Μετά το Πάσχα πάμε και για... διαφορετικά Χριστούγεννα - Εκτίμηση

Μετά το Πάσχα πάμε και για... διαφορετικά Χριστούγεννα - Εκτίμηση

Πως να προετοιμαστούμε για «διαφορετικά» Χριστούγεννα / Τι λένε ειδικοί στην Offsite

Της Μύριας Γεωργίου

Πενήντα περίπου ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων λοιπόν… έχοντας υπόψη την έξαρση της πανδημίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι τα ίδια με τις προηγούμενες χρονιές. 

Τις γιορτές του Πάσχα που μας πέρασαν ζήσαμε το lockdown και ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και Ελλάδα επαναφέρουν το lockdown. Τι γίνεται όμως με την Κύπρο, πάμε για lockdown με τον ερχομό των Χριστουγέννων;

H Offsite επικοινώνησε με τον Επίκουρο Καθηγητή, Παθολογίας & Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Κωνσταντίνο Τσιούτη όπου ο ίδιος εξήγησε γιατί τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι ίδια με άλλες χρονιές, για τους περιορισμούς και για το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός νέου lockdown.

1

Διαφορετικά Χριστούγεννα 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιούτης, σίγουρα να μην περιμένουμε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι όπως τα περσινά. Φέτος τα Χριστούγεννα ουσιαστικά θα κλείσουμε ένα χρόνο από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά πνευμονίας από κορωνοϊό.

Αυτή την στιγμή μαίνεται ένα νέο κύμα παγκόσμια το οποίο φαίνεται να είναι μεγαλύτερης έντασης και πιο σοβαρό από το πρώτο, το ίδιο και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Κύπρο. 

Ευελπιστούμε ότι στην Κύπρο τουλάχιστο, τα μέτρα τα οποία  τέθηκαν που είναι στοχευμένα και όχι σε μεγάλο βαθμό περιοριστικά θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα τις επόμενες βδομάδες, σημείωσε.

5

Μεγάλο «φορτίο» της νόσου και ενεργών περιστατικών στην κοινότητα

Όπως σημείωσε ο κ.Τσιούτης, ακόμη όμως και να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα να μην περιμένουμε ότι σε μερικές βδομάδες η κατάσταση θα είναι στα καλά επίπεδα που είχαμε το καλοκαίρι, διότι έχει γίνει ουσιαστικά μεγάλη ζημιά και υπάρχει μεγάλο «φορτίο» της νόσου και ενεργών περιστατικών στην κοινότητα αυτή την στιγμή. 

Τα Χριστούγεννα θα είναι μια περίοδος η οποία θα έχει επιπλέον παράγοντες που θα ενισχύσουν την διασπορά του ιού, όπως για παράδειγμα το κρύο κλίμα και ο συνωστισμός του κόσμου σε κλειστούς χώρους, η παρουσία του κόσμου για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους άρα και αναπόφευκτα και περισσότερες επαφές και μεγαλύτερη διάρκεια επαφών που αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι παράμετροι ευνοούν και πάλι τη μετάδοση.

Άρα με όλα αυτά ως δεδομένα και σε συνδυασμό με το ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί κάποια μακροχρόνια μέτρα που θα διαρκέσουν τουλάχιστο μέχρι τον Ιανουάριο θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι και τα Χριστούγεννα θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα μας, να έχουμε μειωμένο αριθμό επαφών και να υπάρχει μειωμένος αριθμός ατόμων σε κλειστές συναθροίσεις, αυτό δεν θα αλλάξει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε ούτως ώστε τουλάχιστο αυτές τις γιορτές να τις περάσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους και με εορτασμούς αλλά και με προσοχή, τόνισε.

5

Δεδομένοι οι περιορισμοί 

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιούτης ακόμη και αν υπάρξει κάποιου βαθμού χαλάρωση στα μέτρα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προβούμε σε ακραίες καταστάσεις και να ξεχάσουμε αυτά που εφαρμόζαμε τους προηγουμένους μήνες, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. 

Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει και τότε, πιθανόν θα υπάρχει μια επιδημιολογική εικόνα που θα δείχνει ότι θα υπάρχουν είτε εστίες μετάδοσης είτε πάλι διασπορά, άρα θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και τότε.

Ελπίζω ότι με τα μέτρα που έχουμε τώρα θα υπάρξει μερική χαλάρωση στο μέγιστο αριθμό ατόμων και στις συναθροίσεις ,αλλά να μην περιμένουμε ότι αυτά θα καταργηθούν πλήρως την περίοδο των Χριστουγέννων, αντιθέτως θα είναι μια περίοδος αυξημένης κινητικότητας με πολλές επαφές και θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρχουν και τότε μέτρα και περιορισμοί τουλάχιστο στο μέγιστο αριθμό ατόμων.

5

Πάμε και εμείς προς Lockdown;

Όσον αφορά τα lockdown που εφαρμόστηκαν σε χώρες της Ευρώπης ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι όσον αφορά την Κύπρο είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε, υπάρχουν τουλάχιστον δύο επαρχίες που έχουν μπει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα επιδημιολογικά και η Κύπρος με τα χαρακτηριστικά που έχει, όταν έχουμε σε μια ή δύο επαρχίες πρόβλημα συνήθως αυτό το πρόβλημα εμφανίστηκε και σε άλλες επαρχίες μετά από κάποιο διάστημα, άρα δεν ξέρω κατά πόσο πλέον υπάρχει λόγος να συζητάμε για τοπικά lockdown, σημείωσε.

