Μέτρα κατά κορωνοϊού: Πότε θα εξεταστούν ξανά από τους ειδικούς

Μέτρα κατά κορωνοϊού: Πότε θα εξεταστούν ξανά από τους ειδικούς


Οι συστάσεις και τι παρακολουθεί η επιστημονική ομάδα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Υπομονή μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Τα μέλη της Επιδημιολογικής ομάδας θέλουν να τραβήξουν μέχρι τέλους τα μέτρα αυτά με στόχο να σταματήσει η διάδοση του ιού.

Το μέλος της Επιδημιολογικής ομάδας Ζωή - Δωροθέα Πανά μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι τα μέτρα παρακολουθούνται και εξετάζονται όλες οι παράμετροι. Ωστόσο οι επόμενες ενέργειες όποιες και εάν είναι αυτές θα εξαρτηθούν λίγο πριν από την 9η Νοεμβρίου 2020.

Η κ. Πανά είπε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της θα παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο και θα προβούν στις εισηγήσεις τους στον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση. Η λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο τόνισε ότι το κοινό πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζει τα μέτρα πιστά. Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη αφορούν:

1. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών

2. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. 3. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση/τραπέζι/ομάδα σε χώρους εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

4. Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

5. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα. 

6. Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.

7. Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα. 

8. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κτλ) και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8 π.μ. και 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, και λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στις πόλεις και επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αποφασίστηκαν επιπλέον τα πιο κάτω μέτρα:

1. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, και χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ) μέχρι τις 10.30 μ.μ.. Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω χώροι δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) μετά τις 10.30 μ.μ..

2. Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11 μ.μ., εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου. 3. Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών (π.χ. ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο, χορωδία, κτλ).

4. Αναστέλλονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα με έδρα την Επαρχία Λεμεσού ή Πάφου αγωνίζεται με ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, ο αγώνας αναβάλλεται μέχρι τη λήξη των μέτρων.

Η κα Πανά τόνισε στην Offsite ότι «μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, το οποίο ελπίζουμε η Κύπροςνα εφοδιαστεί εντός του 2021 και ελπίζουμε στις αρχές του έτους, οφείλουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που είναι απλά όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσων, η χρήση αντισηπτικών και το πλύσιμο χεριών».  

 

Home