Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαζικοί σεισμοί στην Κρήτη - Να ανησυχούμε και στην Κύπρο;

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 13.08.2019

Μαζικοί σεισμοί στην Κρήτη - Να ανησυχούμε και στην Κύπρο;

Thumbnail
Τι λέει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου

Μαζικοί σεισμοί παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, με τελευταίο αυτόν της Δευτέρας (12/08) ο οποίος ήταν 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», πρόκειται για σεισμό με κύριο χαρακτηριστικό το «αυξημένο βάθος, που τον διαχωρίζει από τους άλλους σεισμούς που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στον ελλαδικό χώρο. Δεν έχει σχέση με τους προηγούμενους, ούτε ανήκει σε αυτό που λέμε γενικότερη διέγερση του ελληνικού χώρου». Ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε, δε, πως «φαίνεται ότι ήταν ο κύριος σεισμός και δεν θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία».

Παράλληλα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση «δεν έχει καμία σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης. Είναι τελείως ανεξάρτητα γεωδυναμικά φαινόμενα και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Να ανησυχούμε και στην Κύπρο;

Την ίδια στιγμή, λόγω της κοντινής απόστασης που έχει η Κρήτη με την Κύπρο, ανησυχίες φαίνεται να δημιουργούνται για την πιθανότητα σεισμού και στο νησί μας. Σε επικοινωνία που είχε η Offsite με σεισμολόγο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου πληροφορηθήκαμε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει επηρεαζόμενος σεισμός στην Κύπρο, αφού είναι εντελώς ανεξάρτητο φαινόμενο

“Ο σεισμός στην Κρήτη είναι κάτι το φυσιολογικό, γίνεται μια φορά το μήνα. Το ελληνικό τόξο είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης. Είναι ένα αναμενόμενο φαινόμενο ο σεισμός που γίνεται. Εμείς στην Κύπρο είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά είμαστε σε άλλο τόξο,στο λεγόμενο κυπριακό τόξο. Το επίκεντρο των τελευταίων σεισμών που έχουν γίνει είναι στο ελληνικό τόξο, είναι δύο διαφορετικά σεισμοτεκτονικά καθεστώτα. Επηρεαζόμαστε με τη λογική ότι είμαστε κοντά, αλλά δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση, δηλαδή το γεγονός ότι έγινε στην Κρήτη ή στην Ελλάδα να σημαίνει ότι θα γίνει και στην Κύπρο. Ούτως ή άλλως η σεισμικότητα στην περιοχή τη δική μας, στο κυπριακό τόξο, πάντα είναι πιο χαμηλή σε μέγεθος και πιο αραιή σε σχέση με τη συχνότητα που υπάρχει το φαινόμενο αυτό στον ελληνικό χώρο”

Καλοκαίρι και σεισμοί 

Τι γίνεται όμως με τους σεισμούς και το καλοκαίρι; Υπάρχει σύνδεση του καιρού με τους σεισμούς που παρατηρούνται; 

Όπως ξεκαθάρισε σεισμολόγος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου υπάρχει η φήμη ότι ο καιρός επηρεάζει τη δημιουργία σεισμών, παρόλα αυτά δεν παίζουν καθόλου ρόλο οι καιρικές συνθήκες. Ο καιρός δεν ευνοεί τη δημιουργία του σεισμού. Υπάρχει ο μύθος ότι αν υπάρχει άπνοια και ζέστη θα υπάρξει σεισμός, αυτό  κυρίως προκύπτει από τις πρόσφατες εμπειρίες γιατί οι μεγάλοι σεισμοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είχαν γίνει καλοκαίρι αλλά δεν έχει καμία σχέση. Οι σεισμοί συμβαίνουν στατιστικά κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες. Το τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα της γης δεν επηρεάζει το εσωτερικό της στα βάθη που γίνονται οι σεισμοί”.

-Σε ποιες περιοχές γίνονται συχνότερα σεισμοί στην Κύπρο;

“Η Πάφος είναι πιο σεισμογενής περιοχή. Γίνονται σεισμοί μικροί μεν αλλά γίνονται. Η περιοχή που γίνεται πιο αραιά σεισμός είναι η Λευκωσία, η Μεσαορία και η περιοχή Πενταδακτύλου, ενώ σε Νότιες περιοχές και στην Λάρνακα, Παραλίμνι, Λεμεσό και Πάφο υπάρχει περισσότερη σεισμική δραστηριότητα. Τα μεγέθη διαφοροποιούνται ανάλογα. Οι σεισμοί που γίνονται στην Πάφο συνήθως δεν γίνονται αντιληπτοί αφού είναι πολύ μικροί.  

Για να γίνει αντιληπτός ένας σεισμός από τον άνθρωπο πρέπει να είναι πάνω από 3 Ρίχτερ τουλάχιστον και αυτό υπό κάποιες συνθήκες, δηλαδή να γίνει κάτω από το σπίτι του, να είναι σε έδαφός πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή και πολύ επιφανειακός λιγότερο από 5 km σε εστιακό βάθος”

 

Home