Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με chicanes «κόβουν» ταχύτητα στο κέντρο της Λευκωσίας (ΦΩΤΟΣ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
18.04.2022 - 06:00

Με chicanes «κόβουν» ταχύτητα στο κέντρο της Λευκωσίας (ΦΩΤΟΣ)

Τι είναι τα chicanes που έρχονται στους δρόμους της Λευκωσίας (ΦΩΤΟΣ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Λεωφόρος Μακαρίου στη Λευκωσία άλλαξε και έγινε μια μοντέρνα πολιτεία. Στα πλαίσια του Έργου της Μονοδρόμησης της Λεωφόρου Μακαρίου, για τους ενδιάμεσους δρόμους μεταξύ των Λεωφόρων Μακαρίου και Καλλιπόλεως εφαρμόστηκαν μια σειρά από μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι τα chicanes, δηλαδή η αλλαγή ευθυγραμμίας της γραμμής ώστε οι οδηγοί να κόβουν ταχύτητα όταν τα συναντούν.

Ψ

Τα chicanes  αποσκοπούν στη  μείωση της ταχύτητας η οποία επιτυγχάνεται μέσω των ελιγμών που πραγματοποιούνται, αφού οι οδηγοί δεν πορεύονται σε ευθεία γραμμή και «αναγκάζονται» να ελαττώσουν ταχύτητα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Φ

Σύμφωνα με λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων που μίλησαν στην Offsite,  «Επειδή αναμένεται πλήρης ανακατασκευή των ενδιάμεσων δρόμων (με δημιουργία νέων πεζοδρομίων κτλ.)  σε μεταγενέστερο στάδιο, στην παρούσα φάση δεν κατασκευάστηκαν κάποια σταθερά εμπόδια π.χ. ανθώνες όπως συνηθίζεται. Τα σταθερα εμπόδια  επιβάλλουν στον οδηγό να ακολουθήσει την νέα πορεία ανάμεσα στις γραμμές.  Στο πλάνο είναι η δημιουργία  ζωγραφιστής νησίδας (εγκάρσιες γραμμές στα κυκλικά τμήματα των chicanes) και νέων χώρων στάθμευσης παρά την οδό (on-street parking).

CHICANES

 

Σημειώνεται επίσης ότι οι εργασίες σήμανσης του Έργου δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς ταυτόχρονα στις ενδιάμεσους οδούς διεξάγονται στην περιοχή και άλλες κατασκευαστικές εργασίες από το Δήμο Λευκωσίας.  

Η συγκεκριμένη επιλογή των chicanes αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο ύφεσης μέχρι την πλήρη ανακατασκευή των  ενδιάμεσων δρόμων και τη δημιουργία πεζοδρομιών/ανθώνων λόγω εφαρμογής της μονοδρόμησης των Λεωφ. Μακαρίου και Καλλιπόλεως που προηγήθηκε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Θα το δούμε και αλλού;

Όπως πληροφορούμαστε, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει  πρόνοια για κατασκευή παρόμοιου έργου σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια εδώ και αρκετά χρόνια στο ακριτικό προάστιο της Λευκωσίας τον Άγιο Δομέτιο υπάρχουν ολοκληρωμένα chicanes που ενώνουν το σημείο με την «καρδιά» του Δήμου, αλλά και τη Λευκωσία.  

γραμμες

 

Το μέτρο με τα chicanes παρατηρείται έντονα στο εξωτερικό όπου η τροχαία κίνηση είναι πιο πυκνή.

 

Home