Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με αντεξέταση συνεχίστηκε η δίκη εντός δίκης για το διπλό φονικό

Offsite Team -
03.12.2018 - 18:15

Με αντεξέταση συνεχίστηκε η δίκη εντός δίκης για το διπλό φονικό

Thumbnail
Ο δικηγόρος του Λοΐζου Τζιωνή αντεξετάσε τον Λοχία Σάββα Σιαμούτη

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, Λοχία Σάββα Σιαμούτη, από τον δικηγόρο του Λοΐζου Τζιωνή, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη εντός δίκης που διέταξε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στο πλαίσιο της δίκης για τη στυγερή δολοφονία που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη σύζυγο του Ντίνα Σεργίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο αποφάσισε τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης για εξέταση των επίδικων ζητημάτων επί των οποίων ήγειρε ένσταση η υπεράσπιση του συγκεκριμένου κατηγορούμενου κατά τη διάρκεια εκδίκασης της κύριας δίκης.  

 

Η υπεράσπιση του Τζιωνή υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις που έδωσε ο πελάτης του στους ανακριτές ως επίσης και οι υποδείξεις σκηνών και η παραλαβή τεκμηρίων από την οικία στην οδό Σκιάθου 3 στην Αγλαντζιά στις 27/4/2018 δεν έγιναν με τη θέληση του πελάτη του αλλά μετά από καταπίεση του και υπό το καθεστώς του στερητικού συνδρόμου από τη διακοπή της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Κατά την αντεξέταση του, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου προέβη σε σειρά υποβολών προς τον μάρτυρα περί παραβίασης των δικαιωμάτων του Λοίζου Τζιωνή τις οποίες απέρριψε ο κ. Σιαμούτης, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι κατά την σύλληψη και κράτηση του Τζιωνή του επιστήθηκε η προσοχή του στο νόμο και ενημερώθηκε για τα δικαιώματα του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος του να εκπροσωπείται από δικηγόρο.

Ο κ. Σιαμούτης επανάλαβε ότι ο Τζιωνής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κατηγορούμενου και το πόρισμα της ψυχιάτρου που τον εξέτασε, δεν έπασχε από στερητικό σύνδρομο, αφού ο ίδιος είχε πει στην κατάθεση του όταν ήταν μόνο περιστασιακός χρήστης κάνναβης. «Αν ήταν εξαρτημένο πρόσωπο θα μας το έλεγε η ψυχίατρος», είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι «ξέρω πώς είναι τα εξαρτημένα πρόσωπα. Ο περιστασιακός χρήστης δεν έχει συμπτώματα».

Είπε επίσης ότι υπήρχαν εναλλαγές στη διάθεση του κατηγορούμενου κατά την ανάκριση του και πως έχανε τη ψυχραιμία του και γινόταν ανήσυχος όταν του υποβάλλονταν συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ο Σιαμούτης είπε ενώ προχωρούσε η ανάκριση του Τζιωνή και άλλαζε τα σενάρια του ως προς το τι είχε γίνει και ποιος σκότωσε το ζεύγος, τότε οι ανακριτές είχαν πει ότι «ο Λοιζος Τζιωνης εν μαλλωμενος με την αληθεια».

Ο μάρτυρας είπε ότι ο Τζιωνής κατά την ανάκριση του προσπαθούσε να δομήσει την εικόνα της Αστυνομίας και να την κατευθύνει προς τον Λευτέρη Σολωμού ως το δράστη της δολοφονίας, ενώ όταν εξιστορούσε αυτό το σενάριο αισθανόταν έντονη ανησυχία. Είπε επίσης  στους ανακριτές, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, ότι «δεν ήταν εύκολο να δώσει τον αδελφό του».

Ο κ. Σιαμούτης είπε επίσης ότι ο Τζιωνής τους είχε πει ότι ο Σολωμού φορούσε τα δικά του ρούχα λόγω οικονομικών προβλημάτων που είχε, ενώ όταν οι ανακριτές τον ρώτησαν αν άγγιξε το μαχαίρι του φόνου ο κατηγορούμενος και τότε ύποπτος τους απάντησε : «Απαναϊα μου το άγγιξα».

Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι ο Τζιωνής είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι έκοψε τα μαλλιά του για να μοιάζει με τον αδελφό του προκειμένου να συλλάβουν τον ίδιο και όχι τον Σολωμού.   

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου προέβη και σε καταγγελία προς το δικαστήριο ότι όταν η διαδικασία διακόπηκε για διάλειμμα ο μάρτυρας προσέγγισε τον Τζιωνή με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε, να τον επηρεάσει.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ήγειρε ένσταση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχετικότητα αυτού του θέματος με τη δίκη εντός δίκης, με το δικαστήριο να δέχεται την ένσταση της Κατηγορούσας Αρχής.  

Η αντεξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί αύριο στις 11.30 το πρωί, ενώ η υπόθεση είναι ορισμένη και για την ερχόμενη Πέμπτη, στις 9 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, η δίκη εντός δίκης είχε σημαδευτεί με το ξέσπασμα του Λευτέρη Σολωμού εναντίον του ετεροθαλή αδελφού του και συγκατηγορούμενου του στην υπόθεση, Λοΐζου Τζιωνή.

Εκτός από τους Τζιωνή και Σολωμού, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι και η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος. Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.  

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Τζιωνής είχε παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες εκτός από την κατηγορία της διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε διάρρηξη διότι «ήταν ανοικτά». Στη συνέχεια όμως ζήτησε και άλλαξε την απάντηση του, δηλώντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.  

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν αρχικά οκτώ συνολικά κατηγορίες, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε στην πορεία την 3η κατηγορία που αφορά στη συνωμοσία για φόνο με το δικαστήριο να απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από τη συγκεκριμένη κατηγορία.  

Home