Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μειωμένο ενδιαφέρον για σπουδές στη Βρετανία - Στροφή σε Ολλανδία

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 18.01.2021

Μειωμένο ενδιαφέρον για σπουδές στη Βρετανία - Στροφή σε Ολλανδία

Thumbnail

Το Brexit έφερε αύξηση στα δίδακτρα και αποκοπή του δανείου για σπουδές στη Βρετανία - Γιατί κάνουν στροφή στην Ολλανδία για σπουδές οι Κύπριοι - Αναζητούν λύσεις και στα πανεπιστήμια της Κύπρου

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Πολύ μεγάλη είναι η μείωση στις αιτήσεις των Κυπρίων οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεάζει κατά πολύ τα πλάνα των μελλοντικών φοιτητών. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 δε θα υπάρχουν πλέον τα χαμηλά δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ οι φοιτητές δε θα δικαιούνται ούτε το δάνειο σπουδών το οποίο ήταν εγγυημένο από την βρετανική κυβέρνηση.

Μιλώντας στην Offsite ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων Κύπρου κ. Άδωνης Αμερικάνος, θέλησε πρώτα να ξεκαθαρίσει πως τα αυξημένα δίδακτρα θα αφορούν όσους θα εγγραφούν τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Ξεκαθαρίζεται πως όσοι Κύπριοι βρίσκονται ήδη στη Βρετανία για σπουδές, θα συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι και των μειωμένων διδάκτρων, αλλά και του φοιτητικού δανείου μέχρι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των σπουδών τους. 

Μεγάλη μείωση στις αιτήσεις για Ηνωμένο Βασίλειο

«Οι εξελίξεις με το Brexit επηρέασαν πάρα πολύ το ενδιαφέρον από τους Κύπριους για την μετάβασή τους στη Βρετανία για σπουδες. Είναι πολύ μεγάλη η μείωση στις αιτήσεις», σημειώνει ο κ. Αμερικάνος.Τα αυξημένα δίδακτρα αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι φοιτητές από Κύπρο και ΕΕ δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι του φοιτητικού δανείου άλλαξε τα δεδομένα και άλλαξε την εικόνα που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές να επιλέγουν τις χώρς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έκλεισε και το ''παρυθυράκι'' του pre-settled status

Όπως εξηγεί στην offsite ο κ. Αμερικάνος, μέχρι 31/12 δόθηκε το δικαίωμα στους ''μόνιμα διαμένοντες'' στη Μεγάλη Βρετανία να κάνουν αίτηση και να έχουν κανονικά τα δικαιώματα για χαμηλά δίδακτρα και δάνειο. Όπως μας εξηγεί ο κ. Αμερικάνος αρκετοί φοιτητές και από την Κύπρο εκμεταλλεύτηκαν το pre-settled status και πρόλαβαν να κάνουν την αίτηση τους. 

''Όσοι μετέβησαν το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία και αιτήθηκαν του προγράμματος εγκατάστασης Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, θα δικαιούνται και τα χαμηλά δίδακτρα αλλά και το φοιτητικό δάνειο.

«Εάν έχει γίνει αίτηση για pre-settled status, δηλαδή το σχέδιο το οποίο αφορά τους ευρωπαίους μόνιμους κάτοικους Βρετανίας, ο φοιτητής θα δικαιούται τα χαμηλά δίδακτρα και το βρετανικό φοιτητικό δάνειο».

Το pre-settled status έκλεισε όμως πλέον. Όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν μόνιμοι διαμένοντες πριν την 31/12, μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι τον Ιούνιο για να εκμεταλλευτούν χαμηλά δίδακτρα και δάνειο.

Πλέον όλοι με τα νέα δεδομένα

Σύμφωνα με τον κ. Αμερικάνο, «πλέον όσοι φοιτητές είναι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα είναι δικαιούχοι των διδάκτρων που έχουν οι Βρετανοί, όπου για το πτυχιακό επίπεδο ανέρχεται στις 9250 λίρες».

Παράταση για τις αιτήσεις

Οι Κύπριοι φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Βρετανία με τα νέα δεδομένα, είχαν προθεσμία μέχρι και την 15η Ιανουαρίου για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας αλλά και του μειωμένου ενδιαφέροντος, δόθηκε παράταση, και οι αιτήσεις των φοιτητών θα μπορούν να κατατεθούν μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου.

Κάνουν τα πάντα για να προσελκύσουν φοιτητές τα βρετανικά πανεπιστήμια

Γνωρίζοντας ότι θα ήταν μειωμένο το ενδιαφέρον για μετάβαση Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία για σπουδές κάποια από τα πανεπιστήμια στη Βρετανία βρήκαν τρόπους για να προσελκύσουν Ευρωπαίους φοιτητές.

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες πανεπιστημίων.

  • Η πρώτη κατηγορία, αποφάσισε όπως τα δίδακτρα θα παραμείνουν χαμηλά για τους Ευρωπαίους πολίτες, δηλαδή 9250 λίρες.
  • Η δεύτερη είπε ότι θα δώσει υποτροφίες μέσω των οποίων θα μειωθεί το ποσό των διδάκτρων και θα φτάσει στα ίδια επίπεδα.
  • Η τρίτη κατηγορία αποφάσισε όπως θα δώσει εκπτώσεις σε φοιτητές από την ΕΕ», τονίζει ο κ. Αμερικάνος.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει πλέον το φοιτητικό δάνειο.

Τονίζεται ότι τα νέα δεδομένα με τα δίδακτρα και το δάνειο, ισχύον και για τα πανεπιστήμια σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία.

Πάντως, μέσα Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων για τα βρετανικά πανεπιστήμια και θα δούμε κατά πόσοι οι Κύπριοι μελλοντικοί φοιτητές θα επιλέξουν ή όχι τη Βρετανία για σπουδές.

Μείωση στη Βρετανία, αύξηση στην Ολλανδία

Πέραν από τις προσπάθειες που κάνουν τα βρετανικά πανεπιστήμια να κρατήσουν Ευρωπαίους πολίτες που, όπως δήλωσε ο κ. Αμερικάνος, φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα πανεπιστήμια στην Ολλανδία. Και φοιτητές από την Κύπρο κάνουν στροφή προς την Ολλανδία.

«Αρκετοί μελλοντικοί φοιτητές σκέφτονται να σπουδάσουν στην Ολλανδία», υποστήριξε ο κ. Αμερικάνος, τονίζοντας ότι Κύπριοι μαθητές προσπαθούν να βρουν και εναλλακτικές επιλογές στα πανεπιστήμια της χώρας μας

Γιατί Ολλανδία;

Όπως μας είπε ο κ. Αμερικάνος, πολλοί πλέον επιλέγουν την Ολλανδία επειδή έχει αγγλόφωνα Πανεπιστήμια και χαμηλά δίδακτρα. Επιπλέον το επίπεδο των πανεπιστημίων τους είναι πολύ ψηλό όπως μας ανέφερε. ''Όλα τα πανεπιστήμια είναι ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου'', τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αυξημένο ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει επίσης για Ιταλία και Ιρλανδία. Γενικά πάντως όλες οι χώρες αυξάνουν τα αγγλόφωνα τους προγράμματα σε μια προσπάθεια να ''κλέψουν'' φοιτητές που που παραδοσιακά προτιμούσαν την Μεγάλη Βρετανία. 

Home