Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με ποιον τρόπο «ξεκλειδώνουν» τα Νοσοκομεία - Καθοριστικός Μάϊός

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
23.04.2020 - 06:00

Με ποιον τρόπο «ξεκλειδώνουν» τα Νοσοκομεία - Καθοριστικός Μάϊός

Thumbnail

Οι δυο ζώνες -Έρχεται νέο διάταγμα

Το μεγάλο στοίχημα μετά την πανδημία του κορωνοϊού σαφώς είναι η ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και πότε τελικά αυτό θα γίνει. Όπως όλα δείχνουν τα πάντα θα γίνουν σταδιακά με τον Μάϊο και τον αριθμό των κρουσμάτων που θα παρουσιάζονται καθημερινώς  να είναι καταλύτης.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Δυο ζώνες

Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν σε δυο ζώνες. Η μια αφορά τη ζώνη Covid 19. Δηλαδή, τα Νοσοκομεία θα δέχονται ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και αναλόγως θα γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Η δεύτερη ζώνη θα είναι οι υπόλοιπες κλινικές των Νοσοκομείων που θα δέχονται εκ νέου ασθενείς. 

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου το πρωί της Τετάρτης χαρακτήρισε τη ζώνη των Νοσοκομείων που δεν δέχονται ασθενείς με κορωνοϊό ως «καθαρή». Ταυτοχρόνως, ο Υπουργός είπε ότι η πλήρης λειτουργία των Νοσοκομείων θα γίνει σταδιακά.

Η ζώνη κορωνοϊού λειτουργεί σε τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο τα ύποπτα κρούσματα καλούνται να επισκεφθούν τα ιατρεία γρίπης. Στο δεύτερο στάδιο όσοι έχουν νοσήσει μεταφέρονται στα τμήματα βραχείας νοσηλείας των Νοσοκομείων. Το τρίτο στάδιο, αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς ή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού.

Η δεύτερη ζώνη καλύπτει όπως προείπαμε τις υπόλοιπες κλινικές των Νοσοκομείων.  Εντός της ζώνης αυτής είναι τα χειρουργεία που αποτελούν ζωτικής σημασίας Τμήματα των Νοσοκομείων. Όπως πληροφορείται η Offsite, προ της πανδημίας γίνονταν τουλάχιστον 34 χειρουργεία καθημερινά.

«Θέλουμε προσωπικό»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών Θεόδωρος Πετέλης μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα τα Νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Χαρακτηριστικά, είπε ότι πολλοί νοσηλευτές καλύπτουν τις ανάγκες που προκαλούνται από τα περιστατικά κορωνοϊού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν τεράστιες δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και άσχημες καταστάσεις. Ο κ. Πετέλης κάλεσε τον ΟκΥΠΥ με τον οποίο γίνονται αλλεπάλληλες συναντήσεις να δώσει λύσεις στο θέμα αυτό.

Προχωρεί με διάταγμα

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας χθες Τετάρτη είπε ότι σύντομα θα εκδώσει διάταγμα με το οποίο θα επιτρέπονται τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και σταδιακά θα επιτραπούν σε κάποιο ποσοστό και οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Home