Με τεστ ή εμβόλιο & σε περίπτερα από 10/5;Αποφασίζει το Υπουργικό

Με τεστ ή εμβόλιο & σε περίπτερα από 10/5;Αποφασίζει το Υπουργικό

Οι τελευταίες πληροφορίες - Αποφασίζει το Υπουργικό το που θα πρέπει να δείχνουμε τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ότι νοσήσατε από covid - Τι γίνεται με τους γάμους και τον τελικό κυπέλλου 

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Από τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 η Κύπρος βρίσκεται σε ολικό lockdown με στόχο τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

>>>Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει με τα τεστ εργαζομένων - Ποιοι εξαιρούνται

Ωστόσο, με βάση την επιδημιολογική εικόνα από τη Δευτέρα 10 Μαϊου 2021  αίρονται τα  μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι τότε, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του: Rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών, πιστοποιητικό ότι  έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες, ή απόδειξη ότι έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3  μήνες. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η υιοθέτηση σύμφωνα με τους ειδικούς  της πιο πάνω ρύθμισης, θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης  των συμπολιτών μας και θα επιτρέψει να επανέλθουμε με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες. Η Offsite αλίευσε πληροφορίες και απαντά σήμερα σε συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες με βάση τα νέα δεδομένα που θα βιώσουμε.

Αποφασίζει τις λεπτομέρειες το Υπουργικό

«Κλειδί» των τελεσίδικων αποφάσεων θα είναι η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει είτε την ερχόμενη Τετάρτη 05 Μαϊου ή την Πέμπτη 06 Μαϊου. Στο Υπουργικό σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας θα τεθεί εάν τα πιστοποιητικά για: Rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή  εμβολιασμού τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες, ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3  μήνες θα ισχύουν για όλους τους κλειστούς χώρους μεταξύ άλλων οι υπεραγορές και Malls ή και Ιερούς Ναούς. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι προβληματίζει εάν τα τρία πιστοποιητικά θα απαιτούνται για ολιγόλεπτες επισκέψεις σε περίπτερα, φαρμακεία κ.α.

Ξεκάθαρο το θέμα ελέγχου

Το θέμα ελέγχων για την κατοχή των τριών πιστοποιητικών είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Όπως ανέφερε και η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων την Μεγάλη Τρίτη στην εκπομπή «Offsite On Air» και στην Χαρούλα Αλέξη, ο έλεγχος θα γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές και την Αστυνομία. Οι επιχειρηματίες και οι υπεύθυνοι καφετεριών και εστιατορίων δεν έχουν δικαίωμα και θα παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα εάν ζητούν πιστοποιητικά. Από την άλλη, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι όταν επισκέπτονται εστιατόρια, καφετέριες, υπεραγορές, malls κ.α.) να κατέχουν το πιστοποιητικό:  Rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών, εμβολιασμού τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες, ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3  μήνες 

Όπως πληροφορούμαστε, ειδικές διεργασίες γίνονται από το Υπουργείο Υγείας για τον τρόπο εξασφάλισης βεβαίωσης όσων ασθένησαν με covid το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ειδική ομάδα στο Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται αυτό το κομμάτι. Μια πιθανότητα είναι η βεβαίωση που αποστέλλεται μέσω sms στους πολίτες ότι αποδεσμεύονται από την καραντίνα να αποτελεί την τελική λύση. Στο κομμάτι αυτό θα έχει ρόλο και το Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

H Eυρωπαϊκή Ένωση «δουλεύει» το ψηφιακό  πιστοποιητικό που θα αφορά τις διακινήσεις εντός των συνόρων της Ε.Ε. Από την 1η Ιουνίου και μετά: Τα τρία κυπριακά έγγραφα με ποιον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν με το πρότυπο της Ε.Ε.; Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας τόνισε στην Offsite ότι το κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διαθέτει το δικό του ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο θα  συνδέεται αυτόματα με το ευρωπαϊκό.

Ανοικτό για Τελικό Κυπέλλου 

Πολυσυζητημένο θέμα των τελευταίων ημερών είναι ο Τελικός Κυπέλλου Ολυμπιακού - Ανορθώσεως στις 15 Μαϊου 2021 στο Στάδιο ΓΣΠ και εάν θα επιτραπεί η μικρή  παρουσία φιλάθλων πιθανόν εμβολιασμένων. Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι και το θέμα του Τελικού θα συζητηθεί στο Υπουργικό.

Δεν ακυρώθηκε η 17η Μαϊου για γάμους/βαπτίσεις

Σε προηγούμενη απόφασή του το Υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε  όπως η βιομηχανία των γάμων βαπτίσεων και συναυλιών επαναλειτουργήσει στις 17 Μαϊου 2021. Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν ή όχι;. Αρμόδια πηγή του Υπουργείου ανέφερε ότι η 17η Μαϊου παραμένει και δεν ακυρώθηκε ακόμα, ωστόσο όλα θα κριθούν στις επόμενες μέρες και στις τελεσίδικες αποφάσεις.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 

Home