Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Memo σε κατεχόμενες περιουσίες: Περιμένουν γνωμάτευση της Ν.Υ.

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 24.10.2022

Memo σε κατεχόμενες περιουσίες: Περιμένουν γνωμάτευση της Ν.Υ.

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση νόμου να μην επιτρέπεται η πώληση ή η επιβάρυνση, με την εγγραφή δικαστικής απόφασης, ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές εξήγησε ο Νίκος Γεωργίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Γεωργίου φιλοξενήθηκε την Παρασκευή (21/10) στην εκπομπή Offsite on Air και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και πώς προέκυψε η ανάγκη για μην μπαίνει memo σε κατεχόμενες περιουσίες. 

Παράλληλα, δήλωσε πως στην συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών θα κατατεθεί γνωμάτευση από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Γεωργίου

- Εξηγείστε μας ακριβώς τι προνοεί η συγκεκριμένη πρόταση σας και πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη;

Αυτή η ανάγκη προέκυψε εκ των πραγμάτων. Όταν ένας πιστωτής έχει δυνάμει δικαστικής απόφασης να εισπράξει από οποιονδήποτε οφειλέτη, έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε επιβάρυνση της ακίνητης ιδιοκτησίας του χρεώστη, προκειμένου να αποτελέσει ως εγγύηση της εξόφλησης του τιμήματος που έχει να λαμβάνει. 

Υπάρχουν πιστωτικά ιδρύματα αλλά και εταιρείες ΜΕΔ όπου διαχειρίζονται και έχουν θέση memo, δηλαδή, επιβάρυνση σε ακίνητη ιδιοκτησία συμπολιτών μας που βρίσκεται στα κατεχόμενα. Το να θέσεις memo σε μια ακίνητη ιδιοκτησία, σκοπό έχει την εκποίηση του και να λάβει ο πιστωτής το λαβείν του. Είναι εκτός νομικής πραγματικότητας ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει, λόγω και της κατοχής. 

Αυτό το μέτρο, ενεργεί ως μοχλός πίεσης, προκειμένου να εισπράξουν οι τράπεζες ή οποιοιδήποτε άλλοι το λαβείν τους. Υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα εκτέλεσης που μπορεί κάποιος να προωθήσει και όχι το συγκεκριμένο. Πότε θα αποταθεί ένας πρόσφυγας του οποίου η είναι η κατεχόμενη περιουσία που είναι επ’ ονόματί του; Θα αποταθεί στον Κεντρικό Φορέα για να λάβει ένα δάνειο, είτε για λόγους ιδιοκατοίκησης των παιδιών ή εγγονιών του, είτε για λόγους φοίτησης σε θέματα παιδείας, είτε για θέματα υγείας. Εκεί απευθύνεται ο προσφυγικός κόσμος, όποιοι είναι δικαιούχοι, πρέπει να υποδείξουν ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία προκειμένου να την βάλουν υποθήκη για να λάβουν δάνειο, το οποίο θα κληθούν να το ξοφλήσουν.

- Υπήρξαν δηλαδή περιπτώσεις που επηρεάστηκαν περιουσίες στα κατεχόμενα, που δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν.

Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις. Μιλάμε για συμπολίτες μας οι οποίοι οικονομικά δεν μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους μετά το 1974 μέχρι και σήμερα. Κανένας γονιός δε θέλει να μετακυλήσει τα οποιαδήποτε δάνεια στα παιδιά του. Αποτέλεσμα η περιουσία της γενιάς που είναι οι αρχικοί ιδιοκτήτες και φεύγουν, να μένει αδιάθετη, αδιανέμητη στους νόμιμους κληρονόμους. Είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να λάβουμε.

- Τι έγινε στην πρώτη συζήτηση της πρότασης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών; Τι λένε τα άλλα κόμματα και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς όπως π.χ. Οι τράπεζες;

Οι τράπεζες δεν έχουν προσκληθεί στην πρώτη συζήτηση που έγινε επί της αρχής της πρότασης νόμου, αλλά θα το επιδιώξουμε στην επόμενη συνεδρίαση. Είχαν προσκληθεί και έχουν παρευρεθεί θεσμικοί φορείς όπως: Νομική Υπηρεσία,  Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων,  Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα πολιτική κόμματα και όλοι οι θεσμικοί φορείς εξέφρασαν θετικές απόψεις ως προς την προώθηση και ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης. 

Τώρα αναμένουμε τη γραπτή γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος η οποία θα κατατεθεί την τρέχουσα εβδομάδα. 

- Εάν ψηφιστεί δηλαδή η πρόταση θα υπάρξει σχετική οδηγία και από την Κεντρική Τράπεζα προς τις τράπεζες;

Δεν είναι θέμα οδηγίας αλλά εφαρμογής του νόμου. Δική μου εισήγηση είναι να υπάρξει και μια μεταβατική διάταξη. Δηλαδή τα υφιστάμενα δάνεια να παραμείνουν σε ισχύ αλλά να μην μπορούν να τα ανανεώσουν δυνάμει διατάγματος δικαστηρίου, έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να αξιοποιήσει αυτές τις περιουσίες για να πάρει δάνειο. 

- Εκτιμάτε ότι θα ψηφιστεί από τον Ολομέλεια; Πότε αναμένεται να πάει για ψήφιση;

Πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Θα γίνει ακόμα μια συνεδρίαση της επιτροπής ώστε να λάβουμε την τελική τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας. Ακολούθως τα πολιτικά κόμματα θα τοποθετηθούν με θετική ή αρνητική εισήγηση προς την Ολομέλεια. 

Θα ήταν ευχής έργον να έχουμε απόφαση από την Ολομέλεια πριν το νέο έτος. 

Για το μέτρο αυτό, το κράτος δε θα έχει καμία επιβάρυνση και κανένα κόστος ή χρηματοδότηση. Ούτε και οι τράπεζες. Όλα αυτά τα δάνεια τα οποία είναι εξασφαλισμένα με περιουσίες υποθηκών στα κατεχόμενα, για τις τράπεζες έχουν μηδενική αξία. 

- Πριν κλείσουμε θα θέλαμε και ένα σχόλιο σας για το κυπριακό. Δυστυχώς δεν προκύπτει καμία απολύτως εξέλιξη. Οι κατοχικές αρχές προχωρούν και με διάφορες ενέργειες στο Βαρώσι… Ποιες οι σκέψεις σας αλλά και τι λέει ο προσφυγικός κόσμος με τον οποίο συναναστρέφεστε καθημερινά.

Ο προσφυγικός κόσμος νιώθει εξαγριωμένος από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπου λειτουργεί ως «Δαμόκλειος σπάθη» απέναντι προς την ε/κ πλευρά παίζοντας με τις ευαισθησίες, τους αγώνες και τις αγωνίες του κόσμου. Για την πατρίδα μας το θέμα της Αμμοχώστου έχει μια ιδιαίτερη και ιδιάζουσα σημασία. Ενδεχόμενος εποικισμός και άνοιγμα της Αμμοχώστου θέτει και τυπικά ταφόπλακα στις όποιες προσπάθειες επίλυσης του εθνικού προβλήματος. 

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου

Home