Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταναστευτικό: Κύπρος και Frontex προχωρούν με απελάσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
14.04.2022 - 06:00

Μεταναστευτικό: Κύπρος και Frontex προχωρούν με απελάσεις

Μετά τον Νουρή πάνε όλη στην Επιτροπή Εσωτερικών Βουλής - Έμφαση στη διαχείριση επιδομάτων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το μεταναστευτικό ξανά στην επικαιρότητα. Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής δεν κάνει πίσω και συζητεί ξανά το θέμα της πολιτικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Σήμερα Πέμπτη στις 09:05 η Επιτροπή δίνει συνέχεια στο μείζον αυτό ζήτημα μετά την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή.

Ενώπιον της Επιτροπής  η ΥΑΜ θα αναφέρει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν όσον αφορά στη συνεργασια της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Frontex. Αρμόδιες πηγες ανέφεραν στην Offsite ότι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι απελάσεις από την Κύπρο, κάτι που ξελαφρώνει πολύ τα Κέντρα Φιλοξενίας.   Όπως ΄έγραψε η Offsite η Κυπριακή Δημοκρατία είτε κρατικά, είτε σε συνεργασια με άλλες χώρες προγραμμάτισε πτήσεις επαναπατρισμού αλλοδαπών. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί εκτενώς και η προσπάθεια οχύρωσης της πράσινης γραμμής μήκους 300 χιλιομέτρων. Η Αστυνομία θα δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα ενεργήσει και θα δώσει λεπτομέρειες για το Σχέδιο Δράσης της. Παραλλήλως θα γίνει αναφορά στην τοποθέτηση καμερών με σκοπό τον εντοπισμό διακινητών που κινούνται στη νεκρή ζώνη και στέλνουν παράνομους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές. Όπως γράφτηκε, οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε συνεργασια με το Ισραήλ και τη φύλαξη της πράσινης γραμμής θα έχουν μέλη της Εθνικής Φρουράς.

Aσυνόδευτα και διαχείριση επιδομάτων

Παρούσα στη συνεδρία θα είναι η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση που θα αναφερθεί στις ενέργειες που κάνει η ίδια στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Υφυπουργός θα μιλήσει αναλυτικώς για το θέμα των επιδομάτων και την ανάγκη ορθολογιστικής πολιτικής. Συμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν λεπτομέρειες για τα  κριτήρια που τίθενται για τα επιδόματα και ποιοι και με ποιον τρόπο τα λαμβάνουν. Όπως πληροφορούμαστε,  όλοι όσοι εργάζονται οφείλουν να είναι ενταγμένοι στο Γραφείο Εργασίας για να επωφελούνται βοήθειας.  Ταυτοχρόνως, θα δοθούν  λεπτομέρειες  για τις κατηγορίες πολιτών που αποκλείονται 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Επιτροπή Εσωτερικών θα ζητήαει πληροφορίες  για τη σταδιακή μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών από το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα και τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά τη μεταφορά τους στην Πάφο. 

Στη συνεδρία που συγκαλείται μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση της Επιτροπής θα βρεθούν: 

  • H Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας
  • Η  Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 
  • Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Αστυνομίας Κύπρου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.
  • Ο  Επικεφαλής της European Migration Network Κύπρου (EMN) και Συντονιστής της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ένταξη Μεταναστών, εκπρόσωποι της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (United Nations High Commissioner for Refugees), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
  • Της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΚΙΣΑ - Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό», του Κυπριακού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (Cyprus Refugee Council), της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Caritas Cyprus», της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, του Ανθρωπιστικού Οργανισμού "Hope For Children" CRC Policy Center, του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚΠΕΟ), της μη κυβερνητικής οργάνωσης OASIS, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sistema Cyprus, της μη κυβερνητικής οργάνωσης STIGMA, της μη κυβερνητικής οργάνωσης DIGNITY και της Generation for Change CY.
     
Home