Μετά το lockdown, ζητούν μια Λευκωσία χωρίς αυτοκίνητα οι πολίτες

Μετά το lockdown, ζητούν μια Λευκωσία χωρίς αυτοκίνητα οι πολίτες

Αρχίσαν να μαζεύουν υπογραφές - Το βλέπει θετικά ο Δήμος Λευκωσίας

Η πανδημία του κορωνοϊού πέραν από τα δυσάρεστα γεγονότα, ίσως τελικά μας άφησε και κάποια θετικά πράγματα.

Το τελευταίο διάστημα μετά και περιοριστικά μέτρα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια Κύπρο πιο καθαρή από καυσαέρια, πιο ήσυχη από την βαβούρα των αυτοκινήτων. Μάλιστα αρκετός ήταν ο κόσμος που άδραξε την ευκαιρία και είτε αγόρασε ποδήλατο είτε άρχισε ξανά της βόλτες.

Με αφορμή αυτό, ομάδες πολιτών μετά και άρση των περιοριστικών μέτρων αρχίσαν να μαζεύουν υπογραφές με σκοπό να εφαρμοστεί η «Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» στη Λευκωσία για μια Κυριακή κάθε μήνα.

Μια Κυριακάτικη εκδήλωση το μήνα χωρίς αυτοκίνητα στο κέντρο της Λευκωσίας, από τις 10π.μ. μέχρι τις 6μ.μ.

Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε την ερχόμενη βδομάδα το εν λόγω αίτημα θα μεταφερθεί και επίσημα στο Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι θετικές.

Η προσπάθεια για τη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ξεκίνησε από τη Δήμαρχο Ποδηλάτου της Λευκωσίας και υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή από επτά ομάδες και πρωτοβουλίες πολιτών, μεταξύ άλλων «H Μάχη των πεζών», «Δήμαρχος Ποδηλάτου της Λευκωσίας», «Streets4All Cyprus» και «Urban Gorillas».

Μιλώντας στην Offiste ο Ιάσωνας Σενέκης (H Μάχη των πεζών) μα ανέφερε ότι ο στόχος είναι να συλλεχθεί ικανοποιητικός αριθμός υπογραφών με σκοπό την υποβολή αιτήματος στον Δήμαρχο Λευκωσίας για τον αποκλεισμό των αυτοκινήτων από ένα μέρος του κέντρου της Λευκωσίας για λίγες ώρες μια Κυριακή κάθε μήνα.

1

Πρόσθεσε ότι δυστυχώς, ενώ σε δεκάδες άλλες πόλεις του εξωτερικού οι τοπικές αρχές και τα κράτη έλαβαν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων σημαντικές αποφάσεις για την μετατροπή των πόλεων και του αστικού οδικού δικτύου σε χώρους φιλικούς και ασφαλείς για πεζούς και ποδηλάτες, οι κάτοικοι της Λευκωσίας είναι ακόμα μια φορά ο φτωχός και παραπονεμένος συγγενής.

Παράλληλα τόνισε ότι επιστρέψαμε σε μια πόλη εχθρική προς οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτοκίνητα και μηχανάκια, χωρίς να έχει γίνει κανένα έργο βελτίωσης ή προσαρμογής της Λευκωσίας για τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Ανάγκες για ασφαλή μετακίνηση, απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους σε πεζοδρόμια και έξω από καταστήματα, αλλά και ανάγκη για άσκηση στις γειτονιές και στους δρόμους.

Τέλος να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ομάδες πολιτών, η κυκλοφορία για εκίνη τη μέρα θα επιτρέπεται μόνο στα λεωφορεία (με επιπλέον δρομολόγια για τη διευκόλυνση της μετακίνησης του κόσμου), ταξί, οχήματα εκτάκτου ανάγκης για απαραίτητες μετακινήσεις (βοήθεια σε αρρώστους, επισκέψεις σε νοσοκομείο, μεταφορά ατόμων με αναπηρίες).

Home