Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με βραχιολάκι 45 κατάδικοι και 1 υπόδικος

Offsite Team -
15.09.2020 - 11:54

Με βραχιολάκι 45 κατάδικοι και 1 υπόδικος

Thumbnail
Αποκαλυπτικά στοιχεία από Γιολίτη

Σε συνολικά 45 περιπτώσεις καταδίκων και σε μια περίπτωση για υπόδικο κατάδικο  στη βάση οδηγιών του Δικαστηρίου,  χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα το σύστημα  ηλεκτρονικής παρακολούθησης φυλακισμένων το λεγόμενο βραχιολάκι. Αναμένεται η ένταξη και άλλων κρατουμένων στο συγκεκριμένο μέτρο τους επόμενους μήνες.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη έδωσε στοιχεία για το θέμα μετά από ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Σύμφωνα με την Υπουργό, «στα πλαίσια της λήψης μέτρων για παρεμπόδιση εξάπλωσης του κορωνοϊού, κρατούμενοι που είναι ενταγμένοι στην Ανοικτή Φυλακή μεταβαίνουν στην πρώτη άδεια εξόδου αντί με συνοδεία προσωπικού με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού».

Η κα Γιολίτη ανέφερε ότι: «Με νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο το 2020, ψηφίστηκε τροποποίηση του Περί Φυλακών Νόμου (Ν.35(Ι)/20) για επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου της κατ’ οίκον ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων, με σκοπό τη συνέχιση έκτισης της ποινής εκτός φυλακών, σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων με ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, και αναμένεται η ένταξη και άλλων κρατουμένων στο συγκεκριμένο μέτρο τους επόμενους μήνες».

Σε άλλο σημείο της πολύ ενδιαφέρουσας απάντησής της, η Υπουργός εξήγησε ότι «η διαδικασία αγοράς του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων, άρχισε το 2009, η πραγματοποίηση της πληρωμής του έγινε το 2011 και η παραλαβή του εξοπλισμού έγινε το Μάρτιο του 2012. Ο υπό αναφορά θεσμός άρχισε να εφαρμόζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2014 από την παρούσα Διεύθυνση των Φυλακών. Λόγω των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, μέχρι το 2015 το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού μπορούσε να λειτουργήσει μόνο για κρατούμενους που διέμεναν και εργάζονταν στην επαρχία Λευκωσίας για περίοδο μέχρι 4 μηνών. Μετά από αξιολόγηση των αναγκών και των προβλημάτων του συστήματος, έγιναν οι ανάλογες τροποποιήσεις της σχετικής Νομοθεσίας καθώς και η αναβάθμιση του υπό αναφορά συστήματος ώστε να παρέχεται η δυνατότητα και σε κρατούμενους που διαμένουν και εργάζονται εκτός Λευκωσίας, να εντάσσονται στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού».  

Περαιτέρω και εντός των πλαισίων εφαρμογής της νομοθεσίας, έγιναν από τον Νοέμβριο 2017, διαδικασίες για αναβάθμιση του λογισμικού του υφιστάμενου συστήματος χωρίς πρόσθετο κόστος και αγορά περιφερειακού εξοπλισμού, ήτοι 22 βραχιόλια γεωεντοπισμού (SOLOs), 22 φορτιστές βραχιολιών (SOLO chargers), και επιπλέον 2 μονάδες παρακολούθησης (MU).

EMILY GIOLITIS

 

Η Υπουργός ανέφερε ότι  «το υπό αναφορά μέτρο, πέραν του ότι συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Φυλακών, προσθέτει αξία στα προγράμματα τόσο του σωφρονισμού όσο και της εκπαίδευσης.  Περαιτέρω διασφαλίζεται η ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων ενώ ταυτόχρονα αποτελεί οικονομικότερο για το κράτος τρόπο έκτισης της ποινής».

Ο ρόλος της Ad Hoc Επιτροπής

Το θέμα αυτό απασχολεί την Ad Hoc Επιτροπή, τη σύσταση της οποίας ενέκρινε με την απόφασή του ημερ. 7/5/20 το Υπουργικό Συμβούλιο, για μελέτη του θέματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές και υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης για επίλυσή του, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.»

