Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με βραχιολάκι 45 κατάδικοι και 1 υπόδικος

Offsite Team -
15.09.2020 - 11:54

Με βραχιολάκι 45 κατάδικοι και 1 υπόδικος

Thumbnail
Αποκαλυπτικά στοιχεία από Γιολίτη

Σε συνολικά 45 περιπτώσεις καταδίκων και σε μια περίπτωση για υπόδικο κατάδικο  στη βάση οδηγιών του Δικαστηρίου,  χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα το σύστημα  ηλεκτρονικής παρακολούθησης φυλακισμένων το λεγόμενο βραχιολάκι. Αναμένεται η ένταξη και άλλων κρατουμένων στο συγκεκριμένο μέτρο τους επόμενους μήνες.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη έδωσε στοιχεία για το θέμα μετά από ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Σύμφωνα με την Υπουργό, «στα πλαίσια της λήψης μέτρων για παρεμπόδιση εξάπλωσης του κορωνοϊού, κρατούμενοι που είναι ενταγμένοι στην Ανοικτή Φυλακή μεταβαίνουν στην πρώτη άδεια εξόδου αντί με συνοδεία προσωπικού με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού».

Η κα Γιολίτη ανέφερε ότι: «Με νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο το 2020, ψηφίστηκε τροποποίηση του Περί Φυλακών Νόμου (Ν.35(Ι)/20) για επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου της κατ’ οίκον ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων, με σκοπό τη συνέχιση έκτισης της ποινής εκτός φυλακών, σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων με ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, και αναμένεται η ένταξη και άλλων κρατουμένων στο συγκεκριμένο μέτρο τους επόμενους μήνες».

Σε άλλο σημείο της πολύ ενδιαφέρουσας απάντησής της, η Υπουργός εξήγησε ότι «η διαδικασία αγοράς του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων, άρχισε το 2009, η πραγματοποίηση της πληρωμής του έγινε το 2011 και η παραλαβή του εξοπλισμού έγινε το Μάρτιο του 2012. Ο υπό αναφορά θεσμός άρχισε να εφαρμόζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2014 από την παρούσα Διεύθυνση των Φυλακών. Λόγω των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, μέχρι το 2015 το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού μπορούσε να λειτουργήσει μόνο για κρατούμενους που διέμεναν και εργάζονταν στην επαρχία Λευκωσίας για περίοδο μέχρι 4 μηνών. Μετά από αξιολόγηση των αναγκών και των προβλημάτων του συστήματος, έγιναν οι ανάλογες τροποποιήσεις της σχετικής Νομοθεσίας καθώς και η αναβάθμιση του υπό αναφορά συστήματος ώστε να παρέχεται η δυνατότητα και σε κρατούμενους που διαμένουν και εργάζονται εκτός Λευκωσίας, να εντάσσονται στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού».  

Περαιτέρω και εντός των πλαισίων εφαρμογής της νομοθεσίας, έγιναν από τον Νοέμβριο 2017, διαδικασίες για αναβάθμιση του λογισμικού του υφιστάμενου συστήματος χωρίς πρόσθετο κόστος και αγορά περιφερειακού εξοπλισμού, ήτοι 22 βραχιόλια γεωεντοπισμού (SOLOs), 22 φορτιστές βραχιολιών (SOLO chargers), και επιπλέον 2 μονάδες παρακολούθησης (MU).

EMILY GIOLITIS

 

Η Υπουργός ανέφερε ότι  «το υπό αναφορά μέτρο, πέραν του ότι συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Φυλακών, προσθέτει αξία στα προγράμματα τόσο του σωφρονισμού όσο και της εκπαίδευσης.  Περαιτέρω διασφαλίζεται η ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων ενώ ταυτόχρονα αποτελεί οικονομικότερο για το κράτος τρόπο έκτισης της ποινής».

Ο ρόλος της Ad Hoc Επιτροπής

Το θέμα αυτό απασχολεί την Ad Hoc Επιτροπή, τη σύσταση της οποίας ενέκρινε με την απόφασή του ημερ. 7/5/20 το Υπουργικό Συμβούλιο, για μελέτη του θέματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές και υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης για επίλυσή του, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.»

 

 

 

Home