Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μετράμε αντίστροφα για να βγάλουμε την μάσκα - Πότε θα γίνει...

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
12.05.2021

Μετράμε αντίστροφα για να βγάλουμε την μάσκα - Πότε θα γίνει...

Τι θα ισχύει σε εσωτερικούς / εξωτερικούς χώρους - Ποιο μοντέλο θα εξεταστεί

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η προστατευτική μάσκα είναι μόνιμο αξεσουάρ των ενδυματολογικών μας επιλογών από τον περασμένο Οκτώβριο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το unlock που επιχειρείται από την Δευτέρα στην Κύπρο είναι ικανά να απαλλάξουν το νησί μας από τη χρήση μάσκας;

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το μέλος της Επιστημονικής ομάδας Δρ Ζωή - Δωροθέα Πανά κλήθηκε από την Offsite να απαντήσει στο ερώτημα εάν  και πότε θα γίνει αυτό το βήμα και θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκα. 

πανα

Η Δρ Πανά εξήγησε ότι « εφόσον μέχρι τέλος Ιουνίου το εμβολιαστικό πρόγραμμα τουλάχιστον με την πρώτη δόση αγγίξει τα όρια 65 -70% είναι δυνατή η απαλλαγή από τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους». Θυμίζουμε ότι στόχος είναι σε αυτό το ποσοστό εμβολιασμού η Κύπρος να φτάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Δρ Πανά, «Εφόσον δημιουργηθεί τείχος ανοσίας ίσως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να  παραχωρηθούν χαλαρώσεις για απαλλαγή της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους όχι όμως σε λεωφορεία ή αεροπλάνα».

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί είναι κατά πόσον η απαλλαγή της μάσκας θα αφορά όλο τον πληθυσμό ή μόνο τους εμβολιασμένους. Όπως ανέφερε το μέλος της επιστημονικής ομάδας, «νοουμένου ότι το τείχος ανοσίας που δημιουργηθεί μας το επιτρέπει, η απαλλαγή της μάσκας με αυτές τις προϋποθέσεις θα αφορά όλο τον πληθυσμό».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μοντέλο Ισραήλ, Μεγ. Βρετανίας, ΗΠΑ

Το ίδιο ερώτημα απευθύναμε και στον καθηγητή - ιολόγο, μέλος της επιστημονικής ομάδας δρ Πέτρο Κσραγιάννη, ο οποίος εξήγησε ότι εφόσον το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την 1η δόση καλύψει το 65% τότε μπορεί να δοθούν οι χαλαρώσεις εκείνες που θα επιτρέπουν την απαλλαγή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Για το θέμα των εσωτερικών χώρων πρέπει να μελετήσουμε τα δεδομένα που ισχύουν σε Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ ακόμα όπου οι εμβολιασμοί είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

Ο Δρ Καραγιάννης συμφώνησε απόλυτα με την Δρ Πανά τονίζοντας ότι εάν δοθούν οι χαλαρώσεις που θα επιτρέψουν από το τέλος Ιουνίου -αρχές Ιουλίου την απαλλαγή της μάσκας αυτό θα αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους εμβολιασμένους».

 

Home