«Αυτή την στιγμή στην Ευρώπη σε Γαλλία, Γερμάνια αλλά και Ελλάδα βλέπουμε μερικό lockdown, δηλαδή στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, σίγουρα οποιασδήποτε μορφής lockdown είτε είναι μερικό είτε πλήρες είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε.»

5

Ο βασικός λόγος της έξαρσης στην Κύπρο

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιούτης με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν  γίνει μέχρι τώρα, θεωρείται ότι ο βασικός λόγος αυτής της έξαρσης στην Κύπρο είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός επαφών όπου δεν τηρούνταν τα ατομικά μέτρα προστασίας άρα στοχεύοντας αυτές τις παραμέτρους είμαστε βέβαιοι ότι εάν εφαρμοστούν σωστά τα οποιαδήποτε μέτρα μπορεί να ελεχθεί αυτή η κατάσταση και δεν θα χρειαστεί να περάσουμε σε κάτι πιο αυστηρό.

«Από την άλλη εάν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι την σημασία αυτών των μέτρων  και την σημασία αυστηρής τήρησης τους όλες τις ώρες, τότε δυστυχώς θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε κάποια εναλλακτικά σενάρια που θα είναι πιο αυστηρά.»

Τα lockdown που άρχισαν στην Ευρώπη για την Κύπρο δεν σημαίνουν τίποτε, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσιούτης, διότι η Κύπρος δεν αντιγράφει. Όλον αυτό το καιρό δεν αντιγράφαμε αλλά εφαρμόζαμε στοχευμένα μέτρα και σε αυτό οφείλεται η επιτυχία μας και το γεγονός ότι ελέγξαμε τις όποιες εξάρσεις σε μικρό διάστημα.

Τα lockdown σε χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο ιός είναι εδώ, δεν θα φύγει για πολύ καιρό ακόμα και θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε σε αυτή την νέα πραγματικότητα και να καταλάβουμε ότι τα όποια μέτρα δεν είναι κάτι προσωρινό.

«Είναι μικρές καθημερινές θυσίες και προσαρμογές αλλά μέχρι τώρα δεν είναι περιοριστικά ούτε απαγορευτικά, πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι πρέπει να τα τηρούμε και να τα κρατήσουμε και να τα συνηθίσουμε διότι είναι μέρος της καθημερινότητας μας πλέον.»

5

Πως να προετοιμαστούμε για «διαφορετικά» Χριστούγεννα 

Μιλώντας στην Offsite η Ψυχολόγος, Αννίτα Βράχα ανέφερε ότι αναμφίβολα τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν. Καθώς η πορεία της πανδημίας εξελίσσεται και διαμορφώνεται, είναι πολύ πιθανόν να κληθούμε να γιορτάσουμε με πρόσθετους περιορισμούς και μέτρα προστασίας. 

Ο σχεδιασμός των εορταστικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων ενδεχομένως να τροποποιηθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάφορα αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, απογοήτευση, θλίψη ή άγχος. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να παραδεχτούμε τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώσουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε. Επιπλέον, η ευελιξία και η δημιουργικότητα θα μας βοηθήσει να μετατρέψουμε αυτές τις γιορτές σε μια θετική εμπειρία, αξιοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και χαράς.

3

Συμβουλές από την Ψυχολόγο

Όπως σημείωσε η κα Βράχα, κατά την οργάνωση των χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν και να λάβουμε υπόψη τα μέτρα και τους περιορισμούς που ισχύουν στην εκάστοτε περιοχή ή επαρχία, ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Να θέσουμε προτεραιότητες και να διερευνήσουμε ποια είναι η ουσία των γιορτών για εμάς ώστε να εστιάσουμε σε αυτό (για παράδειγμα μπορεί να είναι ο στολισμός, ή η προετοιμασία αγαπημένων εδεσμάτων ή φαγητών). Μπορούμε να αναζητήσουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες οι οποίες θα ενισχύσουν το ευχάριστο κλίμα μεταξύ των μελών της οικογένειας μας, όπως είναι για παράδειγμα τα επιτραπέζια παιχνίδια, παρακολούθηση χριστουγεννιάτικων ταινιών, καραόκε, παιχνίδια όπως το Secret Santa κλπ.

Κάτι άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι η διευθέτηση υπαίθριων συναντήσεων με αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία δεν είναι εφικτό να συναντηθούμε σε κάποιο εορταστικό τραπέζι ή να οργανώσουμε διαδικτυακές συναντήσεις.

«Ακόμα κι αν όσα ζούμε είναι πρωτόγνωρα, μπορούμε να εστιάσουμε στα θετικά, να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε και να μεταδώσουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας στους αγαπημένους μας αξιοποιώντας ευφάνταστους τρόπους. Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά, ωστόσο αυτό είναι κάτι που τα καθιστά ξεχωριστά.»

 

Home