Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μόνο με Δοξολογίες γιορτάζει η Κύπρος την 28η Οκτωβρίου

Offsite Team
- 28.10.2020

Μόνο με Δοξολογίες γιορτάζει η Κύπρος την 28η Οκτωβρίου

Thumbnail
Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας

Μόνο με Δοξολογίες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,  η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Πανηγυρική Δοξολογία θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία, στις 10.00, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμου Αδάμου, του Πρέσβη της Ελλάδας Θεοχάρη Λαλάκου και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομου Προδρόμου, καθώς επίσης μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρέσβης της Ελλάδας.

Στις άλλες πόλεις/δήμους θα παρευρεθούν στις Δοξολογίες εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας

Γιορτάζουμε σήμερα, μαζί με όλο τον υπόλοιπο Ελληνισμό, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την επέτειο του θρυλικού «Όχι». Ένα δυνατό ΟΧΙ, που έγινε πράξη στις παγωμένες βουνοκορφές του Αλβανικού Μετώπου και της Πίνδου από τον Έλληνα στρατιώτη, που πολεμούσε ηρωικά και με αυταπάρνηση. Αλλά και από την ηπειρώτισσα γυναίκα, που αψηφώντας τους κινδύνους και τις κακουχίες συμπαραστάθηκε ηθικά και συνέβαλε καθοριστικά στον ανεφοδιασμό του ελληνικού στρατού, όπως και από όλους τους Έλληνες που συμπαραστάθηκαν τότε με πολλούς τρόπους στον δίκαιο αγώνα της εθνικής ελευθερίας. 

Πριν από ακριβώς ογδόντα χρόνια, αυτή τη μέρα, γράφτηκαν κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής και της παγκόσμιας Ιστορίας. Σύσσωμο το ελληνικό έθνος κινητοποιήθηκε και συνενώθηκε πίσω από το περήφανο «Όχι» που πρόταξε η πολιτική ηγεσία στο τελεσίγραφο με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση αξίωνε να υποτάξει και να κατακτήσει την Ελλάδα. Αυτή η απάντηση στον ξένο κατακτητή ήταν ανάλογη του αρχαιοελληνικού «Μολών λαβέ».

Απέναντι στις πάνοπλες ιταλικές στρατιές κινητοποιήθηκε τότε ενωμένο το ελληνικό έθνος. Διαδραματίσθηκαν σε όλη την Ελλάδα συγκινητικές σκηνές πατριωτικής αυταπάρνησης και αφοσίωσης στην άμυνα της πατρίδας και των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ολόκληρο το έθνος σηκώθηκε στο πόδι για να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στον αγώνα. Έτσι γράφτηκε ένα έπος νικηφόρου αντίστασης πάνω στα βουνά της Πίνδου, στην Κορυτσά, στους Άγιους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο, στη Χειμάρρα και στην Κλεισούρα. Μετά από κάθε σπουδαία νίκη, οι καμπάνες κτυπούν χαρμόσυνα και αναπτερώνουν το ηθικό του απλού λαού και την αυτοπεποίθηση του στρατού, που μάχεται ακάθεκτος, με εύψυχο θάρρος και απόλυτη πίστη στα μεγάλα ιδανικά. Η εμφάνιση του ένστολου στρατιώτη στους δρόμους προκαλούσε επευφημίες και χειροκροτήματα. Η απάντηση της Ελλάδας προς τους Ιταλούς σήμανε την καθοριστική εμπλοκή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και απέδειξε περίτρανα την πίστη και την αφοσίωση του ελληνικού λαού στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. 

Η Ελλάδα αναδείχτηκε τότε σε μια από τις χώρες που υπερασπίστηκαν θαρραλέα και αποτελεσματικά τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού και οικουμενικού πολιτισμού απέναντι στη λαίλαπα των ολοκληρωτικών καθεστώτων που επιχείρησαν να καθυποτάξουν τον κόσμο. Υπήρξε μάλιστα καθοριστική η ελληνική αντίσταση για τη συνολική έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι ο Άγγλος Υπουργός Εξωτερικών,  Άντονι Ήντεν, σχολίαζε τη συνεισφορά της Ελλάδας ως εξής: «Αν το μεσογειακό σχέδιο του Χίτλερ, που απέτυχε χάρις στη νικηφόρα αντίσταση της Ελλάδας, επιτύγχανε, η επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας θα είχε εντελώς διαφορετικά́ αποτελέσματα. Οι ήρωες, που έχουν βάψει με το αίμα τους την ιερή γη της Βορείου Ηπείρου, οι μαχηταί της Πίνδου κι οι άλλοι, θα 'ναι οδηγοί μαζί με τους Μαραθωνομάχους και θα φωτίζουν μέσα στους αιώνες την Οικουμένη».

Στο ελληνικό θαύμα του 1940 είχε όμως τη δική της συνεισφορά και η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Κύπρος. Μόλις έγινε γνωστή η άρνηση της Ελλάδας να παραδώσει στη φασιστική Ιταλία γην και ύδωρ, οι Έλληνες της Κύπρου, ξεχύθηκαν στους δρόμους με τις γαλανόλευκες, ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο. Ο χώρος της Αρχιεπισκοπής κατακλύστηκε από την κυπριακή νεολαία, που αυθόρμητα δήλωνε την πρόθεσή της να καταταγεί εθελοντικά στον ελληνικό στρατό. Κάπου 650 Κύπριοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τους στενούς και αδελφικούς δεσμούς, που διαχρονικά μας ενώνουν με τον μητροπολιτικό Ελληνισμό. Ενώ χιλιάδες άλλοι Έλληνες Κύπριοι επιστρατεύτηκαν τον καιρό εκείνο και πολέμησαν το ναζισμό και το φασισμό, μέσα από τις βρετανικές δυνάμεις. 

