Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με σακούλες άμμου… θα φράζουν τις πλημμύρες στη Λεμεσό

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
30.09.2021

Με σακούλες άμμου… θα φράζουν τις πλημμύρες στη Λεμεσό

Σχέδιο δράσης από την Πολιτική Άμυνα / Το βάρος στις πυρόπληκτες περιοχές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Αύριο Παρασκευή υποδεχόμαστε τον Οκτώβριο. Ένας μήνας όπου παραδοσιακά στην Κύπρο βρέχει. Σε πολλές  περιοχές οι πρώτες βροχές προκαλούν και πλημμύρες κάτι που φέρνει στα όρια τους πολίτες.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η Πολιτική Άμυνα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση πλημμυρών. Όπως πληροφορούμαστε, η Υπηρεσία ετοίμασε σχέδιο δράσης ώστε να ενεργοποιήσει όλα τα μέλη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το βάρος στη Λεμεσό

Η διευθύντρια της Πολιτικής Άμυνας Μαρία Παπά ανέφερε ότι «όλα τα μέλη μας κλήθηκαν για φρεσκάρισμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να προλάβουμε τις πλημμύρες. Επίσης, έγιναν επισημάνσεις και πρακτικές ασκήσεις για τη χρήση των αντλιών. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Εναλλακτικά μέτρα

Η κα Παπά ανέφερε στην Offsite  ότι «ειδικά στη Λεμεσό μέχρι να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα θα χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά μέτρα. Ένα από αυτά είναι η παράδοση σακούλων με άμμο στις περιοχές όπου παραδοσιακά οι δρόμοι πλημμυρίζουν.

Το βάρος στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα

Ταυτοχρόνως, την ίδια ώρα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας όπου πλήγησαν από τις πυρκαγιές της 3ης Ιουλίου. Ήδη θα αρχίσουν τα έργα που αφορούν:

  • Μικρά αναχώματα ως αντιπλημμυρικά έργα σε κρίσιμα σημεία όπου έζωσαν οι φλόγες στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας.
  • Έργα κατα της διάβρωσης εδαφών.
  • Απόφραξη γεφυριών.
  • Ανακατασκευή των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης που καταστράφηκαν.
  • Προστασία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων (τα υπόγεια ύδατα δεν φάνηκε να επηρεάστηκαν). Στόχος η προστασία των φραγμάτων και δη αυτό της Καλαβασού.
  • Δημιουργία αυλακιών για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων.

Δημιουργούν πυρήνες στα ορεινά

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Πολιτική ΄Αμυνα προχωρεί σε σύσταση πυρήνων στην ορεινή Λεμεσό και συγκεκριμένα στην ορεινή Λεμεσό. Οι πυρήνες θα αποτελούνται από εθελοντές που θα αντιδρούν άμεσα σε φυσικές καταστροφές.

 

Home