Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μόνο με διαβατήριο πλέον πάμε Αγγλία - Νέα δεδομένα για ταξίδια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.10.2021

Μόνο με διαβατήριο πλέον πάμε Αγγλία - Νέα δεδομένα για ταξίδια

Τι ισχύει για φοιτητές και εργαζόμενους - Τι θα γίνει με βίζα - Τι ισχύει και για covid

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 άλλαξε ο τρόπος που ταξιδεύουμε στην Αγγλία. To Βrexit έφερε νέα ήθη και έθιμα και στα ταξίδια, που αφορούν άμεσα και τους Κύπριους ταξιδιώτες. Πλέον οι Άγγλοι δεν αποδέχονται την ταυτότητα και απαιτούν μόνο την επίδειξη διαβατηρίου από τους συμπατριώτες μας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε με τη Βρετανική Κυβέρνηση ώστε οι Κύπριοι πολίτες να μπορούν να διαμένουν στην Αγγλία χωρίς βίζα για περίοδο έξι μηνών. Μετά την παρέλευση των έξι μηνών απαιτείται η εξασφάλιση βίζας.

Θεώρηση εισόδου (βίζα)  δεν χρειάζονται όσοι πραγματοποιούν ταξίδια για ορισμένες συγκεκριμένες: Επαγγελματικές και επιχειρηματικές υποχρεώσεις ή συναντήσεις, καλλιτεχνικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, ακαδημαϊκές διαλέξεις ή υποχρεώσεις, βραχυχρόνια φοίτηση σε ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.ά.

Ποιοι χρειάζονται βίζα

Θα χρειαστούν βίζα όσοι ταξιδεύουν για εργασία σε εταιρία ή επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτοαπασχολούμενη εργασία, προτεινόμενη εργασιακή πρόσληψη ή πρακτική άσκηση, παροχή αγαθών ή υπηρεσιών κλπ.

Τι είναι η «φόρμα επισκέπτη»

Οι πολίτες της ΕΕ που επισκέπτονται χωρίς θεώρηση εισόδου (visa) το Ηνωμένο Βασίλειο για τους προαναφερθέντες τουριστικούς ή επαγγελματικούς/ακαδημαϊκούς σκοπούς, θα πρέπει να συμπληρώσουν, πριν την άφιξή τoυς, μία «φόρμα επισκέπτη» με τα στοιχεία τους και τον λόγο της επίσκεψής τους. Ενδέχεται να τους ζητηθεί να διαθέσουν στις βρετανικές αρχές (στο αεροδρόμιο, στα σύνορα κλπ) ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τα οποία πρέπει να είναι προετοιμασμένοι (πχ διεύθυνση διαμονής σε φιλικό συγγενικό πρόσωπο ή διεύθυνση ξενοδοχείου, απόδειξη επαρκών πόρων για την διάρκεια του ταξιδιού ή απόδειξη ότι κάποιος θα αναλάβει τα έξοδα του επισκέπτη, εισιτήριο επιστροφής κλπ).

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τι ισχύει για τους φοιτητές

Οι πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για φοίτηση  (ξεκινώντας από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και έπειτα) η εργασία  θα πρέπει να εξασφαλίσουν φοιτητική, εργασιακή ή άλλης ειδικού σκοπού θεώρησης (visa) πριν την μετάβασή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο,

Τα δεδομένα με το covid

Η Μεγ. Βρετανία τοποθέτησε την Κύπρο στην πορτοκαλί κατηγορία. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, όσοι ταξιδεύουν από την Κύπρο και είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε pcr τεστ 72 ωρών προτού  ταξιδέψουν στην Αγγλία.  Ωστόσο, τη 2η και 8η μέρα παραμονής στην Αγγλία πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό τεστ (pcr) κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι οι πολίτες υποχρεούνται να πληρώσουν το τεστ.

Οι μη εμβολιασμενοι χρειάζεται να υποβληθούν σε μοριακό  τεστ κορωνοϊού 72 ώρες προτού ταξιδέψουν, ενώ θα υποβληθούν σε τεστ τη 2η και 8η  μέρα παραμονής στην Αγγλία. Όσοι είναι θετικοί μεταφέρονται σε ξενοδοχεία καραντίνας για 11 μέρες, ενώ πρέπει να  καταβάλουν τα έξοδα διαμονής στα ξενοδοχεία που ανέρχονται στο ποσό των 2000 στερλινών. Σημειώνεται ότι όλοι οφείλουν να  συμπληρώσουν  το βρετανικό flight pass  (plf)   που είναι μια πολύπλοκη διαδικασία.Οι βρετανικές Αρχές δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πολίτες από χώρες που κατατάσσονται στην «κόκκινη» κατηγορία εκτός εάν προκύπτουν ειδικοί λόγοι.

Τι ισχύει με τρίτες χώρες

Οι Βρετανοί μετά την πανδημία έλαβαν αυστηρά μέτρα γι’αυτό οι πολίτες από τρίτες χώρες μπορούν να ταξιδέψουν στη βάση των συμφωνιών με κάθε χώρα, αλλά και τα δεδομένα με τον κορωνοϊό. 

 

Home