Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπαράζ επαφών ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Offsite Team -
18.09.2020 - 06:00

Μπαράζ επαφών ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην Κύπρο σήμερα ο  Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον

Μπαράζ επαφών έχει τις τελευταίες μέρες το Κυβερνητικό επιτελείο ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και των Τουρκικών Προκλήσεων στην ΑΟΖ. Συγκεκριμένα στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Το ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Μπον θα είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Θα γίνει, επίσης, ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή της. Οι δύο Υπουργοί θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Μπον θα προβούν σε δηλώσεις.

Ακολούθως, ο Γάλλος Υπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον ΥΠΑΜ Μετά τη συνάντηση με τον Χαράλαμπο Πετρίδη μαζί και με τον Αρχηγό της ΕΦ θα μεταβούν με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς στην κυπριακή ΑΟΖ για να παρατηρήσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση.

Η επίσκεψη Μπον στην Κύπρο εντάσσεται στα πλαίσια μια σειράς επαφών με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και την αναζήτηση συμμαχιών ενόψει Ευρωπαϊκού συμβουλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι  την περασμένη Τετάρτη βρισκόταν στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να διαβουλευθεί στη Λευκωσία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συζητήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και να στείλει το μήνυμα ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα.

Παράλληλα η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση για την κοινή γραμμή που θα τηρήσουν Κύπρος και Ελλάδα στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Τέλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μητσοτάκη την περασμένη Τετάρτη έγινε αλληλοενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αντηλλάγησαν απόψεις ενώ ο κύριος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις απειλές που δέχεται από την Τουρκία.

Home