοπαθείς (ομόζυγοι θαλασσαιμίας, Δρεπανοκυτταρική Αναιμία).
  • Χρόνια ηπατική ανεπάρκεια σταδίου Child-Pugh C.
  • Σοβαρές γενετικές διαταραχές πήξης.
  • Νευρομυοπάθειες.
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<

Β Κατηγορία

Οι ασθενείς στις πιο κάτω κατηγορίες θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και συνιστάται να εργάζονται από το σπίτι. 

  • Προϋπάρχουσα Χρόνια Αναπνευστική Νόσος (π.χ. βρογχικό άσθμα σοβαρής βαρύτητας, ασθενής σε χρόνια οξυγονοθεραπεία ή σε μη-επεμβατικό αερισμό [CPAP ή ΒiPaP] κατ’ οίκον,  σοβαρή πνευμονική υπέρταση (NYHA III και IV), σοβαρή πνευμονική ίνωση, πνευμονεκτομή/λοβεκτομή).
  • Σοβαρή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης < 15 ml/min και αιμοκαθαρώμενοι).
  • Καρδιακή αρρυθμία με μόνιμο απινιδιστή ή καρδιοπάθεια με μόνιμο απινιδιστή και αμφικοιλιακό βηματοδότη.
  • Καρδιακή Ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας) σταδίου κατά NYHA III ή IV.
  • Καρδιαγγειακή νόσος
  • Πρόσφατο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης: αγγειοπλαστική ή εμφύτευση stent τους τελευταίους 12 μήνες,
  • Αορτο-στεφανιαία παράκαμψη (CABG (bypass)) τους τελευταίους 12 μήνες,
  • Πρόσφατο ΑΕΕ τους τελευταίους 12 μήνες ή με εγκατεστημένη νευρολογική σημειολογία.
  • Μυοκαρδιοπάθειες (Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδος, υπερτροφική, διατατική, διηθητική (αμυλοείδωση)).
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη-διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη.
  • Ενεργός χρήση βιολογικών παραγόντων (π.χ. TNF αναστολείς, αναστολείς ιντερλευκίνης) ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
  • Ενεργός χρόνια λήψη κορτικοειδών (≥ 20mg πρενδιζόνης ή ισοδύναμο της για ≥ 1 μήνες).
Home