Μελετάται εφάπαξ χορηγία και άλλα κίνητρα για αύξηση γεννήσεων

Μελετάται εφάπαξ χορηγία και άλλα κίνητρα για αύξηση γεννήσεων

Η χορηγία των €5000, οι εκπτώσεις στο ρεύμα, η αύξηση του επιδόματος τέκνου και άλλα κίνητρα για να αυξηθούν οι γεννήσει

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ζήτημα της υπογεννητικότητας και το δημογραφικό πρόβλημα, τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, με την Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής να μελετά προτάσεις για την αντιμετώπιση του, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Αλαμπρίτη, βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Offsite On Air, την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021. Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται, κατά τον κ. Αλαμπρίτη, είναι η επιδότηση κάθε γέννας με εφάπαξ ποσό, οι εκπτώσεις στο ΦΠΑ σε λογαριασμούς οικογενειών με περισσότερα παιδιά, η αύξηση του επιδόματος τέκνου, και άλλες προτάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλαμπρίτης ανέφερε ότι, για την αναπλήρωση του πληθυσμού, θα έπρεπε το ποσοστό των γεννήσεων να είναι στο 2,1% , αλλά είμαστε στο 1.3%. «Για πρώτη φορά το ποσοστό των ανθρώπων 0-15 χρόνων το οποίο βρίσκεται στο 16%, έχει ξεπεραστεί από τον αριθμό των ατόμων που είναι μεγαλύτεροι από 60 ετών, που είναι στο 16,1%», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθούν αλυσιδωτά προβλήματα όπως στην αναπλήρωση του πληθυσμού, προβλήματα στα ταμεία συντάξεων και διατήρηση του ελληνισμού.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά η Βουλή δημιούργησε Ad Hoc Επιτροπή για αυτό το συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα και ο ΔΗΣΥ μελετά την δημιουργία ενός υπομνήματος το οποίο θα καταθέσουν στα αρμόδια υπουργεία.

Επιδότηση γέννας με εφάπαξ ποσό

Στην επιτροπή, ανέφερε, συζητήθηκε η επιδότηση κάθε νέας γέννας με ένα εφάπαξ ποσό καθώς παρατηρείται σοβαρό θέμα στην απόκτηση δεύτερου και τρίτου παιδιού. Σύμφωνα με τον κ. Αλαμπρίτη, με βάση τα δεδομένα που έχουμε από το 2019, οι γεννήσεις για πρώτο παιδί αφορούσαν το 46%, για δεύτερο παιδί το 36% για τρίτο παιδί το 12% για τέταρτο 2,8%. 

«Πρέπει να δούμε στοχευμένα πως να ενθαρρύνουμε τις γεννήσεις και ειδικά την γέννηση τρίτου παιδιού», σημείωσε. Σχολιάζοντας περεταίρω το κόστος για το κράτος, σημείωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν περίπου 9.000 γεννήσεις κάθε χρόνο, επομένως αν δίνονται μέσο όρο €5.000 εφάπαξ ποσό για κάθε πρώτη γέννα, αντιστοιχούν σε 45 εκατομμύρια το χρόνο.  

Εκπτώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού

Μια άλλη πρόταση είναι η φορολογική ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, δημοτικών και κοινοτικών τελών ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας αλλά κυρίως τις πολύτεκνες οικογένειες.  

Στεγαστική πολιτική

Ο κ. Αλαμπρίτης σημείωσε ότι ανάμεσα στις προτάσεις της Επιτροπής είναι να ενισχυθεί περισσότερο η στεγαστική πολιτική του κράτους. «Υπάρχουν σχέδια που τρέχουν αλλά χρειάζονται ενίσχυση ώστε να δούμε με ποια κριτήρια παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες ή τρίτεκνων οικογενειών, δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό», σημείωσε.

Αφορά γονείς

Επίσης, εξετάζεται η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και η αύξηση του επιδόματος τέκνου, όσο αυξάνονται τα παιδιά και στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, κατά τον κ. Αλαμπρίτη

Επιπλέον, πρόσθεσε, θα κατατεθεί η πρόταση για γονική άδεια επί πληρωμής, η οποία θα βοηθήσει τις νέες οικογένειες και τα νέα ζευγάρια. Από πλευράς Υπουργείου, σημείωσε ετοιμάζεται η πρόταση του Εθνικού Φορέα για τη Δημογραφική πολιτική, ενώ ετοιμάζεται νομοσχέδιο για να κατατεθεί στη Βουλή. «Ο Εθνικός Φορέας για τη Δημογραφική πολιτική ετοίμασε ένα πλάνο, το οποίο έμεινε ημιτελές λόγω της κρίσης του κορωνοϊού ενώ ξέρουμε ότι στην επιτροπή εξετάζεται ο σχεδιασμός μιας ενιαίας πολιτικής από πλευράς κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα μέτρα που υιοθετήθηκαν με την συμβολή της Υπουργού Εργασίας, κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, όπως η γονική άδεια, η επέκταση άδειας μητρότητας σε 5 και 6 μήνες αντίστοιχα, ενώ, εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτά τα μέτρα, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας άμεσα ενώ την ίδια ώρα θα επωφεληθούμε και μακροχρόνια. 

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air, ο κ. Αλαμπρίτης:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home