Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μήνυμα ζωής από την Ραφαέλα: Δεν σε καθιστά ανάπηρο το αμαξίδιο

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 22.10.2022

Μήνυμα ζωής από την Ραφαέλα: Δεν σε καθιστά ανάπηρο το αμαξίδιο

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας 2021, Ραφαέλα Μιλτιάδους

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

«Δεν είναι το αμαξίδιο που σε καθιστά ανάπηρο. Το αμαξίδιο είναι τα παπούτσια που φοράμε όλοι για να περπατήσουμε. Το αμαξίδιο σε παίρνει εκεί που θες να πας. Το θέμα είναι τι θα βρεθεί μπροστά του. Με την απώλεια σωστών προδιαγραφών, τότε αυτόματα εγώ περιθωριοποιούμαι. Όχι επειδή δεν μπορώ, αλλά επειδή δεν μου το επιτρέπουν», αυτά ήταν τα λόγια της Ραφαέλας Μιλτιάδους η οποία φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Offsite on Air.

Η Ραφαέλα, η οποία διετέλεσε ως Πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας το 2021, από το αμαξίδιό της στέλνει δυνατά μηνύματα. 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην παρουσία και παρέμβασή της στην Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον, ενώ μοιράστηκε μαζί μας και τις εμπειρίες που αποκόμισε κατά την περίοδο που διετέλεσε Πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας.

Ερωτηθείς εάν αντιλαμβάνονται οι πολίτες πως πρέπει να βελτιωθεί η οδική μας συνείδηση, απάντησε καταφατικά ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν είμαι σίγουρη εάν ο καθένας θέλει να κάνει τις ενέργειες που του αναλογούν».

Σε σχέση με το περιβάλλον, η Ραφαέλα Σίγουρα τόνισε ότι η καθημερινότητά μας μέσα στον πλανήτη πρέπει να διασφαλιστεί με συγκεκριμένες πράξεις και έργα σε ατομικό και κρατικό επίπεδο. 

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη της Ραφαέλας Μιλτιάδους

- Ραφαέλα να κάνουμε αρχή με την πρόσφατη σου παρέμβαση στην Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον. Ήταν πραγματικά συγκινητική και έστειλες πολλά μηνύματα.

Ήταν μια μεγάλη τιμή για εμένα να μοιραστώ όσα θεωρώ σημαντικά κατά την 9η Υπουργική Σύνοδο. Μοιράστηκα ουσιαστικά την ανάγκη και την υποχρέωση όλων που έχουμε απέναντι στον πλανήτη και απέναντι στην ίδια μας τη ζωή. Δηλαδή το να θεωρούμε ότι δεν είναι όλα δεδομένα και ότι όσα έχουμε σήμερα πρέπει να τα διαφυλάξουμε, είναι κάτι το οποίο πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε καθημερινά. Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, τι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα από την μια στιγμή στην άλλη. Σίγουρα η καθημερινότητά μας μέσα στον πλανήτη πρέπει να διασφαλιστεί με συγκεκριμένες πράξεις και έργα σε ατομικό και κρατικό επίπεδο. 

- Κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να αλλάξουμε στην Κύπρο; Πρέπει και οι πολίτες να αλλάξουμε νοοτροπία αλλά και το κράτος να προωθήσει τις πράσινες τακτικές.

Τα περιβαλλοντικά θέματα όπως και άλλα θέματα βεβαίως, περιλαμβάνονται στα θέματα παιδείας, κουλτούρας, τα οποία πρέπει να υιοθετήσουμε. Αλλαγές τόσο μεγάλες δε γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται οργανωμένο πλάνο από εμπειρογνώμονες και άτομα τα οποία γνωρίζουν τα περιβαλλοντικά θέματα. 

Όλα είναι φτιαγμένα έχοντας υπόψη αρτιμελή πρότυπα και άτομα τα οποία έχουν αναπηρία, -έχουν κάποια “βλάβη” και η πολιτεία τα καθιστά ανάπηρα-, δεν είναι αρκετά φιλόξενα στο περιβάλλον που χτίσαμε. Και αυτό χρήζει ολιστικής αλλαγής.  

