Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μήνυμα συνεργασίας για την κλιματική κρίση από αξιωματούχους

Offsite Team
- 05.10.2022

Μήνυμα συνεργασίας για την κλιματική κρίση από αξιωματούχους

EUCF: Κονδύλι ύψους €2,88 εκ. για τη βιώσιμη ενέργεια & το κλίμα
Μήνυμα συνεργασίας την κλιματικής κρίσης από αξιωματούχους

Το μήνυμα συνεργασίας και συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έστειλαν αξιωματούχοι την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τα κύρια πορίσματα της 7ης πανευρωπαϊκής έκθεσης περιβαλλοντικής αξιολόγησης, στο πλαίσιο της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», είπε η Εκτελεστική Γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), Όλγα Αλγκαγιέροβα.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, είπε στην ομιλία του ότι φιλοδοξία τους είναι αφενός να διεξαχθεί επιτυχώς η Σύνοδος «και αφετέρου να παραδώσουμε αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων, των οργανισμών, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, της βιομηχανίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων της πανευρωπαϊκής περιοχής για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη της ανάπτυξης βιώσιμων, ανθεκτικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινοτήτων».

Καλωσόρισε τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υποδομών, Τουρισμού, Εξωτερικών, καθώς και συμμετέχοντες από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ασία και φυσικά την Ευρώπη.

«Το σκεπτικό πίσω από τη διευρυμένη πρόσκλησή είναι ότι οι περισσότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι κοινές. Ο βασικός στόχος είναι επίσης κοινός: να επιτύχουμε πλήρως τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2030,» είπε.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στον πρώτο θεματικό τομέα του Συνεδρίου, ο οποίος, είπε, επικεντρώνεται στις βιώσιμες υποδομές. «Πρέπει να υιοθετήσουμε συστημικές προσεγγίσεις, περιλαμβάνοντας το κύκλο ζωής από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού της υποδομής και να επενδύσουμε σε λύσεις που βασίζονται στη φύση», είπε ο κ. Καδής.

Αυτή η προσέγγιση, πρόσθεσε, θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανάπτυξη υποδομών και την εντατική χρήση πόρων, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την ευθυγράμμιση μας με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Είπε ακόμη ότι οι περιβαλλοντικές προκλήσεις του τουριστικού τομέα θα συζητηθούν στη δεύτερη θεματική περιοχή της Συνόδου. «Χώρες τουριστικού προορισμού, όπως η Κύπρος, αντιμετωπίζουν πρόσθετες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων», είπε, προσθέτοντας, ότι η υιοθέτηση της έννοιας της κυκλικής οικονομίας σε όλους τους οικονομικούς τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, και η μετάβαση των επιχειρηματικών μοντέλων από γραμμικά σε κυκλικά, δημιουργούν πρόσθετες ευκαιρίες ενισχύοντας την κυκλική οικονομία.

Στις σχετικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου, είπε, θα συζητηθούν τρόποι υποστήριξης της τουριστικής βιομηχανίας ως κύριου μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα αναζητηθούν συνεργασίες μεταξύ ενδιαφερόμενων για την υιοθέτηση τουριστικών μοντέλων κυκλικής οικονομίας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρθηκε στη δική του ομιλία στη σημασία της εκπαίδευσης.

Είπε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη με την έννοια ότι το νέο πλαίσιο στρατηγικής για την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη θα είναι μέρος των συζητήσεων. Αυτή η εκπαιδευτική στρατηγική, είπε, εστιάζει στους στόχους της Παγκόσμιας Ατζέντας 2030 και λαμβάνει υπόψη όλες τις άλλες παράλληλες περιφερειακές και διεθνείς πολιτικές που σχετίζονται με την εκπαίδευση με απώτερο στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικών οργανισμών που θα ενδυναμώσουν τους νέους και την κοινωνία των πολιτών όσον αφορά στην υιοθέτηση βιώσιμων συμπεριφορών και ζητήματα βιωσιμότητας.

«Η εκπαίδευση είναι η ελπίδα μας, αλλά μπορεί επίσης να είναι η κινητήρια δύναμη για δράση», πρόσθεσε. Ο Υπουργός είπε επίσης ότι, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί υπουργική εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και το Σχέδιο Δράσης της για το 2030.

Ανέφερε ότι περισσότερες από 60 οργανώσεις νεολαίας θα συμμετάσχουν στις υπουργικές συζητήσεις «και θα καθορίσουν αποφασιστικά τον δικό τους ρόλο ως συντελεστών στο σχεδιασμό των κοινών μας πολιτικών». Το συνέδριο παρέχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία για διυπηρεσιακή και διυπουργική συνεργασία, η οποία, είπε, «είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων και κινδύνων που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα λόγω της κλιματικής κρίσης».

Είπε ακόμη ότι αυτή η ένατη Υπουργική Σύνοδος αποκτά συμβολικό χαρακτήρα καθώς επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι απαραίτητο για τις χώρες να συνεργαστούν αποτελεσματικά, «περισσότερο από ποτέ» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης που δεν είναι άλλες από την κλιματική αλλαγή.

Η κοινή έκθεση της UNECE και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) παρουσιάστηκε από την κ. Αλγκαγιέροβα, και την Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP, Σόνια Λέιτον Κόν.

«Τα ευρήματα αυτής της αξιολόγησης, σχεδόν στα μισά του δρόμου της Ατζέντας 2030, πρέπει να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για την περιοχή», δήλωσε η κ. Αλγκαγιέροβα.

«Η ιστορική ξηρασία που αντιμετώπισε η περιοχή αυτό το καλοκαίρι ανακοίνωσε τι πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια και δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», είπε, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναπτύξει πολλαπλά εργαλεία και προσεγγίσεις για τη μείωση της ρύπανσης, την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος, τη μείωση της χρήσης πόρων και την προώθηση της στροφής προς μια κυκλική οικονομία.

Η εφαρμογή τους, είπε, πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά. Αυτό θα απαιτήσει επείγουσα και τολμηρή πολιτική δέσμευση και αλλαγές συμπεριφοράς από όλους μας, πρόσθεσε, «πριν να είναι πολύ αργά».

Η κ. Κον είπε ότι αυτή η κρίση «μας ανάγκασε να δούμε ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε δεδομένα την ενέργεια, τα τρόφιμα και την ασφάλεια». Σε κάθε κρίση, ωστόσο, είπε, υπάρχει μια ευκαιρία και οι χώρες παίρνουν και θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις για να αδράξουν τις ευκαιρίες. «Ελπίζουμε ότι θα σκεφτούν και τις μελλοντικές γενιές όταν το κάνουν», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν ασφάλεια, μειώνοντας την έκθεση στην αστάθεια των τιμών των ορυκτών καυσίμων και ότι είναι επομένως καιρός να επιταχυνθεί η στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

Η αξιωματούχος του UNEP είπε ότι η ανθρωπότητα ήταν καλή στο να δημιουργεί προβλήματα, αλλά βελτιώνεται στην επίλυσή τους. Το πρώτο βήμα πριν από την επίλυση ενός προβλήματος, είπε, είναι ο εντοπισμός του, γι' αυτό και η πανευρωπαϊκή αξιολόγηση είναι τόσο σχετική. Είπε ότι η αξιολόγηση είναι «μια ειδική ακτινογραφία που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την ασθένειά μας στον πλανήτη και είναι επίσης μια συνταγή που μας δίνει πολλές ιατρικές επιλογές».

ΚΥΠΕ

Home