Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Mε Υπερσύγχρονα Συστήματα Τεχνολογίας εξοπλίζεται το ΓΝ Λεμεσού

Offsite Team -
11.10.2022 - 15:43

Mε Υπερσύγχρονα Συστήματα Τεχνολογίας εξοπλίζεται το ΓΝ Λεμεσού

Νέα υπερσύγχρονα συστήματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών

Με νέα υπερσύγχρονα συστήματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στην κοινωνία τα νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ενισχύθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

1

 

Οι δυνατότητες των συστημάτων που φέρουν τα ανώτερα διεθνή τεχνολογικά standards (πρότυπα), παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στο ΓΝ Λεμεσού. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα μηχανήματα και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τη δυναμική τους. 

1

Τα νέα συστήματα Ψηφιακής Αγγειογραφίας, Υβριδικής Απεικόνισης SPECT/CT, Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI) και Υπερηχογραφίας,  αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου και αναμένεται να συμβάλλουν καταλυτικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας προς τους κατοίκους της Λεμεσού και των γύρω περιοχών. 

1

Στα πλαίσια των εγκαινίων, αναφέρθηκε από τον Διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος Δρ. Χρίστο Νικολάου, η ίδρυση Μονάδας Παιδιατρικής Ακτινολογίας η οποία στελεχώνεται από δυο εξειδικευμένες παιδοακτινολογους οι οποιες εκετελούν ακτινοδιανγωστικές εξετασεις σε παιδιά μέσω του Μαγνητικού Τομογράφου και των Υπερσύγχρονων Υπερηχοτομογράφων με τα οποία εξοπλίστηκε το Ακτινολογικό Τμήμα

1

Υπερηχογραφία

Ενισχύει τα τμήματα: ακτινολογικό, καρδιολογικό, γυναικολογικό κ.ά. Με τις πιο ψηλές προδιαγραφές, τα συστήματα εξασφαλίζουν εξετάσεις βέλτιστης διαγνωστικής ποιότητας και ακρίβειας με άριστη διακριτική ικανότητα και ευκρίνεια. Πρόκειται για αναίμακτες και ανώδυνες διαδικασίες που δεν κάνουν χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας όπως άλλου τύπου απεικονιστικά συστήματα. Συνήθως η διάρκεια των εξετάσεων δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά.

1

Υβριδική Απεικόνιση SPECT/CT

Αποτελεί την νεότερη γενιά της υβριδικής απεικόνισης. Αποτελείται από μία τομογραφική γ-κάμερα (σπινθηρογράφος) δύο κεφαλών, σε συνδυασμό με υπολογιστικό τομογράφο (CT) 16 τομών. Έχει τη δυνατότητα λήψης τομογραφικών εικόνων καθώς επίσης διαγνωστικών εξετάσεων υπολογιστικής τομογραφίας όποτε αυτό χρειαστεί. 

Σύστημα Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI) 1.5 Tesla

Το σύστημα νέας γενιάς που υποστηρίζει το έργο του Ακτινολογικού Τμήματος του ΓΝ Λεμεσού. Ένα σπουδαίο εργαλείο με υπερσύγχρονο λογισμικό και υψηλό αριθμό καναλιών λήψης, το οποίο εξασφαλίζει εξαιρετικά υψηλή ποιότητα απεικόνισης στην εξέταση του εγκεφάλου, των αρθρώσεων του σώματος (συνδέσμους, τένοντες, μηνίσκους, χόνδρους κ.ά.), των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων και του νωτιαίου μυελού. Παρέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες για τα συμπαγή όργανα της κοιλίας όπως: ήπαρ, νεφροί, πάγκρεας κ.ά. Κατά τη διαδικασία δεν χρησιμοποιείται ιονίζουσα ακτινοβολία, κάτι που προτιμάται σε περιπτώσεις που αφορούν παιδιά και έγκυες. Η Μαγνητική Τομογραφία είναι διαθέσιμη και για παιδιατρικά περιστατικά υπό αναισθησία όπου αυτό χρειάζεται. Αναλόγως της εξέτασης δίδονται εκ των προτέρων οδηγίες προετοιμασίας στον ασθενή. Η διάρκεια των εξετάσεων κυμαίνεται από 30 έως 60 λεπτά.

