Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μετανάστες δηλώνουν ψεύτικες διευθύνσεις για επιδόματα

Offsite Team -
18.07.2022 - 13:46

Μετανάστες δηλώνουν ψεύτικες διευθύνσεις για επιδόματα

Ανεπίσημη πληροφορία κάνει λόγο για ταρίφα 50 ευρώ για να δηλωθεί η συγκεκριμένη διεύθυνση λέει η Ανθούση

Στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής «Πουρνάρα» θα εξυπηρετούνται από αύριο οι αιτητές ασύλου με καταχώρηση των αιτήσεων στον χώρο του Κέντρου, δήλωσε σήμερα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση, στο περιθώριο επιτόπιας επίσκεψής της στο Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών Λακατάμειας.

Όπως δήλωσε η κα Ανθούση, οι εικόνες που παρακολουθούμε στο Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών Λακατάμειας είναι ανεπίτρεπτες. Για να διορθωθεί η κατάσταση, λαμβάνονται διάφορα διορθωτικά μέτρα σε συνεννόηση με την Αστυνομία και τις άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες.

«Το πρώτο πράγμα που είχε γίνει είναι η εξεύρεση άλλου χώρου, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι αιτητές ασύλου. Είναι ήδη σε διαδικασία αξιολόγησης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με συγκεκριμένες και σαφέστατες οδηγίες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, για να μπορούν να μεταφερθούν», σημείωσε η κα Υφυπουργός.

Επιπρόσθετα, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας υπογράμμισε ότι από αύριο θα τοποθετηθούν αρμόδιοι Λειτουργοί στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», «ώστε να μπορούν να καταχωρούνται οι αιτήσεις εκεί για να υπάρχει μια πιο ελεγχόμενη ροή. Σύμφωνα με την ενημέρωση, στην Λακατάμεια, πολλά άτομα έρχονται για να υποβάλουν την αίτησή τους ή είναι αιτήσεις με ελλιπή στοιχεία. Επομένως, τουλάχιστον η καταχώρηση των αιτήσεων θα γίνεται εκεί (σ.σ. στο Κέντρο «Πουρνάρα») για να κερδηθεί χρόνος και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής».

Σύμφωνα με την κα Ανθούση, έχει διαφανεί από διερεύνηση που έγινε, υπάρχουν άτομα που δεν θα έπρεπε να επισκέπτονται καθόλου το Γραφείο της Λακατάμειας για να προσκομίσουν δικαιολογητικά εγγραφής τους στο Τμήμα Εργασίας, εφόσον η διαδικασία γίνεται πλέον διαδικτυακά και υπάρχει διασύνδεση που επιτρέπει στον Λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να ελέγχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά.  Εξ ου, συνέχισε, αρκετά άτομα ενημερώθηκαν ότι δεν χρειαζόταν να βρίσκονται στον χώρο του Γραφείου της Λακατάμειας και αποχώρησαν.

«Σίγουρα δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα από αύριο, δεν μπορώ να εγγυηθώ στους κατοίκους της Λακατάμειας ότι από αύριο δεν θα βλέπουν αυτές τις εικόνες. Αυτό όμως που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι πλέον η παρακολούθηση γίνεται από εμένα προσωπικά και το Γραφείο μου, έχουν δοθεί σαφέστατες οδηγίες και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αναφερόμενη, επίσης, στο ζήτημα των διευθύνσεων διαμονής των ατόμων που αποδεσμεύονται από το Κέντρο «Πουρνάρα», η κα Ανθούση έθιξε το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δηλώνονται διευθύνσεις και, όταν ζητηθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ. ενοικιαστήριο έγγραφο), διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν σπίτια. Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ελεγχθεί, είπε, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο Εσωτερικών, «διότι κάποιος τους δίνει αυτή τη διεύθυνση και ενδεχομένως να υπάρχει και μια κινητικότητα διαφόρων “καλοθελητών” και να υπάρχει και εκμετάλλευση».

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τους αιτητές ασύλου ώστε να λαμβάνουν τα επιδόματα με ψεύτικα στοιχεία, η κα Ανθούση ανέφερε ότι ήδη η πρακτική είναι να γίνονται έλεγχοι από τους Λειτουργούς πριν την καταβολή των επιδομάτων. «Πολλές φορές έχουμε δει άτομα που έχουν δηλωθεί σε μια διεύθυνση να μην βρίσκονται εκεί και αναστέλλονται επιταγές τους και ενδεχομένως να είναι ένας από τους λόγους που έρχονται στο Γραφείο για να ζητήσουν εξηγήσεις για τους λόγους που ανεστάλη η επιταγή τους», εξήγησε η κα Υφυπουργός.

Τέλος, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρθηκε σε ανεπίσημες πληροφορίες που φτάνουν κοντά της για άτομα που δηλώνουν διευθύνσεις όπου πολλές φορές δεν υπάρχει χώρος. «Η ανεπίσημη πληροφορία κάνει λόγο για ταρίφα 50 ευρώ για να δηλωθεί η συγκεκριμένη διεύθυνση. Άρα, εάν ισχύουν αυτά που μου μεταφέρονται σε ανεπίσημο επίπεδο από διάφορες πηγές, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο κύκλωμα, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την προσπάθεια των αιτητών να βγουν από το Πουρνάρα, δηλώνοντας ψεύτικες διευθύνσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Ανθούση.

Home