Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μηδέν ή 7 ή 14 μέρες καραντίνα - Τι ισχύει για κρούσματα & επαφές

Offsite Team -
26.07.2021 - 06:00

Μηδέν ή 7 ή 14 μέρες καραντίνα - Τι ισχύει για κρούσματα & επαφές

Όσα ισχύουν για κρούσματα και επαφές, εμβολιασμένους και μη

Ζούμε ενάμιση και πλέον χρόνο με τον κορωνοϊό. Άλλαξε η καθημερινότητά μας, πλέον έχουμε άλλες συνήθειες και κανείς δε γνωρίζει ακόμη πόσο καιρό ακόμη θα έχουμε στις ζωές μας τα μέτρα και τα πρωτόκολλα. 

Από την αρχή της πανδημίας εκδόθηκαν πρωτόκολλα διαχείρισης των κρουσμάτων και των στενών επαφών. Δηλαδή τι θα πρέπει να κάνει κάποιος όταν διαγνωστεί με κορωνοϊό ή είναι επαφή και πόσες ημέρες θα πρέπει να περιοριστεί. 

Με την πάροδο του χρόνου και αξιολογώντας δεδομένα, οι ειδικοί προχωρούσαν σε αναθεωρήσεις των πρωτοκόλλων. Η τελευταία μάλιστα αναθεώρηση πρωτοκόλλων η οποία ισχύει μέχρι σήμερα, αναφέρει σημαντικά δεδομένα για εμβολιασμένους και μη. 

Η Offsite μάζεψε όλες τις πληροφορίες και σας τις παρουσιάζει. Τι ισχύει σήμερα για κρούσματα και επαφές, εμβολιασμένους και μη.

Τα κρούσματα

Όταν ένα άτομο υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο και έχει θετικό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει αμέσως να τεθεί σε περιορισμό για 14 ημέρες. Ο αυτοπεριορισμός των 14 ημερών αφορά ανεξαιρέτως όλα τα κρούσματα, είτε είναι εμβολιασμένα άτομα είτε όχι. 

Με την ανακοίνωση του θετικού αποτελέσματος μετά από rapid test αντιγόνου είτε PCR test (μοριακή εξέταση), το θετικό στον ιό άτομο οφείλει να:

• τεθεί άμεσα σε αυτοπεριορισμό,

• ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό,

• ενημερώσει τις στενές του επαφές, τον εργοδότη, το σχολείο, το στρατόπεδο, κτλ, και

• αναμένει τηλεφώνημα από το Υπουργείο Υγείας.

>>> Δείτε εδώ τις οδηγίες απομόνωσης για τα κρούσματα

Ο Προσωπικός Ιατρός είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών/δικαιούχων του και την αποδέσμευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο αποδέσμευσης και όχι νωρίτερα από τις 14 ημέρες από την διάγνωση ή την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τα άτομα που δεν έχουν Προσωπικό Ιατρό αποδεσμεύονται από την ομάδα αποδέσμευσης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

>>> Δείτε εδώ τις οδηγίες αποδέσμευσης των κρουσμάτων

Με την αποδέσμευσή τους, όλα τα κρούσματα λαμβάνουν γραπτό μήνυμα που αναγράφει την ημέρα αποδέσμευσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Safe Pass. Παράλληλα με την αποδέσμευσή τους (14 ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα), τα άτομα που ήταν θετικά στον κορωνοϊό μπορούν να εκδίδουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Ανάρρωσης για να ταξιδέψουν εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης μέσω της πύλης https://www.eudcc.gov.cy/.

Για γενικές πληροφορίες τα θετικά κρούσματα μπορούν να καλούν το 1474, ενώ για αναφορά επιδείνωσης συμπτωμάτων, ιατρική εκτίμηση, ανάγκη   σε νοσηλευτικό ίδρυμα μπορούν να καλούν το 1420.

Η περίπτωση των στενών επαφών

Παράλληλα, εκτός από τα κρούσματα υπάρχουν και οι στενές επαφές οι οποίες θα πρέπει να τίθενται σε περιορισμό έτσι ώστε να σπάζει η αλυσίδα μετάδοσης και να μην εξαπλώνεται περαιτέρω ο ιός. 

Οι στενές επαφές καθορίζονται από συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με τα πιο κάτω:

• Άτομο που συγκατοικεί με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

• Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (π.χ. χειραψία),

• Άτομο που είχε απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος (π.χ. σάλιο),

• Άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και με διάρκεια μεγαλύτερη των 15 λεπτών,

• Άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας, σινεμά, χώρους αναμονής νοσοκομείων κλπ με επιβεβαιωμένο κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά και σε απόσταση κάτω από 2 μέτρα,

• Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας σε κρούσμα COVID-19, ή εργαστηριακό προσωπικό που χειρίστηκε δείγμα επιβεβαιωμένου κρούσματος χωρίς να χρησιμοποιεί τον ενδεδειγμένο προστατευτικό εξοπλισμό ή εάν υπάρχει ρήξη στην ακεραιότητα του, και

• Συνταξιδιώτης σε αεροσκάφος, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντιζαν τον ασθενή, μέλη πληρώματος που εξυπηρέτησαν το τμήμα του αεροπλάνου που καθόταν ο ασθενής (πιθανά όλοι οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροπλάνου ακόμα και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορούν να θεωρηθούν ως στενές επαφές, αν λόγω ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων του ασθενή και μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους συνεπάγεται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση).

Με την ενημέρωση του θετικού περιστατικού ζητείται από το κρούσμα να δηλώσει τις επαφές που είχε δύο ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων ή δύο μέρες πριν το τεστ (σε περίπτωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων). 

Πότε αποδεσμεύονται οι στενές επαφές

Οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μία δωρεάν μοριακή εξέταση (PCR test) μετά από διευθέτηση ραντεβού από τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας η οποία προγραμματίζεται το συντομότερο δυνατόν και παράλληλα λαμβάνουν οδηγίες μέσω γραπτού μηνύματος για αυτοπεριορισμό. Οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα (ημέρα επαφής ορίζεται ως ημέρα μηδέν).

>>> Δείτε εδώ τις οδηγίες απομόνωσης των στενών επαφών

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας ένα άτομο που είναι σε περιορισμό ως στενή επαφή μπορεί να αποδεσμευτεί νωρίτερα με αρνητικό PCR test. Συγκεκριμένα, οι στενές επαφές μπορούν να αποδεσμευτούν νωρίτερα ΜΟΝΟ με αρνητικό PCR τη 7η ημέρα από οποιοδήποτε εγκεκριμένο εργαστήριο με ιδία έξοδα.

Ποιοι εξαιρούνται από τον αυτοπεριορισμό

Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι αποφάσισαν όπως δοθούν κάποιες εξαιρέσεις για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που θα είναι στενές επαφές κρούσματος. 

Συγκεκριμένα εξαίρεση αυτοπεριορισμού ως στενές επαφές τυγχάνουν τα άτομα που:

• έχουν διαγνωστεί ως θετικά κρούσματα με PCR ή rapid test αντιγόνου εντός 180 ημέρων, είτε

• έχουν συμπληρώσει το σχήμα εμβολιασμού τους με οποιοδήποτε εμβόλιο αναγνωρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Νοείται ότι για μονοδοσικά εμβόλια πρέπει να παρέλθει διάστημα 14 ημερών από την δόση.

Home