Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταναστευτικό :«Φίσκα» το Πουρνάρα -Χειροπεδες σε 21 διακινητές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
15.01.2021 - 06:00

Μεταναστευτικό :«Φίσκα» το Πουρνάρα -Χειροπεδες σε 21 διακινητές

Thumbnail
Οι αιτητές ασύλου και οι κρατούμενοι στη Μεννόγεια - Η «γκρίζα» ζώνη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή το μεταναστευτικό. Τα επεισόδια το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά ανέδειξαν για άλλη μια φορά το πρόβλημα, το οποίο αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για την Αστυνομία όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι το καθ ‘ύλην αρμόδιο.υπουργείο. 

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην Offsite ότι το Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά είναι «φίσκα» αφού ξεπερνούν τους 1500 οι αλλοδαποί αιτητές ασύλου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πλέον θα αλλάξει ο τρόπος εξέτασης των αιτήσεων αφού οι αιτητές πρέπει να πείσουν για την αναγκαιότητα λήψης ασύλου. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι  αλλοδαποί από  χώρες όπως η Ινδία, η Γεωργία και το Πακιστάν όπου η κατάσταση είναι ομαλή πρέπει να έχουν επαρκείς λόγους για να λάβουν πλέον άσυλο. 

Η «γκρίζα» ζώνη

Όπως μας αναφέρθηκε εξαιρετικά υποβοηθητικός παράγοντας στο έργο της Αστυνομίας θα είναι η νέα κατηγοριοποίηση χωρών λόγω της πανδημίας και ο διαχωρισμός της «γκρίζας» ζώνης όπου  οι επιβάτες χρειάζονται ειδική άδεια και θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.  Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού /καραντίνας τα οποία θα είναι σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Εξάλλου, η Αστυνομία έχει υπό την ευθύνη της και το Χώρο Κράτησης Μεταναστών στη Μεννόγεια όπου κρατούνται άτομα για άλλα αδικήματα που δεν είναι αιτητές ασύλου (π.χ. αντιμετωπίζουν αδικήματα για τρομοκρατία). Σημειώνεται ότι το 2020 συνελήφθησαν συνολικά 21 διακινητές παράνομων μεταναστών.

Η Αστυνομία συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αντιμετώπισης της Μετανάστευσης Frontex μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και όχι μόνο. Επίσης, επιτηρεί τη νεκρή ζώνη για αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών. 

Home