1

Σύστημα Ψηφιακής Αγγειογραφίας

Αναβαθμίζει το Εργαστήριο Καθετηριασμών του Καρδιολογικού Τμήματος του ΓΝ Λεμεσού. Με ψηφιακό ανιχνευτή μεγάλου ωφέλιμου οπτικού πεδίου (30 x 40 cm) υψηλής ευαισθησίας και απόδοσης, εφαρμόζονται τεχνολογίες αιχμής τόσο στο απεικονιστικό κομμάτι του συστήματος, όσο και στα πλαίσια μείωσης της δόσης ακτινοβολίας. Το νέο σύστημα εξυπηρετεί περιστατικά όπως: οξύ και αιφνίδιο θωρακικό άλγος λόγω οξέως εμφράγματος μυοκαρδίου, οξύ και αιφνίδιο θωρακικό άλγος λόγω μερικής απόφραξης στεφανιαίας αρτηρίας, βαλβιδική νόσο (συνήθως σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας ή σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας). Χρησιμοποιείται επίσης για απεικόνιση των αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά προς αποκάλυψη στενώσεων, μελέτη της σοβαρότητας των στενώσεων αυτών και για εμφύτευση βηματοδοτών και απινειδωτών, παρακέντηση περικαρδιακού υγρού, μέτρηση ενδοκαρδιακών πιέσεων. 

Η Επιχειρησιακή Διευθύντρια του Οργανισμού, Ειρήνη Προκοπίου, δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για τον νέο εξοπλισμό που απέκτησε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: «Με κάθε αναβάθμιση στις υποδομές και στον τεχνικό εξοπλισμό των νοσηλευτηρίων μας, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Σήμερα, κάναμε ακόμα ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα νέα συστήματα μας αναμένεται να δώσουν πολύτιμες ενισχύσεις στην καθημερινή μάχη του προσωπικού του ΓΝ Λεμεσού», πρόσθεσε.

Ο ΟΚΥπΥ, υλοποιώντας ουσιαστικές δράσεις, παραμένει προσηλωμένος στον στόχο του, να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Τέλος στην ταλαιπωρία ασθενών με μαγνητικό τομογράφο στο ΓΝ Λεμεσού, λέει ο Υπουργός Υγείας

Η λειτουργία μαγνητικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θα τερματίσει την ταλαιπωρία ασθενών που μεταφέρονταν είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, χαιρετίζοντας παράλληλα την απόκτηση νέου μηχανήματος SPECT – CT και σύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου.

Τελώντας τα εγκαίνια του νέου μαγνητικού τομογράφου, ο Υπουργός ανέφερε πως ένα πάγιο αίτημα από την ιατρική κοινότητα του Νοσοκομείου, αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς, επιτέλους, γίνεται πραγματικότητα.

«Ο μαγνητικός τομογράφος που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί, κόστισε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένης της περιόδου συντήρησης του και είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, με πολλές δυνατότητες, ενώ αποτελεί ένα πολυεργαλείο υποστήριξης όλων των Ιατρικών Ειδικοτήτων, αλλά κυρίως για το ΤΑΕΠ και τους εσωτερικούς ασθενείς», συμπλήρωσε.

Λέγοντας ότι η λειτουργία του θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θα τερματίσει την ταλαιπωρία ασθενών που μεταφέρονταν είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο Υπουργός σημείωσε ότι ειδικά τα μικρά παιδιά, μπορούν πλέον να τυγχάνουν εξέτασης μαγνητικής τομογραφίας υπό αναισθησία και με ασφάλεια, στο Νοσοκομείο που νοσηλεύονται, χωρίς να χρειάζεται να διακομισθούν σε άλλο Νοσοκομείο.