 

 

 

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Offsite Team -
30.06.2022 - 20:48

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Τα καθήκοντα που θα εκτελούν οι «Πρασινοφρουροί»

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς για την πρόσληψη των 300 ειδικών συμβασιούχων αστυνομικών για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μετά και την έγκριση του σχετικού νόμου στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Υπέρ των κανονισμών τάχθηκαν 22 βουλευτές και 12 εναντίον.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρες και αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου.

Ο αριθμός συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών που θα προσληφθούν ανέρχεται στους 300 και η εποπτεία τους θα ανατεθεί σε αστυνομικούς που κατέχουν τον βαθμό του λοχία.

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα προσλαμβάνονται για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας 18 μηνών η οποία θα δύναται να ανανεωθεί μια φορά για περαιτέρω χρονική περίοδο δέκα μηνών.

Τα καθήκοντά τους θα περιορίζονται σε θέματα μετανάστευσης, δηλαδή στην επιτήρηση σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, στον έλεγχο παράτυπων μεταναστών και παράνομης εργοδότησης τους, στη μεταφορά και συνοδεία παράτυπων μεταναστών, στην περιφρούρηση και φύλαξη κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας αιτητών ασύλου ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών και στις διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.

Τα προσόντα πρόσληψης καθορίστηκαν κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν και εφαρμόζονται στην Εθνική Φρουρά για την πρόσληψη των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ).

Η Βουλή απέρριψε με 12 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον τροπολογία του Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, που είχε ως σκοπό τη διεύρυνση των προσόντων που πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι για πρόσληψη ως ειδικοί συμβασιούχοι αστυνομικοί με την προσθήκη της προϋπόθεσης της προηγούμενης επιτυχίας σε ψυχομετρική εξέταση, η οποία θα διεξάγεται στα πρότυπα που διεξάγονται οι ψυχομετρικές εξετάσεις για την πρόσληψη αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τάχθηκε εναντίον της τροπολογίας αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση ζητά να προσλάβει επειγόντως τους ειδικούς αστυνομικούς αφού αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα είπε ότι ζητούν επιτακτικά την αλληλεγγύη της ΕΕ στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι επί της ουσία μπορεί να έχει βάση η τροπολογία, ωστόσο στην παρούσα φάση αντιμετωπίζεται ένα επείγον εθνικό πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όσοι δεν θέλουν να γίνονται τα ψυχομετρικά τεστ θα πρέπει να παρακαλούν και να προσεύχονται να μην υπάρξει έστω και ένα ατυχές συμβάν γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι συμφωνεί ότι οι κανονισμοί είναι γραμμένοι εκβιαστικά, πρόχειροι και αφήνουν κενά, ωστόσο ανέφερε ότι δεν μας παίρνει ο χρόνος, η όλη ιστορία πρέπει να τελειώσει, αφού η Κύπρος έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι οι ειδικοί αστυνομικοί προσλαμβάνονται με τον τρόπο που προσλήφθηκαν οι 3000 ΣΥΟΠ χωρίς ψυχομετρικά τεστ. Ζήτησε γενικά να αφαιρεθούν τα ψυχομετρικά τεστ, αφού όπως είπε αφαιρούμε εργαλεία που δίνουμε στην Αστυνομία και στο τέλος δεν βρίσκουμε άκρη.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι τάσσεται εναντίον της τροπολογίας του ΑΚΕΛ αφού θα επιμηκύνει τη διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του ΑΚΕΛ και εναντίον των κανονισμών, αναφέροντας ότι η πρόσληψη των αστυνομικών δεν θα κάνει τίποτε για να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση, αφού θα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της ΚΔ. Είπε επίσης ότι όσοι τάσσονται υπέρ στο να οπλιστούν κάποιοι και να μπουν στην πράσινη γραμμή χωρίς ψυχομετρικά τεστ θα είναι υπεύθυνοι για όποιο επεισόδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα πρέπει «να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ποιους δίνουμε όπλα».

Ο κ. Τορναρίτης αντέτεινε ότι θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση πολλών εβδομάδων, ενώ σημείωσε ότι τα 18χρονα παιδιά μας τα στέλνουμε στρατό, οπλοφορούν και έρχονται ενώπιον πολλών κινδύνων.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home