Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης:Το σχέδιο για τη στελέχωση Δικαστηρίων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.12.2022

Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης:Το σχέδιο για τη στελέχωση Δικαστηρίων

Κορύφωση διαδικασιών για τη στελέχωση των Δικαστηρίων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οριστικά και αμετάκλητα η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα εφαρμοστεί την 1η Ιουλίου 2023 μετά από έγκριση της Βουλής. Με το νέο χρόνο θα κορυφωθούν οι διαδικασίες για τη στελέχωση των Δικαστηρίων με νέους δικαστές. Το σχέδιο δράσης όπως πληροφορείται η Offsite News είναι το ακόλουθο:

-Διορισμός 3 νέων δικαστών στο νέο Συνταγματικό Δικαστήριο και δυο νέων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο

- Διορισμός 16 εφετών. Μεταξύ αυτών θα συμπεριλαμβάνονται και δικηγόροι με πείρα 12 ετών καθώς και πρόεδροι Επαρχιακών Δικαστηρίων. Οι διορισμοί θα γίνουν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δυο έγκριτοι δικηγόροι.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα προχωρήσει σε διορισμούς αναπλήρωσης δικαστών που αφυπηρετούν και αφήνουν κενές θέσεις αλλά και σε προαγωγές.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει το διορισμό δυο δικαστών στο νέο Ναυτοδικείο και πέντε δικαστών στο Εμπορικό Δικαστήριο.  

>>>>Διαβάστε επίσης: Τα 9 αγκάθια που φέρνει η αναβολή στη μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης<<<<

Θέλουν διαιτησία

Παράλληλα, θα τεθεί στο  τραπέζι πρόταση για τροποποίηση νομοθεσίας ώστε να επιτευχθεί διαιτησία σε αριθμό υποθέσεων η να εκδικαστούν υποθέσεις από δικηγόρους με πλήρη κατάρτιση (masters).

Η μεταρρύθμιση θα δώσει λύση στις εκκρεμούσες υποθέσεις αφού στο Ανώτατο εκκρεμούν 5.000 εφέσεις με τις οποίες ασχολούνται 2.000 δικηγόροι. Οι υποθέσεις αυτές για να εκδικαστούν χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια. Παραλλήλως, στα επαρχιακά Δικαστήρια εκκρεμούν γύρω στις 25.000 υποθέσεις που απαιτούνται ακόμα και 16 χρόνια μαζί με την εφεση για να εκδικαστούν.

Home