Η επιστήμη της Ιατρικής, συνέχισε, αναπτύσσεται συνεχώς και χρίζει υποστήριξης από σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τόνισε ότι είναι για το λόγο αυτό «που το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, έχουν περιλάβει ένα σημαντικό κονδύλι στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, για εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας εξέφρασε ακόμη τη χαρά του για την απόκτηση καινούργιου μηχανήματος στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (SPECT-CT), αξίας €807.000, «το οποίο είναι ένα από τα τρία τέτοια μηχανήματα που υπάρχουν σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς και νέου σύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου (1,4 εκ. ευρώ), ο οποίος θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Επεμβατικής Καρδιολογίας».

Επιπρόσθετα, υπέδειξε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκήρυξη προσφορών για νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο 256 τομών, ο οποίος θα είναι πιο γρήγορος από τον υφιστάμενο, με περισσότερη ευκρίνεια, θα μπορεί να εκτελεί αγγειογραφίες στεφανιαίων αγγείων και παράλληλα θα επιβαρύνει με χαμηλότερες δόσεις ακτινοβολίας τους ασθενείς.

«Αυτό δείχνει ότι, ο ΟΚΥπΥ, επενδύει στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, προς όφελος των Νοσηλευτηρίων του, αλλά κυρίως για τον ίδιο τον ασθενή», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός, ούτως ώστε τα Δημόσια Νοσηλευτήρια να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας.

Από την πλευρά της, η Επιχειρησιακή Διευθύντρια του ΟΚΥπΥ, Ειρήνη Προκοπίου, ανέφερε ότι ο Οργανισμός κάνει σημαντικά βήματα προόδου και εργάζεται επίμονα, επενδύοντας στον κόσμο του και στις υποδομές του και εξελίσσεται, με καλύτερο εξοπλισμό προς αναβάθμιση του έργου του.

«Έχουμε καταρτίσει ένα λεπτομερές, ορθολογικό πρόγραμμα σε όλα τα νοσηλευτήρια με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών μας», είπε και πρόσθεσε ότι ο  ΟΚΥπΥ προσφέρει στους πολίτες πολύπλευρο έργο με ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών υγείας του πληθυσμού σε όλη την Κύπρο.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε πολίτη και εμείς τις παρέχουμε χωρίς κανέναν αποκλεισμό, συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας τη χαρά της για τα νέα μηχανήματα που πλέον λειτουργούν στο ΓΝ Λεμεσού, η κ.Προκοπίου ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας, τον Υπουργό και την Κυβέρνηση για τη στήριξη και διαβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των συμπολιτών μας, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Εξάλλου, ο Επιστημονικός Διευθυντής της Διεύθυνσης ΟΚΥπΥ Λεμεσού – Πάφου, Δρ. Χρίστος Νικολάου, δήλωσε ότι η εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου στο ΓΝ Λεμεσού αποτελούμε μια αναγκαιότητα τα τελευταία 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, «αν και εξαγγέλθηκε πολλές φορές, παρέμεινε στα χαρτιά, σε βαθμό που να θεωρείται από το προσωπικό ως όνειρο απατηλό».

Ο Δρ.Νικολάου αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου, ενώ τόνισε πως πλέον αποτελούν παρελθόν οι διακομιδές ασθενών - πέραν των 600 ετησίως - προς το ΓΝ Λευκωσίας και το Μακάριο Νοσοκομείο, για τη διενέργεια ακτινολογικών εξετάσεων.

Αναφερόμενος στον νέο ψηφιακό αγγειογράφο, είπε πως με αυτόν αναβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών επεμβατικής καρδιολογίας και «ανοίγει ο δρόμος παροχής υπηρεσιών επεμβατικής ακτινολογίας».

Για το νέο ακτινολογικό μηχάνημα SPECT – CT, του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, εξήγησε πως μπορεί να διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου, σπινθηρογράφημα αιμάτωσης αερισμού των πνευμόνων κ.α.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι ο υφιστάμενος αξονικός τομογράφος 16 τομών, έχει δρομολογηθεί για εγκατάσταση στο Νοσοκομείο Τροόδους, όπου θα καλύπτει τις ανάγκες της ορεινής περιοχής των περίπου 30,000 κατοίκων.

Των εγκαινίων ακολούθησε αγιασμός από τον Χωροεπίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο.

ΚΥΠΕ

Home