Μαζικές απολύσεις Κύπριων πιλότων από «κολοσσούς» του εξωτερικού

Μαζικές απολύσεις Κύπριων πιλότων από «κολοσσούς» του εξωτερικού

Τα αίτια - Καυστική ανάρτηση από το Διευθυντή Μεσογειακού Ινστιτούτου Αερομεταφορών Χρίστο Πέτρου

Ο κορωνοϊός επιφέρει βαρύ κόστος στις αεροπορικές εταιρείες με μεγάλο αντίκτυπο στους Κύπριους πιλότους που βρήκαν καταφύγιο… σε εταιρείες -«κολοσσούς» του εξωτερικού. Μια ανάρτηση του Διευθυντή Μεσογειακού Ινστιτούτου Αερομεταφορών Χρίστου Πέτρου, ότι Κύπριοι πιλότοι απολύονται σωρηδόν από τις αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού όπου βρήκαν στέγη κυρίως μετά το κλείσιμο των πρώην Κυπριακών Αερογραμμών μάς έδωσε αφορμή να ασχοληθούμε με το θέμα.

Με βάση τα όσα έγραψε ο κ. Πέτρου, άλλοι οκτώ Κύπριοι πιλότοι έχασαν τις δουλειές τους το τελευταίο διάστημα  ανεβάζοντας τον αριθμό αυτών που απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες σε δεκάδες. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε  ότι «οι πιλότοι δεν είναι απλοί εργάτες, αλλά ένα κεφάλαιο για την Κύπρο , το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και είναι για δεύτερη η τρίτη φορά στην ανεργία».

Ψάχνοντας το θέμα, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων Χρύσανθο Χατζηχρυσάνθου, ο οποίος επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες. Όπως είπε «πολλοί συνάδελφοι μετά το κλείσιμο των πρώην Κυπριακών Αερογραμμών βρήκαν δουλειά στο εξωτερικό σε μεγάλες εταιρείες.. Αυτή τη στιγμή 50 συνάδελφοι έχασαν τη δουλειά τους». Όταν ρωτήσαμε τον κ. Χατζηχρυσάνθου με ποια δικαιολογία απολύονται οι Κύπριοι πιλότοι μάς είπε: «Με αφορμή τον κορωνοϊό και τις ζημιές που έχουν αυτές οι Εταιρείες, έρχεται η απόλυση».

Δύσκολα θα βρουν δουλειά

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ τόνισε ότι «οι συνάδελφοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν μεγάλες αποζημιώσεις πέραν των ποσών που αναφέρονται στα συμβόλαιά τους». Απ’ εκεί και πέρα, ο κ. Χατζηχρυσάνθου ανέφερε ότι «η κατάσταση δεν επιτρέπει στους Κύπριους πιλότους να βρουν εύκολα νέα δουλειά». Καταλήγοντας ανέφερε ότι «παραμένει άγνωστο πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η κρίση και η αβεβαιότητα».

 

 

Home