Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Φουλάρουν για διορισμούς δικαστών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 19.08.2022

Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Φουλάρουν για διορισμούς δικαστών

Στόχος να καλυφθούν τα κενά και να εκδικαστούν οι καθυστερημένες υποθέσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το τριήμερο 29 Αυγούστου - 01 Σεπτεμβρίου θα γίνουν σημαντικές συνεδρίες με αντικείμενο τους διορισμούς των δικαστών που θα αναλάβουν καθήκοντα στα νέα υπό σύσταση Δικαστήρια.

Την 1η  Σεπτεμβρίου θα συνέλθει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που συστάθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. 

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα συζητήσει για τους διορισμούς  στο Εφετείο, στο Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο. Παράλληλα, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο . είναι αρμόδιο για τους διορισμούς σε Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και Ανώτατο Δικαστήριο.

Πόσους χρειάζονται

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν για την κάλυψη των αναγκών θα απαιτηθούν 16 εφέτες και 7 δικαστές για το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο σύνολο δηλαδή 23.

Παράλληλα, στο πλάνο δράσης βρίσκεται ο διορισμός 3 Δικαστών στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και 2-3 Δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο για την κάλυψη υφιστάμενων κενών.

>>>>Διαβάστε επίσης: Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Οι σημαντικές αλλαγές & επόμενα βήματα<<<<

Οι καθυστερημένες υποθέσεις

Εξάλλου, στις 29 Αυγούστου 2022 προγραμματίστηκε συνάντηση της Υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστο Κληρίδη ώστε να συζητηθεί ο τρόπος εκδίκασης των καθυστερημένων υποθέσεων. Ταυτοχρόνως θα συζητηθεί και η προώθηση του νομοσχεδίου για το Δικαστήριο επίλυσης οικονομικών διαφορών ως 5000 ευρώ.

Όπως πληροφορούμαστε, από πλευράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου θα γίνει πρόταση ώστε να επανέλθουν στη μάχιμη δικηγορία 4-5 συνταξιούχοι δικηγόροι για να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις. Παραλλήλως, θα τεθεί στο  τραπέζι πρόταση για τροποποίηση νομοθεσίας ώστε να επιτευχθεί διαιτησία σε αριθμό υποθέσεων η να εκδικαστούν υποθέσεις από δικηγόρους με πλήρη κατάρτιση (masters).

Η μεταρρύθμιση θα δώσει λύση στις εκκρεμούσες υποθέσεις αφού στο Ανώτατο εκκρεμούν 5.000 εφέσεις με τις οποίες ασχολούνται 2.000 δικηγόροι. Οι υποθέσεις αυτές για να εκδικαστούν χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια. Παραλλήλως, στα επαρχιακά Δικαστήρια εκκρεμούν γύρω στις 25.000 υποθέσεις που απαιτούνται ακόμα και 16 χρόνια μαζί με την εφεση για να εκδικαστούν.

Home