- Το 2021 ήσουν Πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας. Έδωσες και συνεχίζεις να δίνεις μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Αποκόμισες πολλές εμπειρίες τις οποίες θέλουμε να μοιραστείς μαζί μας. Μάλιστα να αναφέρουμε ότι επισκέφθηκες και πολλά σχολεία. 

Η επαφή με τα παιδιά αλλά και με κάθε ηλικίας άτομα, είναι μια “τρελή” εμπειρία. Τα θέματα οδικής συμπεριφοράς, συνείδησης και ασφάλειας είναι κάτι το οποίο μετά το τροχαίο που είχα τα είδα αλλιώς. Η μείωση των τροχαίων και η εξάντληση των θανατηφόρων είναι κάτι το οποίο με απασχολεί. Έχουμε ακόμη σημαντικό δρόμο να καλύψουμε ως Κύπρος. Εύχομαι και ελπίζω να ακολουθηθεί ένα πλάνο το οποίο θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα επειδή τα σημερινά δεδομένα δεν είναι ελπιδοφόρα.

Προσωπικά και από τα παιδιά αλλά και από ενήλικες, παίρνω στοχευμένα μηνύματα. Θέλουν να γνωρίζουν ότι ο καθένας, σε ό,τι έχει να κάνει με το οδικό δίκτυο -είτε είσαι χρήστης ως πεζός, ποδηλάτης, μοτοσικλετιστής, οδηγός ή επιβάτης αυτοκινήτου- έχεις ευθύνη. Όταν ένα άτομο μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο, πρέπει να φορά τη ζώνη του, είτε είναι για απόσταση μιας ώρας είτε για απόσταση ενός λεπτού. 

Παράλληλα, ο σεβασμός είναι ένα κομμάτι για το οποίο έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να σεβαστούμε το καθετί διαφορετικό. Οι χώροι στάθμευσης αναπήρων βλέπουμε ότι είναι κατειλημμένοι από άτομα που δεν έχουν την αναπηρική κάρτα. 

- Αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι πρέπει να βελτιωθεί η οδική μας συνείδηση;

Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο είναι πιο εύκολο όταν γίνει βιωματικό. Δηλαδή είτε το περνάς εσύ ή έχεις άτομα στον περίγυρο σου που το περνάνε, ξεκινάς να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. 

Συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, αλλά δεν είμαι σίγουρη εάν ο καθένας θέλει να κάνει τις ενέργειες που του αναλογούν. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να επικροτούμε και τα καλά που γίνονται και να μην κριτικάρουμε μόνο τα λάθη. 

- Ποια είναι τα μηνύματα που θέλεις να στείλεις στον κόσμο;

Το μόνο που θέλω είναι να έχω μια χώρα φιλόξενη, φιλική, προσβάσιμη, που να δίνει ισότιμα ευκαιρίες, να σέβεται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων. Και αυτό θα έρθει μόνο με συλλογική προσπάθεια. 

Δεν είναι το αμαξίδιο που σε καθιστά ανάπηρο. Το αμαξίδιο είναι τα παπούτσια που φοράμε όλοι για να περπατήσουμε. Το αμαξίδιο σε παίρνει εκεί που θες να πας. Το θέμα είναι τι θα βρεθεί μπροστά του. Για παράδειγμα εάν εγώ θέλω να πάω οπουδήποτε αλλά ξαφνικά βρεθούν μπροστά μου αυτοκίνητα παρκαρισμένα, καλάθους, σκουπίδια, σπασμένες πλάκες, σκαλιά, όχι ράμπες με τη σωστή κλίση, δηλαδή με την απώλεια σωστών προδιαγραφών, τότε αυτόματα εγώ περιθωριοποιούμαι. Όχι επειδή δεν μπορώ, αλλά επειδή δεν μου το επιτρέπουν.  

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη της Πρέσβειρας Οδικής Ασφάλειας 2021, Ραφαέλας Μιλτιάδους

Home