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί για κάθε Έλληνα γιορτή υπερηφάνειας και πίστης προς την ελευθερία. Η ιστορική αξία της 28ης Οκτωβρίου 1940 έγκειται στο γεγονός ότι το απερίφραστο ελληνικό «ΟΧΙ» δεν ήταν συμπωματική και τυχαία απάντηση.  Αλλά ήταν συνειδητή έκφραση μιας μεγάλης απόφασης για την υπεράσπιση της ελευθερίας, αλλά και των οικουμενικών αξιών του εθνικού, αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού και πανανθρώπινου πολιτισμού. Οι Έλληνες τότε μαζί με την πατρίδα και την εθνική ελευθερία, υπερασπίστηκαν τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως τις κληρονομήσαμε μέσα από την μακρά ιστορία και τον πολιτισμό μας. 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

 

Οι σελίδες που έγραψαν οι Έλληνες, αρχικά στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και αργότερα στη σκοτεινή Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης και στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ας είναι φωτεινά παραδείγματα για μας σήμερα. Η ηθική διάσταση του Έπους του ’40  αποτελεί μάθημα ζωντανής Ιστορίας. Όπως γράφει ο Άγγελος Σικελιανός: «Από τα χαράματα των 28 του Οχτώβρη του 1940 οι ηθικοί ορίζοντες της Ιστορίας επλατύνανε απροσμέτρητα. Επλατύνανε για το άτομο, για την Ελλάδα, για ολόκληρη την ανθρωπότητα.» 

Η Πάφος τιμά την 28η Οκτωβρίου

Η Πάφος τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Πάφο ξεκίνησαν στις 05:30 με κωδωνοκρουσίες. Στις 07:00 έγινε η έπαρση της σημαίας στο Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄ στην Πάφο.

Στο πλαίσιο των Εορταστικών Εκδηλώσεων της Πάφου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Παντελής Σκλιάς. 

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας, και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος. 

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέση και κατάθεση στεφάνων στη Στήλη 28ης Οκτωβρίου από τις Αρχές της Πάφου.Της δέησης θα προστεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος. 

Σημειώνεται πως ακυρώνεται από τον Δήμο Πάφου και  την Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού των Εθνικών Επετείων η Παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, λόγω των έκτακτων συνθηκών, που επικρατούν και των νέων σε ισχύ υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ. Πάφου, για τον ίδιο λόγο, ο Δήμος δεν οργάνωσε χτες Τρίτη,  ούτε την καθιερωμένη Πανδημοτική Εορταστική Εκδήλωση, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου.

Με λαμπρότητα αλλά χωρίς παρέλαση η Λεμεσός τιμά την επέτειο του «Όχι»

Όπως και σε όλες τις πόλεις, έτσι και η Λεμεσός θα τιμήσει τη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου χωρίς την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’, ελέω κορωνοϊού.

 

Επίκεντρο των φετινών εορτασμών θα αποτελέσει ο Καθεδρικός Ναός Αγίας Νάπας, όπου στις 10:00 θα τελεστεί η Πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο, προϊσταμένου του Επισκόπου Αμαθούντος Νικόλαου.

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Γενεθλής Γενεθλίου, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλη Γιολίτη.  

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων, στην ομώνυμη πλατεία.

Την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τιμά η πόλη και επαρχία Λάρνακας

Με γενική κωδωνοκρουσία των Ιερών Ναών της πόλης, εωθινό και έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας, άρχισαν σήμερα  στη Λάρνακα οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 

Στις επτά το πρωί έγινε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τον Έπαρχο Λάρνακας  Οδυσσέα Χατζηστεφάνου στην παρουσία των αρχών της πόλης, του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, του Σώματος Κυπρίων Οδηγών και του Τάγματος Οδοιπόρων Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου με τα λάβαρα και τις σημαίες τους.

 

Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πολεμιστών Β` Παγκοσμίου Πολέμου από τον Δήμαρχο και τον Επαρχο Λάρνακας.

Στις δέκα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος της οποίας θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.  

Γύρω στις 11.15 θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας ενώ στις πέντε το απόγευμα θα γίνει υποστολή της σημαίας στην πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας από τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Λάρνακας.

Στον Δήμο Αραδίππου οι εορτασμοί θα αρχίσουν στις 7 το πρωί με εωθινό και έπαρση της σημαίας από τον Δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη.  

Θα ακολουθήσει στις δέκα το πρωί η πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά με πανηγυρική δοξολογία και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δρ Κώστας Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων, ενώ γύρω στις 17.30 το απόγευμα θα γίνει υποστολή της σημαίας.

Στον Δήμο Αθηένου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις δέκα το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας.  

Στον Δήμο Λευκάρων η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις δέκα το πρωί στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Νικόλ Κοραή, Φιλόλογος του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων.  

Στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις δέκα το πρωί στον Ιερό Ναό  08.45 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στο Μενεού και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Νίκος Κέττηρος, βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ.  

Σημειώνεται ότι οι καθιερωμένες παρελάσεις μαθητών που θα πραγματοποιούνταν σε όλους τους Δήμους της επαρχίας Λάρνακας δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας.

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου τιμά σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι το Παραλίμνι όπου στις  9.30 το πρωί θα τελεστεί η πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Χρυστάλλα Κουτσόφτα, πρώην Διευθύντρια Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Πέτρος Δημητρίου, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στο Παραλίμνι.

Στην Αγία Νάπα στις 08.30 το πρωί θα τελεστεί η πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Συντονίστρια του Ανοικτού Σχολείου Αγίας Νάπας, Χριστιάνα Χριστοφή.

Στην Σωτήρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 8.30 το πρωί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου.

Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας.

Σημειώνεται ότι η καθιερωμένη παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας.

Home